• neden bilmem iki üzülen üç çuvallayan teolog kesiliyor. her alanda geçerli olduğu gibi gerekli bilgisi, zekası, arzusu ve istidatı olmayan teolojik alanda akıl yürütemez. ki teolojik alan için sağlam içerik bilgisi gerekir. yeter ve gerek şart diye bir gerçeklik var dünyada.

    örneğin ben şarkı söyleyemem. rezonans oluşturan organlarım ve işitme duyum olması benim şarkı söyleyemem için yeterli değil. mukadderat. o yüzden hiç pratiğim ve eğitimim yoktur. gerekliliği yerine getirmediğim için de gerek duymam ulu orta şarkı söylemeye.

    dünyada yeni moda: herkesin her şeyi yapabileceği fikri.

    tekerlikli sandalyedekilerin basketbol oynadığı ve bunun da matah bir şey gibi yücelttiği yeni dünyada gözler kör mü? görmedin mi hiç bu oyunun aslı nasıldır? zıplamalı ve koşmalı oyunda zıplamayan ve koşamayacak durumunda olanlar oyunu oynuyorcasına alkışlanıyor.

    güldüğüm şey ise çizgi film veya kitap kahramanlarının özellikle de şirinlerin teolojik gerekçelendirmede ciddi ciddi yerinin olması. bu da olmasa belki sinirlenirdim sakat hareketleri sıklıkla görmeye. yine de ibişleşmeye, kendini elalemin maskarası yapmaya gerek olmadığını düşünüyorum. sallamama imkanı kullanılsın. ilgilenmiyorum ben ya öyle şeylerle densin, olsun bitsin. onurlu olma imkanı hep açık olduğu için aklı kıt ve bilgisi yok olanlar bu haklarını gönül rahatlığıyla kullansın.

    " kolaylaştırınız. zorlaştırmayınız. müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz." `:buhari, h. no: 20, 77 7`
  • bilimin deneme yanılmayla bilgi edinme üzerine kurulu bir güzellik olmasından, tanrı kavramının da deneme yanılmayla işi olmamasından hareketle katıksız bir oksimoron olduğunu düşündüğüm terim.

    edit:
    -dashing- (#3010759) yazdıklarınızın mantığına katılmakla beraber, bir hatırlatma.. -loji bilim anlamında değil, çalışma araştırma anlamında (study) kullanılır, bu anlamıyla da pek oksimoron olmuyor.. "loji" kökenlerini aldığı yunancada "... üzerine konuşma, bakma"dan geliyor, diğer dillere de benzer anlamlarda geçmiş, bir tek biz buna "... bilimi" anlamı yüklüyoruz.

    bizim dilimizdeki haliyle alıp din bilimi dememiz ise elbette bir oksimoron, o ayrı
  • başlangıcı tanrı'yla yapan bilimdir der hegel. bilimdir çünkü nesnesinin varlığını verili kabul ederek araştırır. bilim olarak başladığındandır ki heretik kopuşlar, dışlamalar, bölünmeler de eksik değildir teolojinin tarihinde. bilim ve hakikat üzerine düşünümün teoloji içerisinde de eksik olmadığına varırız buradan. ilgi çekici kısmı da kopan, düşen, atılan (dejet) parçalardır; o parçalarda belki bulunabilir tanrı'nın payı, zevki, başlangıcın sessizliği ve sesi. teologun kürsüsünden tanrı'yı eriten düşünceler yayıldığındandır ki, mutlak ateizme en yakın yerlerden biridir burası. tanrı düşüncesinin işini bitirmek için yola çıkanların tanrı'ya vardıkları o yolların tersine giden bir yoldur teolojininki.
  • bir zamanlar kompleksli ilahiyatçıların dilinde idi.

    ne okuyorsun sorusuna teoloji okuyorum diye cevap verirlerdi.
  • "korkarım hala gramere inandığımız için tanrıdan kurtulamıyoruz." nietzsche, putların alacakaranlığı
  • "simgeler yalnızca iletişim araçlarıdır: göstergelerinin son terimiyle, genel anlamıyla karıştırılmamalıdırlar. ne kadar çekici ve etkileyici görünürse görünsünler kavrayışa yönelik uygun araçlar olarak kalırlar. bu yüzden tanrı'nın kişiliğini yada kişiliklerini —ister teslisle, ister dualizmle, ister üniteryen olarak, ister çoktanrıcı, tektanrıcı yada henoteistik şekilde, ister imgelerle yada sözle, bir olgu yada apokaliptik bir rüyet olarak ifade etsin— kimse nihai şey olarak okuyup yorumlamaya girişmemelidir. teoloğun sorunu, simgesini, geçirmesi gereken ışığı engellememesi için saydam tutmaktır." joseph campbell
  • (bkz: dogma)lara bağlı olan. kutsal kitaplarda yer alanları her türlü kuşku veya eleştiri yapılamaz mutlak doğrular olarak kabul edilmesi.
  • vakti zamanında sadece islam odaklı din kültürü ve ahlak bilgisi dersi yerine görmüş olmayı istediğim ders/alan/bilim.
  • franz rosenzweig meseleyi halletmiştir kanaatimce: "bilimin nesnesi tanrı değil, dünyadır. tanrı dünyayı yaratmıştır, dolayısıyla da bilimin nesnesini."
hesabın var mı? giriş yap