• eş, dost meclislerinde yıllar yılı en çok iki özelliğimle nitelendirildim. bunlardan biri soyadımla müsemma olmak, sibernetik organizmadan androidliğe duygusuzluğu, ruhsuzluğu ifade eden tonla sıfata sahip olmak; diğeri de ifade gücümün yüksek oluşudur.

    yalnız bu akıl küpü dünyevi mucizeye* her baktığımda bunların hepsi tam tersi çalışmaya başlıyor! tarif edemediğim (ifade gücüne noldu düdük?) duygulara gark oluyorum (bana odun muamelesi yapanların hepsine gitsin!) ve bu duygu o kadar yoğun ki bildiğin gözlerimden taşmaya çalışıyor. bir insan diğerine her baktığında gözleri dolar mı yahu?! durup kendi halime bakınca da gülesim geliyor.

    ilerde hem görecek hem de bilecek ki, emmisi* onu her zaman sırtında taşıyacak... iki anlamda da...
  • 4.010 gram ağırlığına bakmadan dünyamızın dengelerini yerinden oynatan, beni baba yarısı* yaparken kendisi de bana evlat yarısı* olan zat-ı şahane.

    dün sünnet oldu da 4.000 grama düştü hergele. rüştünü ispat ettiği için benden bir galatasaray bebe seti kazandı; 2030 yılında 10 numaralı formayı sırtına geçirmesi dileğiyle...
  • yedigim ekmegin, ictigim suyun tadini degistiren; aldigim nefesin sebebi, yasama sevincim.
    goge yukselen tugum...
    oglum... kocum...
  • hani hayat hepimizi yaralar ya bazen... bazen öyle derin işler ki içine vücudunda izi kalır... işte bazı dövmeler tam da böyledir... fiziken de kazıtırsın bedenine... kanata kanaya...

    her şeye rağmen hani hayat bazen de tarifsiz sevinçler yaşatır ya... hep sende, seninle kalan... işte bazı dövmeler tam da böyledir... oya gibi işletirsin vücuduna... baktıkça o'na bakar, o'nu görürsün...

    işte bendeki o'dur tuğra... tam 4 yıl önce dün hayatıma giren... hep bende benimle kalacak olan...

    gördüğüm, duyduğum, bildiğim en uzun, en mutlu ömür senin olsun çocuk...
  • gönüllü ve ücretsiz bir sitesi mevcuttur. hatta kendi tuğranızı online yapabiliyorsunuz.
    http://www.tugra.org/
  • halledilmesi gereken işler, parasal mevzular derken bu iş olmaz kararı verilmişken; 3-5 fotoğrafıyla dünyanın bir ucuna, kar kıyamet zamanına bilet aldıran bir dünya harikasıdır*.
  • en çok ve sürekli özlenen ''sarıkafaspor''dur...
  • yazı turadaki tura kelimesinin çıkış kaynağı.eskiden madeni paraların ön yüzüne o sırada devletin başındaki padişahın tuğrası basılırmış.
  • bir imza, bir işaretten çok daha fazla anlam ve amacı olan süslemeli işaret.

    tuğranın gerçek amacı, karizmatik bir imzadan daha çok üzerinde bulunduğu mektup, ferman vb diğer belgelerin otantik (authentic) olup olmadığını göstermektir. günümüzdeki kağıt paralarda kullanılan gizli güvenlik işaretleri ile aynı özellik ve amaca sahiptirler. tuğraları hem mektup ve fermenlara işleyenler hem de uzak yerlerdeki alıp okuyanlar özel eğitimden geçirilirlerdi. bu kişilerin tuğraya bakar bakmaz bunun gerçekten padişah tarafından mı gönderilmiş yoksa sahte mi olduğunu hemen anlayacak kadar eğitim ve tecrübeleri olurdu. bunun için tuğraların yazılışında sadece bunun eğitimini almış kişilerin bileceği çok küçük detaylar bulunurdu. sadece belli yerlerde ve belli şekilerde olması gereken minik bir kaç kıvrım ve noktalar gibi detaylara bakarak tuğranın gerçek olup olmadığını hemen anlarlardı.

    uzak bir yerdeki elçi veya devlet görevlisi gelen mektup ya da fermanı tuğra güvenlik testinden geçirdikten sonra orijianlliği ve gerçekliği onaylandıktan sonra gönderilen emri uygularlardı.

    tuğranın bir güvenlik önlemi olarak kullanılması sadece osmanlılara ait bir yöntem değildi. başta rus ve isveç kralları olmak üzere avrupa'daki bir çok devlet, kendilerine has tuğra veya tuğra benzeri büyük ve süslü işaretler kullanmışlardır. bu ülklerde bazı tuğralar mektup ya da belgenin yarısını kaplayacak kadar büyük ve detaylıdır.
  • metal paranın resimli kısmıdır.

    osmanlı padişahlarının imza yerine kullandıkları, özel biçimi olan bir tür mühür, alamet, imza.
hesabın var mı? giriş yap