• süper bilgi kaynağı. çocukken içinde kaybolurdum saatlerce. en çok sevdiğim sayfalar arasında bir geminin profilden kesiti , insan vücudu falan filan vardır. oku oku bitmez.
  • çocukluğum bunun içinde geçti diyebilirim. herhalde yüzlerce, binlerce defa okumuşumdur. sonradan birine ya da bir okula vermiştik. hatirladikca uzulurum hala keske saklasaydim diye.
  • gerçekten de muhteşem bi ansiklopediydi, saatlerin nasıl geçtiğini anlamazdık dalınca. dinozorlu sayflarındaki ilüstrasyonlar öyle gerçekçi öyle korkuçtu ki rüylarımıza girerdi.
  • vaktiyle sahip olan çocukların mutlulukla, olmayanların imrenerek baktığı lolipop ansiklopedi.. çocuk kitaplarının diline yakın bir üslubu vardı.. alfabetik değildi, ama tematik de sayılmazdı; dolayısıyla indeks eşliğinde search yapmak icabederdi..

    yekünü 8+2 cilt olup ilk sekiz cildi daha büyük, normal ansiklopedi ebadında; diğer ikisiyse, kareye yakın bir ebatta, fakat bu sefer maddeleri a'dan z'ye sıralanmış biçimdeydi vb..

    eklemeden edemedim: bendeniz 'imrenenler' cephesindeydim. 30larima gelince sahafin birinde bulunca (yo hayir, atlamadim, olsa da olur olmasa da olur modunda) sahafla pazarlik ettim, sonra mutlulukla eve getirdigimde uc bes gece bu nefis resimli bilgilerle dolup tastim..

    ansiklopedimiz naiflikte bir boyuttur evet, ama simdinin 3d'sinden bile daha derin bir tat birakmistir..
  • fihristi fihrist kelimesinin tanimi gibi olan ansiklopedi idi.. evrendeki tum bilgiler ona sigdirilmis gibi idi.. tanri tarafindan gonderilmis bir kitaptir deseler inanilir: inanirim..
  • okumayı yeni öğrenmiş bir çocuğa araştırmayı, bilgiyi sevdiren, dünyanın oluşumundan dinazorların yok oluşuna, haçlı seferlerinden hz. musa'nın on emrine uzanan bir bilgi dağarcığını o yaştaki çocuğun bilinçaltına yerleştirmeyi başaran, zamanımızdaki yansıması zor bulunası genel kültür hazinesi.
    bu ansiklopediyle büyüyen çocuk hiç bir zaman unutmaz ki dünyada yaşayan en büyük canlı (ansiklopedide gök balina denilen) mavi balinadır ve dilinin ağırlığı 3 tona kadar ulaşmaktadır.
  • alfabetik gitmezdi yanlış hatırlamıyorsam.renkli resimleri vardı açıklamalar da büyük puntolarla kısa kısaydı uzatıp sıkmazlardı insanı
    çocukluğumda kaç kere okuduğumu hatırlamıyorum ama ezberlermiştim hangi konudan sonra hangisi geliyor ne anlatıyor falan..
  • çocukken sahip olduğum küçük bir hazineydi. hatırlıyorum bende 1-2 cildi eksikti onları da korka korka bizim ilkokulun kütüphanesinden aşırmıştım ama nasıl sevinmiştim anlatamam, gerçekten sevinmiştim. farkındayım duygusal olacak ama bu kitaplarla kendi çapımda, ufak kafamın içinde hiç bilmediğim bir dünya görmüş ve oradan oraya koşturup durmuştum, sayfalarda ne anlatıldığını da, ne anladığımı da tam olarak bilmeden.

    küçük defterlerim vardı şimdi allah bilir neredeler (büyük ihtimalle şehir çöplüğünde geri dönüşüme gittiler) onlara bu ansiklopedilerden resimleri kopya eder, yazılar yazar sonra da bunları bi heyecanla okuldaki öğretmenime gösterirdim o da şaşırırdı haliyle yani şaşırılacak bir şey değil ama sınıfta seviye çok kötüydü böyle bir şey de iyi gözüküyordu işte yaşım da 10 civarı oluyor.

    zamanla o defterlere insanın evrim şemasını, dünyanın katmanlarını, büyük imparator yahut padişahların isimlerini, hayatlarını, ülke bayraklarını, çeşitli dinozorların yahut farklı canlıların fosillerini çizmeye başladım defter sayıları iki oldu üç oldu dört oldu hepsi de başta resimli bilgi'den daha az olmak üzere de bilim çocuk'tan kopya edilmiş şeyler. şimdi hatırlıyorum da bir daha ergenliğe girdikten sonra yani hiçbir zaman bilgiye, bilmeye karşı o kadar samimi olamadım. bunu anlatması zor elbette severek, isteyerek okudum ettim ama o "amatörlük" işte onu bir daha yakalayamadım. yakalamam da gerekmiyor elbette o yaşın merakı o yaşa özgü, aynı kafayı aynı yaklaşımı kendimden beklersem kendime de haksızlık etmiş olurum.

    unutmadan şurada dursun:

    dünyanın hazineleri
    yoyo
    startek
    junior larousse
  • çocuk yaşta newton'u, henry ford'u, leonardo da vinci'nin onlarca icat ve eserini, nefrit hastalığını, apandist ameliyatını, mavi balinayı, ankara'nın keçi ve kedilerinin ünlü olduğunu, ankara isminin nereden geldiğini, istiklal marşı'nı, onuncu yıl marşı'nı, timur'u, yıldızları, mevsimleri ve şu an aklıma gelmeyen birçok bilgiyi sayesinde öğrendiğim, benim için kutsal bilgi kaynağı. halen kitaplıkta yeşil kaplı 7 cildiyle ve çocukluğumdan kalan kalem izleriyle varlığını hissettirir.
  • küçücük bir çocuğun sıkılmadan saatlerce bişeyler okumasına neden olan harika ansiklopedidir.
hesabın var mı? giriş yap