• pms sendromunda gorulen, istem disi sinirsel ve ruhsal degisimlerin guclu bir sekilde kendini belli etme durumu. (bkz: dysphoria)
  • o kadar yoğun yaşanabilir ki dikkat edilmediği takdirde pms e dahil olduğunun anlaşılması zor olabilir. çünkü tipik canın tatlı istemesi, zırt kavga pırt ağlama nın ötesindedir. ne kadar ötesindedir, şöyle ki;

    # feelings of sadness or despair, or possibly suicidal thoughts (umutsuzluk ve üzüntü hissi diyor, ya da belki intihar düşünceleri )

    # feelings of tension or anxiety ( anksiyete ya da gerilim sinir hiddet diyor)

    # panic attacks (panik atak )- (beni es geçen tek semptom hayretler içerisindeyim. bi dahaki aylara artık, neye niyet kime kısmet )

    # mood swings, crying (ani mod değişiklikleri, haleti ruhiyede salınımlar bir oraya bir buraya, ağlamak ki ikinci kez izlenen charlie'nin rose a bana yardım et demesine , kate'in maket uçağına bile)

    # lasting irritability or anger that affects other people ( sürekli bi hırçınlık, terslik, herkese her şeye gıcık olma durumu, ya da başkalarını etkileyebilen kızgınlık vs.)

    # disinterest in daily activities and relationships (günlük aktivitelere ya da ilişkilere ilgisizlik )

    # trouble thinking or focusing (düşünmede ya da odaklanmada zorluk)

    # tiredness or low energy ( yorgunluk veya az enerji hatta yok enerji falan genelde)

    # food cravings or binge eating ( turşu, dolma, zeytinyağlı yaprak sarması, künefe, tantuni :( ya da "yemicem bi şey " durumu)

    # having trouble sleeping ( uyumada zorluk çekme)

    # feeling out of control ( deliriyo muyum? niye böyleyim? vs)

    # physical symptoms, such as bloating, breast tenderness, headaches, and joint or muscle pain (fiziksel semptomlar, ben bunları önemsemiyorum diğerlerinin yanında o yüzden özet, başağrısı, eklem ağrısı falan)

    bu semptomlar kadından kadına değişiklik gösteriyormuş. o kadarını bilemicem ama eğer pmdd den muzdarip olduğunu söyleyen bi hatunla yakın ilişki içerisindeyseniz, rica ediyorum ;

    su gibi olunuz.
  • cahil kalınmaması gereken bir konu. o sebeple:

    http://www.psychguides.com/dinw pmdd.pdf
  • oha falan oldurtacak biçimde izmir'li kadınların daha çok deneyimlediği olay. bu bilginin bilimselliği hakkında derin şüphelerim olsa da, pmdd konusunda cahil olanlara bir kez daha tokat atmak, kendilerine getirttttmek için:

    http://www.hurriyet.com.tr/…esi/11946654.asp?gid=66
  • alper mumcu'nun başa çıkma önerileri

    adet öncesi gerginlik sendromu ya da bilimsel adı ile premenstrüel sendrom kadınların hemen hepsini az ya da çok etkilemektedir. belirtiler hafif sıvı tutulumu ve şişkinlikten şiddetli mizaç değişikliklerine hatta depresyona kadar değişebilir. pms ile başa çıkmak için birkaç basit önlemi deneyebilirsiniz.

    1. pms'nin en şiddetli formu premenstrüel disforik bozukluk adı verilen mizaç bozukluğudur. bu durumun varlığında doktor konrtolü altında bazı antidepresanlar kullanılmaktadır.
    2. araştırmalar günde 1200 miligram kalsiyum alımının hafif şiddetteki belirtileri nerdeyse yarı yarıya azalttığını göstermektedir.
    3. pms ile başa çıkmanın oldukça etkili bir yolu düzenli egzersiz yapmaktır. egzersiz şikayetleri azaltmakla kalmaz çoğu zaman tamamen ortadan kaldırır.ayrıca egzersiz stresle mücadele etmek açısında da oldukça etkili bir yöntemdir.
    4. adet öncesi dönemde memelerde hassasiyet olması durumunda günlük 600 iu e vitamini alımı şikayetleri azaltabilir. e vitamini aynı zamanda dolşım sistemi üzerinde de koruyucu etkiye sahiptir.
    5. beslenme alışkanlıklarında yapılacak değişiklikler şikayetlerin şiddetini azaltabilir. düşük yağ içerikli beslenme ve rafine şeker, tuz, kırmızı et, alkol ve kafein tüketiminin azaltılması yararlıdır. yeşil sebze, meyve ve bakliyat tüketiminin arttırılması gerekir.
    6. adet öncesi dönemde çukulata, şeker isteği artan kadınların günde 300-500 miligram magnezyum alması bu isteklerini azaltabilir. magnezyum aynı zamanda meme hassasiyetinin tedavisinde de yararlıdır.
    7. bazı kadınlarda günlük 50-300 miligram b6 vitamini alınması şikayetleri gidermektedir.
    8. günlük 1500 miligram primrose yağı yada doğal progesteron kremi gibi alternatif tedaviler de denenebilir ve bir zararı yoktur.
    9. bazı durumlarda doğum konrtol hapı kullanımı şikayetleri önemli ölçüde azaltmaktadır.
    10. ibuprofen, naproksen gibi anti enflamatuar ağrıkesiciler premenstrüel şikayetlerin azaltılmasında kullanılabilir. aspirin kanama süresi ve şiddetini arttırabileceğinden bu amaç için uygun bir seçim değildir.
  • kendisinden muzdarip olduğum rahatsızlık. düzenli spor yaptığım dönemlerde hiç kendini göstermiyordu. sanırım en azından benim bünyem için tek çaresi düzenli egzersiz.

    http://lokman.cu.edu.tr/…x/apd/fulltext/2001/15.pdf
  • bu dönemde siddet icerikli bir suc islerse hatun kisi, hafifletici sebep sayiliyormus yanilmiyorsam. bir yerde okumustum. türkiye'de degil tabii yabanci cenahlarda. avrupa, amerika ?... duy sesimizi!
  • hayatımın yarısını cehenneme çeviren şey. basit bir gerginlik hali, kadınsal bir huzurluk dönemi değildir pmdd; bildiğiniz pms'nin çok daha ağır halidir. dakikada bir basan ağlama krizleri belki de sendromun en masum sürecidir. hiçbir suretle önüne geçemediğiniz öfke nöbetleriyle hayatı hem kendinize hem de yakınlarınıza zindan edersiniz. benim durumumda adetten yaklaşık 15 gün önce başlamakta ve adetin ilk gününde bıçak gibi kesilmektedir. devasa boyutlara ulaşan öfke, umutsuzluk, kırgınlık, değersizlik hisleri ile kendimi yerden yere attığım, saatlerce ağladığım, hırsımı alamayıp kendimi duvardan duvara vurduğum, kendime kendi kendimi pataklamak suretiyle zarar verdiğim, erkek arkadaşımın canını yaktığım, eminönü'nden ataşehire kadar sesim kısılana dek mütemadiyen böğürdüğüm (altını çiziyorum; ağlamak, haykırmak değil, böğürmek) bu pmdd şeysinden nefret ediyorum. bazen bu patlamalardan öyle yorgun düşüyorum ki, yorganı başıma çekip "allah'ım al canımı, al n'olursun, al" diye içli içli ağlıyorum. ve bütün bunlar olup biterken, belki tam anlamıyla yardım edemeyen ama her türlü pisliğime rağmen beni bırakmayan -ki bırakmaması bile mucize sayılır- bir sevgiliye sahip olmak, tutunduğum tek dal. en çok zararı önce kendime, sonra ona veriyorum; en çok da ona verdiğim zarara üzülüyorum. bu ay itibariyle prozac kullanmaya başlayacağım. benim düşüncelerimden yana sıkıntım yok; benim sorunum tepkilerimin zıvanadan çıkması. dolayısıyla ilaçtan beklentim tepkilerimi makul seviyede tutabilmeme yardımcı olması. ben de normal insanlar gibi hayatımı kısmen dengeli bir bütünlük içinde yaşamak istiyorum. çok şey mi istiyorum?
hesabın var mı? giriş yap