• sempatimi kazanmayı başaran bir uygulama programlama arayüzü. epey yeni sayılır ama güzel gelişiyor şu an. yavaş yavaş kendisiyle yazılmış güzel oyunlar da çıkmaya başlıyor:

    http://mars-game.sourceforge.net/
    http://motogt.sourceforge.net/
  • proje sayfası sourceforge'den github'a taşınmış çokluortam kütüphanesi. 2.0 sürümü öncesi internet sitelerinde de çeşitli değişiklikler yapılacak.

    https://github.com/laurentgomila/sfml
  • resmi dökümantasyonunun önemli kısımlarının çevirisine linkten ulaşabilirsiniz.
  • ses için openal soft kullanan, belirli multimedia konularında yardım sağlayan bir kütüphane.

    misal "oyun yapacağım, haritalarda çeşitli senaryolara karşı müzikler olsun" diyorsanız müziğin pcm data'sının ne kadar yer tuttuğundan da haberdarsınızdır. demek istediğim müziği öylecene alamazsınız belleğe.
    neyse işte, bu arkadaşlar müzik dosyalarını stream gibi ele alarak bu bellek sorununu çözmüşler.
    implementasyonu görece zor bir konudur.
    sona gelen buffer'ları arkada sürekli yeni pcm data'larıyla beslemeniz gerekir. bu da iyi bir threading ve senkronizasyon gerektiriyor tabii.
  • oldukça güçlü ama çok yavaş güncellenen kütüphane. ayrıca cross-platform konusunda bazı şüphelerim var. öncelikli eksiklikleri saymak gerekirse collision detect oldukça temel versiyon sanırım aabb denen klasik formül, kısacası pixel perfect collision için programcının implement yapması gerekiyor. z-depth özelliği yok. bu özelliğin olmaması zaten kütüphaneyi yazan kişinin kendince haklı sebeplerden dolayı eklememesinden kaynaklanıyor. bildiğim kadarıyla sdl'de de z-depth yok. yani iş yine programcıya kalıyor ve derinlik olayını küçük numaralarla halletmesi gerekiyor. ama bu durum ne kadar verimli olur, orası muamma. bir de shader olayı canımı sıkıyor, modern opengl destekli değil. eksik yanlarına rağmen çok güçlü, programcı dostu bir kütüphane. ayrıca community tarafı oldukça iyi sayılır.
  • ilk kitabı çıkmış basit ve hızlı çokluortam kütüphanesi.

    http://www.packtpub.com/sfml-game-development/book
  • projelerini geliştirmek için qt creator kullanıyorsanız inşa sistemleriyle* ilgili başlangıçtaki bazı angarya işleri şu şablon sayesinde halledebilirsiniz:

    https://github.com/maidis/qtcreator-template-sfml

    fedora 28'de yaptığım denemelerde cmake, qmake ve qbs ile basit bir örnek sorunsuzca çalıştırılabiliyor.

    devlet desteği gelirse veya benim ihtiyacım olursa farklı dağıtımlarda, işletim sistemlerinde veya işlemci mimarilerinde çalışması için de geliştirmeye devam ederim.
  • kayhan ayar, youtube'da herkesin kolayca anlayabileceği seviyede bir video ders serisi başlattı. sıfırdan öğrenmeye başlayacaklar göz atabilir.

    https://www.youtube.com/…ghbnvfxdutzjwhs3sh1usgftbh
  • bilinmeyen bir sebeple sitesi türkiye'den erişilemiyor.

    https://github.com/sfml/sfml-website/issues/137
  • sfgui ile birlikte kullanılabilen ve arayüz tasarımı sorununu da çözen bir kütüphane. oldukça başarılıdır.
hesabın var mı? giriş yap