• mümkündür...
    ta ki hasta olana kadar.
    ateşin 2 derece yükselsin, görürüm ben senin götünü hafiz.
    bak nasıl duman tütüyor o zaman.
  • doğrudur çünkü bir insanın tipi kayıksa bunu hiçbir doktor düzeltemez. düzeltirim diyen yalan söyler. bu kişilere inanmayınız.

    (bkz: tip doktoru)

    edit: kötüle kardeş haklısın valla. ben bile bi süre sonra bakınca tiksindim şu entry'den. allah belamı versin. ne lan bu espiri mi şimdi? ibret olsun diye silmiyorum.

    edit2: tıp doktorluğu gayet normal bir tanımdır. elma cismi ya da michael jackson şarkıcısı ile karıştırılmamalıdır. bunlar yanlış örneklerdir. doğru örnek (bkz: mühendislik), (bkz: elektronik mühendisliği), (bkz: makina mühendisliği) arasındaki fark olabilir.
  • yanlış bir düşünce bana göre.

    halbuki çok daha doğrularını bulmak mümkün sanki.

    mesela;

    doktorlarin hastaya kopek muamelesinin çok gereksiz olması

    doktorlardaki para hırsının sonsuzluğunun çok gereksiz olması

    doktorlardaki vurdumduymazlığın çok gereksiz olması

    devlet hastanesindeki görevin (hani şu maaş + döner sermaye alınan) doğru düzgün işe gitmeden de yapılabileceği anlayışının gereksiz oluşu

    devlet hastanelerindeki muayenehaneyi dışarıdaki özel muayenehaneye müşteri kapısı olarak görmenin gereksizliği

    (bkz: daha gider bu)

    ve tabi bütün genellemelerin yanlış olması

    fakat ülkedeki genel halin de bu olması...
  • meslekten sıkılmış anarşist tıp doktorunun ironik laflarıdır. evrimi, doğal seleksiyonu hiç bulaştırmadan direk sağlık üzerinden konuşacak olursak; sağlık, ne hekimle başlar, ne de onunla son bulur. hekimin rolü ortalarda bir yerlerde ve hep son derece kritiktir. başlığı açan hekim büyüğüme çok bilmişlik taslamak istemem ama halk bilinçlensin; en basitinden: (bkz: anafilaktik şok), (bkz: adrenalin). melahat ablalar bunlardan haberdar mıdır acaba ?
  • ben bunu teee lisedeyken keşfetmiştim, öss de tıp tercih etmedim o yüzden.
    ama işte o zamanlar farkına varamadığım başka bir hata yaptım tabi.

    (bkz: ekonomistliğin gereksiz bir meslek olması)
  • tek basina bir yargi olarak alindiginda yanlis anlasilabilir olsa da, icerigi ve anlatilmak istenen incelendiginde belli noktalarda tartisabilecek bir dusuncedir. tip doktorlugu terimi gayet uygun ve dogru bir kullanim olmakla birlikte, aslinda hekim olarak yaygin bir kullanima sahip olsa cok daha hos olurdu diye icimden gecirmekteyim.

    a-evrimsel acidan bakildiginda(ya da dogal seleksiyon diyelim), tip biliminin ilerlemesi ile birlikte; gorulen anlamda evrimsel hizin yavasladigini soylemek cok da tehlikeli ve yanlis bir sey olmaz herhalde. bireyin uremesi ve yeni nesillere gen aktarimi temelinden yaklasacak olursak; ureme cagina gelemeden oldurecek bir kalitsal hastalik, ya da herhangi bir tedavisi yapilmadan yasamla bagdasmayacak genetik hastaliklar(orn: kanser) tip biliminin ilerlemesi ile birlikte, bu hastaliklara sahip bireylerin normal yasam surelerinin uzamasi ile, hastalarin uremesine engel olmaya ve buna bagli olarak bu genlerin yok olmasina sebep olamayacaktir.

    daha iyi anlasilabilmesi acisindan bir ornek verilecek olursa, hucre cogalmasinda onemli rol sahibi olan tumor supresor genlerin ve onkogenlerin kalitsal olarak anormal oldugu bireyler, bu kromozomlari kendi dollerine de aktardigindan, kendilerinde artmis olan kanser riski, kendi cocuklarinda da artmis olur. bu noktada, kisinin sonradan kazandigi ve eseysel hucrelerinde dolayisi ile yer almayan somatik hucre mutasyonlarini ve kanser olusumunu bu sinifa dahil etmememiz gerektigini hatirlamaliyiz.

    bir losemi hastasi(sonradan gelisen mutasyonlarla degil, dogustan gelen kromozomal anomaliler neticesinde), normalde ureme cagina gelmeden olurse, ve bu bireylerin hicbiri tedavi edilmezse, sporadik olgular disinda, bu bireylerin, toplumun gen havuzundaki frekans azalir. boylece dogal bir secilime gidilmis olur.

    iste tam bu noktada, tip doktorlugu ve tip bilimi yukarida anlatilanlar dogrultusunda, bu olayi yavaslatmakta, hatta cogu zaman engellemektedir.

    tip doktorlugunun yukaridaki aciklamaya bakilarak, her noktada evrime aykiri olabilecegi gorusu elbette tamamen dogru degildir. ozellikle, enfektif hastaliklarda(ki bagisiklik sistemindeki temel sorunlar ve buna bagli hastaliklar disinda) bireylerin tibbi yardim almadan oldugu caglardan bu gune gelindiginde, olumcul olan hastaliklarin kolayca tedavi edilebildigi gorulmektedir. bu durumun ise evrim ile bir baglantisini bu kadar minimal acidan kurmak cok mumkun olmaz. yasamaya devam eden bireyler ise, toplumun gelismesine ya da gelismemesine etkilerini surdururler. hayat kalitesi ve hayat suresinin artmasi, bu acidan evrime zit bir anlam tasimaz.

    b-tip doktorlugunun geldigi antipatik ve sevimsiz durumun icinde hic kuskusuz para faktoru birinci siradadir. insanlara boyle yorumlar girdiren olgulari dikkatlice incelemek gerekmektedir. ozellikle doner sermaye uygulamasi, ozel hastanelerin sayisinin hizla artmasi, tip doktorlugu egitiminde ahlak ve etik konularinin ogrencilerin kafasina kazinmamasi ve en onemlisi toplumun ekonomik duzeyinin dusuk olmasina bagli olarak garanti para kazanma araci olarak doktorluk, idealleri dogrultusunda bu meslegi secen kisi sayisindan daha fazla sayida parasal amaclarla bu meslegin secilmesinde en buyuk rolu oynamaktadir. buna bagli olarak da, idealleri yerine para amaci guden bunyelerin, fedakarlik katsayilari cok yuksek olmayabileceginden hizmette bazi sorunlarin olma ihtimali artmaktadir. bunlarin hicbiri ulkemizdeki bu meslegin zorlugunu ve yoruculugunu reddeder onermeler olamaz.

    c-utopik hayallerin ideal bir dunyada gerceklesmesi ihtimali olmadigindan, bu hayallerin ideallestirilmesi de cok dogru olmaz. hicbir meslekte olmadigi gibi tip doktorlugunda da ucretsiz bir uygulama gunumuz sartlarina uymaz. bu konuda lidyalilara gitmemiz gerekebilir. belki o gunden degistirilmesi gereken seyler olabilir.

    d-objektif acidan bakmaya devam ettigimizde,(oznel olmamasina gayret etmekteyim-belki sonralari buna da yer veririm) her tur genelleme gibi tum doktorlara olum genellemesinin de yanlis oldugunu soylememize gerek yok herhalde. burada onemli olan, dogru ve gecerli bir denetim ve saglik sistemi olusturarak bir bireyin en onemli haklarindan biri olan saglikli olma hakkini devletin en iyi sekilde yerine getirmesi gerekliligidir. ulkenin bu sartlarinda bunun cok mumkun olmadigini ise gunumuz kosullarina bakarak soylemek cok yanlis olmaz.
  • boyle dusunenler evrim sureci icinde gonul rahatligiyla dogal seleksiyona takilip olebilirler.
    "aklini kullanmayi ogrenemedi" gerekcesiyle
  • birçok tıp doktorundaki kendini beğenmişlik ve küçük dağları ben yarattımcı düşünce yapısının gereksizliği olarak da belirtilebilecek ifade.
    bir tıp fakültesi diploma töreninde duyduğum manidar söz aklıma geldi. bunu profesörleri konuşmasında söylemişti.

    -insanlar ikiye ayrılır; doktor olanlar ve doktor olmayanlar.*

    (bkz: doktorların kendini tanrı gibi hissetmesi)
    (bkz: doktorların insan olmadığını düşünen zihniyet)
    (bkz: doktor ve avukatların kendilerini tanıtma merakı)
hesabın var mı? giriş yap