• teknede denge sağlayacağız diye oraya buraya telaşla yüklenince insanı batmaya sürükleyen ağırlıklardır. dengeyi bozmadan hepsinden sırasıyla ve yavaşça kurtulup pir-ü pak bir hayata kucak açmak için sonbahar ayları pek elverişlidir.

    (bkz: ben bugün bunu gördüm)
  • öd
  • "dışkıya koku ve rengini safra salgısı verir." gibi bir tabir vardır. devamlı olarak geçer lise biyoloji müfredatında, öss sınav sorularında. yeter allah canınızı alsın! öğrencinin ilgisini çekilecek diye ne ayrıntılara girildi, ne terbiyesiz olundu.

    bokun muhteviyati üzerinde bu kadar çene yoran bir pedagoğun "kurbağanın sindirim sistemini niye öğreniyorum lan ben" diyen lise ergeni kadar değeri yoktur gözümde.
  • karaciğerde üretilen, safra kesesinde biriktirilen dışkıya rengini veren, yağların sindirilmesine yardımcı öz su. safra kesesinde birikip, yoğunlaştıktan sonra bağırsağa dökülür. çeşitli nedenlerle bağırsağa akıtılamadığında steatore-yağlı feçes denilen durum oluşur. dışkı renginde açılma gözlenir.
  • 19. yy'da araplarin elindeki maria theresa altinlarini, arap seyhlerinin uzerinde kadin resmi bulunan altin istememelerini kesfederek, daha dusuk degerdeki altinlarla birebir degistirip buyuk bir vurgun yapan aile.
  • (bkz: ballast)
  • primer safra asitleri karaciğerde kolesterolden sentezlenir.

    bunlar kolik asit ve kenodeoksikolik asittir.

    safra asitleri hem polar hem de nonpolar bir yüze sahiptir ve barsakta emülsifiye edici ajanlar olarak işlev görürler.

    safra asitlerinin biyosentezinde ilk ve hız kısıtlayıcı basamak mikrozomal bir enzim olan 7-alfa-hidroksilaz basamağıdır.bu bir monooksijenaz grubu enzimidir.(nadph kullanırlar,tek yönlüdürler,moleküler o2 kullanırlar,hidrolazdırlar genelde.)

    askorbik asit(c vitamini) bu enzimin(7-alfa hidroksilaz)aktivatörüdür.

    oluşan safra asitleri glisin ve taurin(sisteinden elde edilen bir a.a) ile peroksizomlarda konjuge olur.

    oluşan bu konjugatlar primer safra tuzları olarak adlandırılır.

    oluşan safra tuzları; dikkat peroksizomlarda oluşurlar.
    glikokolik asit
    glikokenodeoksikolik asit
    taurokolik asit
    taurokenodeoksikolik asit

    safra tuzları fizyolojik ph’da daha iyi iyonize olurlar ve safra asitlerine göre daha etkili deterjanlardır.
  • ahlatı erbaa denen 4 sıvıdan biri. eskiler bu dört sıvıdan birinin artışından hastalık meydana geldiğine inanırlar. safranın çokluğu sersemlik hissi verir, baş ağrısı yapar, insanın rengi sararır ve baş dönmesine neden olur.

    ayrıca eski insanlara göre safra yanınca sevda olurmuş.
  • rengi yeşildir ve halıdan zor geçer.
  • istanbul küçükçekmecede bulunan sefaköy semtinin eski adı "safra"
hesabın var mı? giriş yap