• adamlar en güncel basım teknikleriyle, çevirilerle dolu 100 sayfalık dergi hazırlıyorlar...
    üstelik bunu her ay yapıyorlar.
    ve bu dergiyi 3.90 tl gibi bir fiyata satıp insanlara ulaştırıyorlar.

    her şeye burun kıvıran sivilceli nerd ekşicilere ise elbette yaptıkları işi beğendiremiyorlar.
    derinlemesine makaleler okumak istiyorsan gidersin scientific american alıp kendi dünyanda takılırsın kardeşim, hani duyan da popular science makaleleri ilkokul fişleri şeklinde yazılıyor sanacak.

    abd'deki ekip elbette daha şanslı. orada 1872'den beri dergiye kimse kalkıp bir kere bile "adındaki science'dan başka bilimsel hiçbir şey yok gibi" bir eleştiri(!) getiren çıkmamıştır. rocket science ve ay tecrübesi gibi olayları sadece alman bilim insanlarına değil biraz da ukalalıktan arınmış bi topluma bağlamak lazım.

    bu 100 sayfadaki tüm görselleri bir kenara koysak bile yine de elimizde gayet uzun bir metin kalıyor.
    cern çalışanı ve/veya her bilim dalında uzman olmadığımız için de sunulan içerik "çoğu zaman" gayet doyurucu oluyor.

    bin çeşit bilimsel ve ciddi içeriğe sahip internet sitesinden o ayın önemli haberlerini derleyip, ileride de hemen elimin altında bulunsun diye yazıcıdan çıkarıp, üstüne bir de sınıflandırıp/dosyalayıp mutlak gerçeğe, hakikate ulaşma gibi bi vakte ve yeteneğe sahip olmadığım için bana gayet rahatlatıcı geliyor.

    bırakın insanlar okusun kardeşim.
    bakarsın bi öğrenci alır, bi asimov makalesi hoşuna gider ve kitaplarını merak eder. veya ne bileyim bi carl sagan yazısı okur, fiziğe dair bi merakı oluşur vs.

    bu da olsun yani...
    he sen yine git entel entel takıl, dergiye adnan oktar kitaplarındaki görseller kadar fazla görsel varmış gibi cacık muamelesi çek..
    ama emin ol birileri şu an çocukluğunda veya gençliğinin ilk demlerinde okuduğu bu dergiyi güzel anacaktır.
    senin zamanında bu fiyatın üç-beş katına sikko türkçe pop kasetleri satılıyordu.

    sözlüğün birbirinden değerli nükleer fizikçilerinin aksine ben dergiyi sevdim, benim için her ay teknolojik yenilikleri sınıflandırması bile yeterli aslında. kaldı ki geri kalan kısımları da vasat değil. ortada bariz bi abartı var vasatlık konusunda.
    çok az reklam alışına da bi alkış.
    biraz bilimkurgu ve punklar üzerinden kendini makyajlayarak yoluna devam ederse ne mutlu.
  • adı üstünde popüler bilim dergisi. amacı en yeni gelişmeleri magazinsel bir dille aktarıp toplumda heyecan yaratmak ve genel olarak bilime ve teknolojiye ilgiyi artırmak. kuantum fiziğini ya da atomaltı parçacıkları 3 sayfalık kuşe kağıda basılı bir dergiden öğrenebileceğini düşünen varsa eğer, bu dergi onu yapamıyor malesef.

    bilim ve teknikle karşılaştırılmış. bilim teknik tam olarak yıllardır bu problem dolayısıyla okunması imkansız bana kalırsa. bilim teknik makaleleri aşırı detaya boğulmuş, okunması imkansız şeyler. bunun nedeni de "popüler" bir dergi yapıyorsanız buna uygun editörleriniz olmalı, aynı bu derginin editörleri gibi (yabancılar bariz daha başarılı orası ayrı). bilim ve teknikte 3 tane 50 yaşında devlet memuru takım elbiseli mühendisin yazdığı yazıları okumak tam bir işkence. şahsen 8 sayfa boyunca nükleer santrallerde üretilen enerjinin birim maliyetinin hesaplanmasını okumaktansa bu dergiyi okuyup güzel zaman geçirmeyi yeğlerim.
  • yaprak yaprak dökülen dergi, "adından da anlaşılacağı gibi popüler bilim dergisi, popüler aloo" diye savunuluyor gördüğüm kadarıyla (şurada da var, bkz. popular science). popüler kısmını anladık, valla anladık.

    şimdi, bu derginin ilk sayısında:
    bir tane kuramsal fizik yazısı yok.
    bir tane evrimsel biyoloji yazısı yok.
    bir tane matematik/mantık yazısı yok.
    bir tane astronomi, astrofizik, kozmoloji yazısı yok. (astro-meselelere teğet geçen bir "dünyayı bırakıp hangi gezegene gitsek" var. aslında dergideki fena olmayan yazılardan biri, ama yetmiyor.)
    gerçi benim kafam zaten basmaz ama, bir tane kimya yazısı yok. (bir tane ayran reklamı var, yine yetmiyor.)
    geçtik, beşerî bilimlere geldik, bir tane ekonomi, dilbilim, arkeoloji, antropoloji yazısı yok. (allah aşkına "adamlar çocuk kurban ediyormuş" temalı tek paragraflık yazıyla gelmeyin bana.)
    zaten beklemiyordum ama madem yok'lardan gidiyoruz hiç yoktan ekleyeyim, bir tane bilim felsefesi yazısı yok.

    hayır yanlış anlaşılmasın, kimileri derginin derin olmamasından yakınmış, ben onlardan değilim. demiyorum ki özel görelilikten bahsederken neden lorentz dönüşümlerini açıklamadınız; yahut, galaksilerden bahsederken kuasarların keşfi meselesini neden dışarıda bıraktınız. adamlar kıyısından geçmemiş ki göreliliğin, galaksinin, derinini yüzeyini deşeyim.

    derginin yüzeysel olmasını kabullendim, popüler de popüler haydi havaya eller, yalnız, lütfen mehmet ali birand tonlamasıyla okuyunuz: siz bilim deyince neyi anlıyorsunuz kuzum?
  • ülkedeki en kaliteli popüler bilim yayınlarından biri olan markadır. hem internet sitesini takip ediyorum, hem de dergiyi alıyorum (iki tarafta da farklı içerikler var). derginin fiyatı da öyle aşırı bir şey değil, 4 lira lan. 4 liraya bilimsel bilimsel takılıyorum ortamlarda, pek güzel.
  • bu linkten 2019 yılına ait bütün sayılarının arşivini bulabileceğiniz dergi.
  • türkiyedeki ilk sayısı olması sebebiyle merak ettim aldım. yarım saat süren otobüs yolculuğunda tamamına göz attım ama kapaktaki konu dışında içerideki diğer makaleler ve haberlerden (neredeyse birer "teknolojik advertorial") maalesef kaydadeğer bir şey gözüme çarpmadı.

    böyle bir derginin abd'de 100 seneden fazladır basılıyor olması abd'lilerin bir bilim teknik dergisinden ne beklediğini fazlasıyla açıklıyor.
  • sadece bana mı geliyor bilmiyorum ama yazıların türkçe çevirisi çok rahatsız edici. cümle cümle çevrilmiş gibi bir his veriyor okurken.
  • popular science'ın türkçe edisyonunun ismi. orjinali gibi çerez bir dergi, db rizzoli'nin ilk sayı kıyağı mı bilinmez ama 3,5tl ilk sayı fiyatı cazip.

    http://doganburda.com/popsci/
    http://popsci.com.tr/
  • popular science türkiye'nin tek kötü yanı, "adeta" bir çeviri dergi, bir replika olması. dergideki haberlerin aynısı orijinalinde ve web sitelerinde de var. yerli akademisyenlerin çalışmaları, matematik, kimya ve biyoloji adına ilk iki sayıda pek bir şey göremediğimi üzülerek belirtmek isterim. özellikle biyolojide sınıfta kalması ciğerimi dağlamıştır. yarı popüler olsun doyurucu olsun be.
  • türkiye'de şu an mevcut bilim dergileri içerisinde en iyisidir. en iyisi olmasının sebebi bilimselliği değil de halkın her kesimine hitap edebilecek bir dile sahip olmasıdır. bu dergiyi alan kişinin ufku, vizyonu değişir. kısır siyasi tartışmaları aptalca bulur. dünyanın nelerle uğraştığını görüp ülkesinin haline üzülür...

    yaklaşık 1.5 yıldır düzenli olarak alıyorum. ay başını hiçbir dergi için bu kadar beklememiştim, resmen yeni sayısını okumak içinı iple çekiyor insan.
hesabın var mı? giriş yap