• bugün hürriyet'in internet sitesinde gerçekleşen hadisedir.

    sabah saatlerinde ulaşıp, okunabilen ve kanalistanbul projesine yönelik eleştirilerin yer aldığı, projenin maddiyatının belirtilenden çok daha yüksek olduğunu bilimsel olarak açıklayan yazının linkini kanalistanbul başlığına aktarmıştım.

    tefekkur arkadaşın uyarısı üzerine linkin çalışmadığını gördüm. bunun üzerine dedektif gözlüğümü takarak hürriyet'in internet sitesine tekrar girdiğimde o şok edici manzarayla karşılaştım. mehmet yakup yılmaz'ın bugünkü yazısı kaldırılmış, yerine dünkü yazısı yerleştirilmişti. ancak mehmet yakup yılmaz'ın sansürledikleri yazısının başlığını içeriden silmeyi unutmuşlardı. işte o dehşet verici olayın paint terk kanıtları ve o yazının tamamı sizlerle. hepinize sansürsüz günler. öptüm.

    http://i1105.hizliresim.com/2011/5/6/5627.jpg

    http://i1105.hizliresim.com/2011/5/6/5633.jpg

    ve bir anarsist devlet memuru hizmeti olarak o yazının tamamı:

    basit bir ‘bakkal hesabıyla’ kanal istanbul!

    başbakan’ın bir işadamının 30 milyar dolar yatırmaya hazır olduğunu söylediği kanal projesi ile ilgili basit bir hesabı, mülkiyeli bir hesap uzmanı arkadaş yaptı.

    bu hesabı yaparken de kanalın geçeceği arazinin deniz seviyesinden 50 metre yükseklikte olduğunu varsaydı, daha yüksek tepeleri dikkate almadı.

    200 metre eninde, 50 metre derinliğinde bir kanal kazılacağını varsaydı. malum iki kenara beton dökülecek, kanalın tabanı da beton olacak, temel atmak, demir döşemek vs. gerekiyor.

    bu durumda deniz seviyesinin altına inmek için 100 metre ortalama derinlikte bir kazı yapılacak. 200 metre en, 100 metre derinlikteki ve 50 kilometre uzunluğundaki kazı alanından çıkacak hafriyat 12.5 milyar metreküp tutuyor.

    kaya ve toprak özgül ağırlığının metreküpte 2.8 ton olacağını varsaydı. toplam hafriyat ağırlığı 35 milyar tona yakın. her biri 350 ton taşıyan açık havza maden kamyonları ile bu hafriyatın taşınacağını kabul ettik. bu kamyonlar 100 milyon sefer dolu, 100 milyon sefer boş gidip gelecekler.

    kendi ağırlıklarıyla birlikte 500 tonu aşacak kamyonların kullanacağı yolların açılması gerek, bunu hesaba katmadı.

    kamyonlar ortalama 50 kilometre gidecek olsa toplam sefer 100 milyar kilometre oluyor. kamyonlar arazi yollarında gidecekler, kilometre başına ortalama 7.5 liralık mazot yaktıklarını varsaysak yakıt giderini minimum 750 milyar lira olduğunu hesaplayabiliriz.

    2000 açık havza maden kamyonu alınacağını varsayar ve bunların günde 20 sefer yapacaklarını düşünürsek günde 40 bin sefer ile 2 bin 500 gün boyunca gidip gelecekler demektir.

    demek ki projenin kazı kısmı yaklaşık 8 yıl sürecek.

    bu özel kamyonların tanesini 20 milyon liradan alsak kamyon parkı yaklaşık 40 milyar lira tutar.

    20 dev bant taşımalı kazar kepçeden oluşan bir de makine parkımız olmalı. her kepçe 14 dakikada bir kamyon hesabıyla günde 100 kamyon yükleyecek.
    bu makine parkı için de 2.5 milyar dolara ihtiyacımız var.

    kaba bir hesapla kanalın yüzeyi 20 milyon metrekare tutuyor. metrekare başına 1 metreküp özellikli beton ve 100 kilogram demir kullanacağımızı varsayıyoruz. demek ki betonlama maliyetimiz de 6 milyar lirayı buluyor.

    50 bin kişinin sekiz sene boyunca 24 saat, 3 vardiya çalışacağını kabul ettik. demek ki 20 milyar liraya yakın ücret ödememiz var. vergi, sigorta hariç!
    bu inşaat için yapılacak köprüler, yollar, mekanik ve elektromekanik deniz giriş çıkışları, kanal ve kentleşme için gerekli istimlakler, işin sigortası gibi kalemlere kabalama bir hesapla 8 milyar ayırdık.

    hepsini alt alta yazıp toplayınca 209 milyar dolara ulaştık.

    yani başbakan’ın müteahhit arkadaşının 30 milyar doları devede kulak kaldı!

    kanal bittiğinde günde 200 geminin ortalama 20 bin lira geçiş ücreti ödeyerek bu kanalı kullanacağını varsaydık. kanalımızı düz bir alanda yaptığımızı varsaydığımız için yükseltme havuzları gibi geciktirici işlemlerin olmayacağını kabul ettik. yıllık 1.5 milyar lira gelire ulaştık.

    yani proje kendini yaklaşık 200 yılda geri ödeyecek!

    hesaplarımızın yüzde 50 yanıldığını, fazla şişirmece yaptığımızı varsaysak bile 100 yıl!

    dikkat etmiş olacağınız gibi projenin finansmanı ile ilgili bir maliyet hesaplarda yok.

    trakya’nın hollanda gibi dümdüz bir alan olmadığını da biliyoruz.

    kanalı bir otoban gibi giren geminin dümdüz geçip gideceği bir alan gibi hayal ettik, böyle olamayacağını biliyor olmamıza rağmen.
    basit bir “bakkal hesabı” bu!

    internette kolayca bulunabilecek hesaplara dayanıyor.

    başbakan’ın projeyi sunarken yaptırdığı animasyona bakıp ağzı peşin sulananların biraz bekleyip projenin fizibilitesini görmelerini öneririm.
  • basit hesap hataları içerdiği için mehmet y. yılmaz tarafından kaldırılması istenmiş olabilir. kendisinin verdiği rakamları çarpınca 12,5 milyar metreküp değil, 1 milyar metreküp çıkmaktadır.

    100*200*50.000=1.000.000.000
  • magnificent 78 arkadaşın tarayıcıdan geçirerek yardığı sansürdür. kendisinin özelden gönderdiği taranmış yazıyı buradan okuyabilirsiniz aynı zamanda.
  • henüz neden silindiğine bir gerekçe gösterilmese de, benim şimdiden açıklamasına tatmin olduğum sansür.
  • --- spoiler ---

    bir sonraki durak;

    (bkz: gazetelere erişimin yasaklanması)

    --- spoiler ---
  • (bkz: 40 yapaaaar.)
  • istanbul bakkallar odası'nın başvurusunun neticesidir.
  • aslında yazıya sansür yapılmamış, hem cnn'de yazı halen duruyor, hem yazı basılmış, hem de belli ki fahiş dört işlem hatalarından dolayı yazı kaldırılmış. benim takıldığım nokta şu: "emir gelmiş yazı kaldırılmış çünkü bu ülkede basın özgürlüğü yok" deniyor. bir doğru ve bir yanlış aynı cümlede, işte bu çok tehlikeli. bir adam da der ki, bak abi emir memir gelmemiş adam kendi vazgeçmiş yayınlamaktan, demek ülkede basın özgürlüğü var.

    neden dezenformasyonla bu heriflerin eline sürekli koz veriyorsunuz?

    öyle yazıyı copy-paste yapıp buraya yazmaya da gerek yok, buyrun cnn'de linki:

    http://www.cnnturk.com/…stanbul/615731.0/index.html
  • bu yazıdan sonra hürriyet'in yazıları mühendislik editörlüğünden geçirmesi gerektiği anlaşılmaktadır. benim anlamadığım bir nokta var, hürriyet gibi olanakları hayli fazla olan bir gazete nasıl olur da yazıları kontrol ettirmez. ben burada bir yazı yazdığım zaman 2-3 defa kontrol ederim. bu yüzden kenarda duran onlarca yazım var. bunlar hiç mi kontrol etmez? editörleri ne iş yapar?

    erken bir tespit olmasaydı bu başlık altından sansür de sansür diye ortalık yıkılırdı. neyse ki bir anda ortadan kayboldular. tamam basınımızda işler çok iyi değil. sansür de yok değil ama bu kadar da paranoyak olmak anlaşılır değil.
  • 100 milyon gidiş 100 milyon dönüş seferi = 200.000.000 sefer. ortalama 50 kmlik seferler. 200.000.000 x 50 = 10.000.000.000 yani 10 milyar km. km başına masraf 7.5 lira bile olsa 75 milyar tl eder ki. yazıda 10 milyar yerine 100 milyar, 75 milyar yerine 750 milyar tl yazmış.

    haa zaten bu hafriyat maliyetine konu olan hafriyat miktarını da 12.5 kat fazla hesaplamış olması da ayrı.

    demek ki mehmet yılmaz bakkal hesabı bile yapamayan bir insandır. yazısı da bu yanlışlarla dolu hesapları bakkallara mal ettiği için sansürlenmiştir.

    valla ne desem? kanala karşı çıkmak için bir milyon sebep var, bir milyon birinciyi bulmaya çalışıyor, sonra da yüzlerine gözlerine bulaştırıyorlar. haklı şekilde karşı çıkanların çabalarına da yazık ediyorlar.

    o yazı yazdığınız makinede hesap makinesi, tablolama programları falan da var. kullanabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap