45 entry daha
  • sanırım kimi insanlar tarafından yanlış anlaşılmış: euro 2016'ya fenerbahçe değil, türkiye adaylığını koydu.

    şimdi arkadaşlar, uefa kapı gibi "tournament requirements"(turnuva koşulları) diye bir pdf yayınlamış. istediğiniz gibi açıp bakabiliyorsunuz. bizi ilgilendiren kısım 60. sayfada başlıyor.

    istenen minimum stad kapasiteleri:
    2 tane en az 50.000 kişilik (birinin en az 60.000 kişilik olması tercih edilir)
    3 tane en az 40.000 kişilik
    4 tane en az 30.000 kişilik stad istiyor uefa.

    en has maçların* haliyle istanbul'da oynanacağı düşünüldüğünde, en yüksek kapasiteli iki stadın istanbul'dan seçilmesi gerektiği apaçık ortada.
    uefa'nın listelediği dokuz tane koşul var. bizi asıl ilgilendiren bunların iki tanesi.
    -stad koşulları : stadyumun yeri, ulaşım imkanları, çevre düzenlemesi, stad zemini, stad kapasitesi.
    -seyircinin seyir zevkinin sağlanması ve rahatı için gerekli tesislerin kurulması.

    yazılı bir kural mı bilmiyorum ama şu çok net biliniyor: uefa şehir içindeki stadlara onay çok zor veriyor. euro 2008'deki stadlara bakın, hepsinin etrafında yeterince geniş yaşam alanları var. euro 2016'da basın için istenen 7000 m2, firmalar* için istenen 1000 m2 stad dışı alan var. yanlış hatırlamıyorsam uefa finali için gelen yayın arabaları zor yerleşmişti. deniyor ki 2016'ya kadar çevre düzenlemesi yapılır. tabi ki yapılır yapılmasına ama stad çevresinde bulunan evlerin çoğunu istimlak etmeniz lazım. uzmanı değilim bu işin ama olimpiyat için harcanacak para bunun yanında cüce kalabilir. stad zemini ve kalabalık maçlarda yaşanan sorunlar şu an önemli olsa da, 2016 için şu an eleştiri yapmak haksızlık olur.

    ikinci önemli sorunumuz seyirci*. uefa bizi adam yerine koyuyor sevgili suserlar. herkesin bilet aldığı koltuğa oturmasını, her koltuğun numaralandırılmasını şart koşuyor. burada asıl önemli olan c-value denilen değer. grafiklerden anladığım kadarıyla, önünüzde oturan kişinin alnı ile sizin görüş açınız arasındaki yükseklik. bu değerin euro 2016 için 9 cm olmasını şart koşuyor uefa. fakat şu an dünya üzerinde bu değeri sağlayan bir stad yok. yapılan tt arena'nın bile c-value'su 6 cm civarında, ki bu değer allianz arena, emirates stadium gibi stadlarla aynı seviyede. geçenlerde "10.000 koltuk bozuk rererörörö" diye ümüğümüzü sıktıkları konu buydu. maç için stada 2 saat önceden gelip, maç sonuna kadar ayakta dikilen bizler için ütopik şeyler bunlar tabi ama adamlar istiyor işte. şükrü saraçoğlu'nun reddedilmesindeki başlıca nedenlerden biri de bu değerlerin çok altında kalınmasıydı. kadir has stadında da aynı sorun var, nasıl çözecekler bakalım.

    kendi hayallerime gelirsem. keşke lanet olası olimpiyat stadıyla uğraşılmasa, cennet gibi yerde olan inönü stadyumu'na kaynaklar aktarılsa, yeni stad yapılsa. aslında yazacak onlarca şey var. özellikle "host city promotinal plan" başlığı altındakiler bence çok daha önemli. şehirlerin böyle kıç kıça seçilmesi hakkında fenerbahçe'nin sorduğu soruların cevaplanması gerekiyor. az da olsa umudum var bu turnuva için. umarım gerçekleşir.

    tl;dr: şükrü saraçoğlu anlatıldığı gibi bir tek park sorunu yüzünden bu durumda değil. işin başka boyutları da var.
221 entry daha
hesabın var mı? giriş yap