• 80'i devirmiş büyük bir fizikçi, 5 yıl içerisinde bu parçacık bulunamazsa tekrar fizik çalışmaya başlayabiliriz diyor..
  • higgs boson teorisini ortaya atan büyük fizikçi.
  • tek bir cumlesi icin 1964 yilindan beri bekledigi sonucu getirecek, belki de gelmis gecmis en buyuk ve onemli bir sonuca insanligi kavusturacak devasa makinenin yaratilmasina neden olan tontis. dile kolay, yari asirdir bekliyor sabirla god particle icin. umuyorum ve diliyorum ki, omru vefa eder, constantin tsiolkovski gibi ruyalarinin gercek oldugunu goremeden gitmez. bunca emegine beklemesine karsilik hediye paketinin icindeki mukafatinin zevkini kendi gozleriyle gorerek, dokunarak duyarak cikarir .....
  • http://www.bbc.co.uk/…/science-environment-17161692

    saçlarına ve kaşlarına bakmalara doyamadığım bilim(n)ç.

    teorisini ortaya atalı 48 yıl olmuş.

    (bkz: higgs bozonu)
  • 2012 en geç 2013 yılında nobel ödülünü alacaktır.
    ancak bu olacakların yanında gazoz kapağı gibi kalabilir.

    şahsi teorilerimi erken erken yazayım.

    öncelikle şunu belirtmek lazım higgs yaşayan efsane ve tarihin gördüğü en önemli bilimcilerden birisidir.
    görmenin mümkün olmadığı dünyada hayal ederek dolanmak ve keşif yapabilmek sadece çok özel ve akışkan bir zeka ile mümkündür.
    kendisini tebrik ediyor, saygı ile selamlıyorum.

    şu andan itibaren dünya değişmiştir. hem de tamamen.
    bu keşfin teknik ve teknolojik pek çok faydası olacak,

    ancak insanlar ve kavramlar üzerine büyük değişikliklere yol açacak.
    ''din''lerin sonu gelecek, insanlık tamamen yeni kavramların peşinden gidecek
    şehirler, şehirleşme ve yerleşim sistemleri tamamen değişecek

    devamı editler halinde, pek yakında.

    yıllar sonra gelen edit. 2017.

    vay be.. bir yazar hatırlattı da bu tahminimi hatırladım. aslında teknolojik gelişmeleri edit etmeyi planlamıştım ama imkan olmadı. fakat bu başlangıç olsun, hem teknolojik ilerlemeler hem de memleketin durumu hakkında bir kaç kelam edelim.

    entryi hatırlatan kampus hayati na teşekkür ederim.

    tam tahmin ettiğim gibi ben yazdıktan 3 sene sonra, yaşayan efsane prof. peter higgs nobel fizik ödülünü aldı.
    hanımlar, beyler... hazırlanın. dünya değişiyor.
  • cernde higgs bozonu'na dair buluntular sunulurken gozyaslarini salivermis bilim adami.
  • sanildiginin aksine "higgs mekanizmasi" tamamen kendisine ait bir fikir degildir.

    1963 yilinda, higgs'den bir yil once, philip anderson (kendisi 1977 yilinda nobel almistir) kuvvet tasiyici spin-1 bozonlarin kutle kazandigi bir senaryo ortaya atmis ve bunu superiletkenlik ve plazma salinimlari ile orneklendirmistir. higgs ise 1964 yilinda ayni senrayoyu yuksek enerji fizigine uyarlayan bir model olusturup meshur bozonu ilk kez kagida dokmustur. hatta makalesinde kurdugu modelden "anderson'in plazmon modelinin relativistik bir versiyonu" olarak bahseder.

    ote yandan 1964 yilinda, higgs'den 1 ay once, robert brout ve francois englert, ayni modeli halihazirda inceleyip higgs ile ayni sonuca varmislar; fakat kutleli kuvvet tasiyicilarindan bahsetmelerine ragmen higgs bozonu'nu gozden kacirmislardir.

    yine 1964 yilinda, higgs'den yaklasik bir ay sonra, gerry guralnik, dick hagen ve tom kibble, bagimsiz olarak higgs ile ayni sonuca ulasip, bozonun isim babasi olmayi pisi pisine kacirmislardir. hatta guralnik, hagen ve kibble, higgs'in aksine modelin kuantum ozelliklerini de inceleyip higgs'in es gectigi noktalara deginmislerdir. bu acidan higgs'in makalesinden daha kapsamli bir makaledir onlarinki.

    2010 yilinda american physical society, anderson disindaki 6 isme de j.j. sakurai odulu verdi. brout'nun 2011 yilinda olmesi olasi bir nobel odulunu almasinda buyuk bir engel tabi ama eger alirlarsa geriye kalanlardan hagilerinin nobel alacagi iyi bir bahis konusu olabilir.

    bir de kurdugu model ile genel olarak yuksek enerji fiziginin ve standard modelin sekillenmesinde muazzam bir rol oynamis olmasina ragmen pek uretken bir fizikci degildir. 1958'den gunumuze kadar toplam 7 (yaziyla yedi) makale yazmistir. bunlar arasinda da higgs bozonu ile ilgili olmayan yalnizca 2 makale vardir.
  • uzun adı "peter ware higgs" olan kişi.
hesabın var mı? giriş yap