• birden fazla insanin, birbirlerini tamamlayarak bir iş yapmaya çalışması
    ayrıca (bkz: imece)
  • bütün suçları ekibin geri kalanına yüklemeyi sağlayan çalışma biçimi.
  • sinik bir insanın "çorbada benimde tuzum var ulan" demesinin terbiye yüklüsü
  • bazı ecnebi şirketlerin çok bi değer atfettikleri kavram. cvnin tuzu baharatı.
  • işçi arayan firmaların, herhangi bir işçi adayını "aaa ben takım çalışmasına yatkın değilim, o zaman başvurmayayım" dedirterek başvurmaktan alıkoymayacağını bilseler de iş ilanlarına koydukları tabir
    (bkz: takım çalışmasına yatkın)
  • aynı amaç doğrultusunda tek bir kişinin çalışıp diğerlerinin kebap yaptığı ve ardından ödülün birlikte paylaşıldığı organizasyonların yaptığı iş. **
  • takım çalışmaları öz-yönetim, sosyoteknik çalışma tasarımı, yetkilendirme, ve işgücü esnekliği gibi farklı alanlarda yer almaktadır. bu çalışmalar, özellikle işe alınacakları seçme politikaları ile birleştiğinde takım çalışması uygulamalarının, ilerleme adına yönetimsel kontrolü güçlendirip iş yoğunluğunu artırarak ve “insan kaynakları”nın daha etkin kullanılmasını sağlayarak çalışanları yetkisizleştirdiğini göstermektedir. ayrıca bireylerin kendini adadıkları takım kültürü ve ideolojisinin zorlayıcı ve totaliter özellikleri de söz konusudur.
    bir takımın ne olduğu muğlaktır, takım algısı her zaman örgütün takım olarak algıladıklarıyla örtüşmeyebilir, kavramın semantik (anlambilimsel) nosyonu farklı ontolojik gerçeklikleri kapsar. takım yapısı, görevlerin, sorumlulukların ve otoritenin örgüt içinde takımlara, takım içinde de üyelere dağıtılma şeklidir ve birçok çalışma takım performanslarının takım yapılarındaki değişikliklerle açıklanabileceğini ileri sürmüştür.

    takımlar arasında bir tarafta ‘yarı-özerk/sosyoteknik/isveç veya iskandinav’ takımlarının, diğer tarafta ise ‘yalın/japon/toyotist’ takımların bulunduğu bir ayrım yapılmaktadır yalın üretimde asıl vurgu mümkün olan en düşük envanterle üretim yapmanın avantajları üzerinedir. yalın takımlarda çalışma standartlaştırılabilir ve iş dışındaki konularda eğitim almayı olası kılan bazı formal beceriler gerektirebilir. diğer uçta bulunan yarı-özerk takımlarda ise önceki taylorist yapılardan radikal olarak ayrılmak için tamamen özerk olarak kurulan takımlar gibi, sosyoteknik ilkelere bağlı, ademi merkeziyetçi, görevle-bütünleşmiş çalışma örgütlenmesi söz konusudur. yalın ve özerktakımlar, niteliklerinden ötürü sırasıyla neo-taylorist ve anti-taylorist takımlar olarak da adlandırılmaktadır.

    sonuç olarak takım çalışması çalışanları homojenleştirici bir etkiye sahiptir ve “takım” kavramını gayri-insanileştirici standartlaştırmalardan biridir. takım kavramında merkez vurgu birbirinin yerine geçebilme olgusudur, insanların bireysel kimliklerinin arka plana itilerek sistemin değiştirilebilir parçaları haline getirildiğini belirtir.
  • (bkz: team work)
  • bireysel cabalarin sonunda, odullerin esitsizlik icinde oldugu aptalca bir calismadir. bastaki ac gozlulerin insan kanini biraz daha fazla emebilme egilimi ile tasarladigi bir acikgozluluktur.
hesabın var mı? giriş yap