7 entry daha
  • sanildiginin aksine "higgs mekanizmasi" tamamen kendisine ait bir fikir degildir.

    1963 yilinda, higgs'den bir yil once, philip anderson (kendisi 1977 yilinda nobel almistir) kuvvet tasiyici spin-1 bozonlarin kutle kazandigi bir senaryo ortaya atmis ve bunu superiletkenlik ve plazma salinimlari ile orneklendirmistir. higgs ise 1964 yilinda ayni senrayoyu yuksek enerji fizigine uyarlayan bir model olusturup meshur bozonu ilk kez kagida dokmustur. hatta makalesinde kurdugu modelden "anderson'in plazmon modelinin relativistik bir versiyonu" olarak bahseder.

    ote yandan 1964 yilinda, higgs'den 1 ay once, robert brout ve francois englert, ayni modeli halihazirda inceleyip higgs ile ayni sonuca varmislar; fakat kutleli kuvvet tasiyicilarindan bahsetmelerine ragmen higgs bozonu'nu gozden kacirmislardir.

    yine 1964 yilinda, higgs'den yaklasik bir ay sonra, gerry guralnik, dick hagen ve tom kibble, bagimsiz olarak higgs ile ayni sonuca ulasip, bozonun isim babasi olmayi pisi pisine kacirmislardir. hatta guralnik, hagen ve kibble, higgs'in aksine modelin kuantum ozelliklerini de inceleyip higgs'in es gectigi noktalara deginmislerdir. bu acidan higgs'in makalesinden daha kapsamli bir makaledir onlarinki.

    2010 yilinda american physical society, anderson disindaki 6 isme de j.j. sakurai odulu verdi. brout'nun 2011 yilinda olmesi olasi bir nobel odulunu almasinda buyuk bir engel tabi ama eger alirlarsa geriye kalanlardan hagilerinin nobel alacagi iyi bir bahis konusu olabilir.

    bir de kurdugu model ile genel olarak yuksek enerji fiziginin ve standard modelin sekillenmesinde muazzam bir rol oynamis olmasina ragmen pek uretken bir fizikci degildir. 1958'den gunumuze kadar toplam 7 (yaziyla yedi) makale yazmistir. bunlar arasinda da higgs bozonu ile ilgili olmayan yalnizca 2 makale vardir.
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap