• windows vista'nin takilan bir flash disk'in kapasitesini page file cache'i olarak kullanan ozelligi.

    (bkz: superfetch)
    (bkz: readydrive)
  • ayni islemi unix'de yapmak icin extra bir ozellige gerek yoktur. flash disk'in mount edildigi filesystem'i ya da o filesystem uzerindeki bir dosyayi swapadd [ya da eslenigi bir komut ile] komutu ile sistem calisirken [vista'da da boyle olmasini umuyorum] virtual memory'e ekleyip cikarabilirsiniz.
  • kendisi "flash disk"te page file yaratma ozelligi degil flash disk'te "page file" cache'i yaratma ozelligidir. flash disk'lerin seek time'larinin 0 olmasi ve "random access"te "memory page" gibi kucuk birimli transferlerde hard diskle yakin hizlara sahip olmasi bu esnada disk i/o'ya bula$mamasindan istifade eder. bu sayede hafizayi ve hard diski ayni anda cildirircasina kullanan konfigurasyonlarda page file eri$iminden minimum etkilenmesini saglar. kendisi sadece cache oldugundan flash memory cikarildiginda sistem unix'te onerilen yontemde olacagi gibi cokmez.
  • asıl olarak vista'nın yüksek bellek ihtiyacı sebebiyle kullanıcılara bir önerisi gibi görünen teknik.
    yeni ram almak/takmak zor geliyorsa flash diskinizi de kullanabilirsiniz diyen microsoft, yarın, paran yoksa bankadan kredi de çekebilirsin diyecektir.
  • her hangi bir flash disk ile çalışmayacak özellik. "2.5mb/s random access, 1.5mb/s random write" hızlarında çalışması gerekmekte alıcağınız flash diskin. bu ozelliği kullanmayı düşünenlerin bir bakmasında fayda var:http://www.extremetech.com/…2/0,1697,2017821,00.asp

    henuz bu ozelliği kullanıp da performans getirisi hakkında bir inceleme yapan bir siteye rastlayamadım tabi, lakin devasa ram kullanmamıza rağmen paso page file ile iletişim kurulmasından rahatsız olanları* mutlu edebilecek bir ozellik.
  • gayet guzel calisan ozellik. usb'yi taktiktan sonra birkac kere bilgisayarinizi yeniden baslatmaniz gerekebiliyor.

    performans degerlendirmesi icin soyle bir video izlenebilir:
    http://video.google.com/…?docid=5902090796342771727

    buna gore 512mb usb'siz windows acilisi 43 saniye surerken, bellegi taktiginizda 14 sn suruyor. muazzam!
  • kingston, twinmos gibi markaların yeni ürünleri (ki kingstonların neredeyse eski-yeni hepsi ) ile çalışan özelliktir. hatta artık usb belleklerin üstünde vista logosu veya ready boost yazısı olması tercih sebebidir.
  • kendisi "flash disk üzerinde yaratılan swap file" değildir. swap/page file gibi, sık erişilen dll, ocx gibi işletim sistemini harddiskte random access yapmak zorunda bırakan işlemleri, özellikle de küçük dosyaları flash diske kopyalayarak sistem performansını arttıran bir işletim sistemi özelliğidir.

    bunu yaparken dikkat edin:
    - ufak dosyalar
    - random access
    - read cache

    diyorum. sequential read işini süper başaran harddiskler random access'te patlamakta olduğundan bu teknoloji önemli. dosyaların hepsini hafızada tutsun diyeceksiniz ama, bu noktada da ram olarak kullanılan hızlı yongaların yüksek fiyatı, flash disklerin kolaylıkla eklenebiliyor olması ve doğal olarak 4 gb fiziksel bellek limiti olan bir anakarta daha fazla hafıza takmanın mümkün olmaması gibi konuları da düşününce devreye ready boost giriyor, 286 bilgisayarınızdaki turbo düğmesi gibi.

    bir de şu güzelliği var: flash diske yazılan verileriniz aes-128 ile şifreleniyor ve münasebetsizin biri çekip usb flash diskinizi aldığında sistem cache'indeki dosyaları harddiskten okuyarak çalışmasına devam ediyor.

    kısaca hem secure, hem reliable diyeceğim ama yazdıklarımı unix sistemde flash disk üzerine swap partition yaratarak kazanabilir misiniz bilmiyorum, bilmediğim şeyle de kıyaslamıyorum.
  • benim de 4gb lik diskimi pert ederek readyboost madurlari arasina katan microsft un nacizane bulusu.
  • eboostr isimli yazılım ile windows xp'ye kazandırılabilecek olan güzel özellik.
hesabın var mı? giriş yap