• kendisi artik harvardli omlus bir delikanli. simdi asagilamak icin soylemeyelim, ama universite sinavina girip soyle dokuz eylul universitesinde bir sayisal bolume yerlesebilecek bir ogrencinin sat'den 800 almasi isten bile degil. sorulara bakarsaniz, zamaninda ilkokul cocuklarina anadolu liseleri giris sinavinda bile soruldugunda kolay olarak nitelendirilebilecek tipte sorulari icerisinde barindiran, ciddi anlamda cozerken kagit kaleme cok az ihtiyac duyacaginiz zihinden problemler kivaminda bir sinav. zamaninda girip gotuyle 800 almis onlarca arkadasim oldu, ben sinava resmi olarak girmedim ama kaplan'dan cikan hazirlik kitabina calisan arkadasi gordugumuzde ciddi ciddi tasak gecip kendisini gerizekali yerine koydugumuzu cok iyi hatirliyorum.

    amerikan universitelerine girebilmek icin birbirine bagimli iki adet seye ihtiyaciniz var:

    1- kuvvetli referans mektuplari
    2- baba parasi

    simdi referans mektuplari cok onemli. soyle ki fatih terim'in oss'de baraji gecemeyen zeki ama calismayan kizi merve terim, zamaninda berlusconi'den referans alarak duke university'e girmisti. duke univeristy de bilmeyenler icin soyleyelim, amerikanin sozde iyi okullarindan. sozde diyorum cunku harvard'a girmek bile bu kadar kolayken duke'e girememek icin ciddi anlamda zihinsel problemleriniz olmali.

    neyse, baba parasina gelince. hocam, harvard'in harc miktari okudugunuz bolume gore cesitlilik gostermekle beraber genelde oyle saniyorum ki yillik 45000 dolarlar civarinda seyrediyor. burada 4 yil okumak, yasam masraflari haric 180000 dolar. sen buna yasam masraflatini da kattin mi minimum 300000 dolar bayiliyorsun. turkiye'den giden cakallarin bazilari, kendilerini akilli gostermek icin "ama ben burslu gittim" diyorlar. isin asli, bir sene sonra ortalamaniz iyi olursa belli bir miktar burs alabiliyorsunuz. mesela harcin 75% veya 50%'ini odemek gibi. aman ne burs degil mi sayin okurlar?

    "abd"ullah gulun ogullari icin referans mektubu olayi zaten bitmis durumda. yani harvard'a girmek icin gerekli iki sey bu cocukta dogustan itibaren vardi. inanilmasi guc bir rekora falan imza atildigi yok.

    bu arada bok atiyorsun diyecek zengin cocugu sozluk yazarlari ille de olacaktir. ancak ben her sene boyle bir gavur okulunda bu sekilde en az 30 tane zengin amerikan, turk, cinli, arap picine asistanlik yapiyorum ve hepsinin gerizekali olduklarini birebir tasdik etmis bulunmaktayim. siz kendinizi savunmak icin bana cevap yazacaginiza, once calculus 101, physics 101 falan ogrenin kuzuciklerim. aptal gibi karalamayin su sinav kagitlarini. hepinizi sinifta birakirim, 45000 dolar daha odersiniz bosu bosuna.
  • vazifesi, ülkesini muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak olan bir cumhurbaşkanı'nın oğlu olarak, kendi ülkesinde değil, yurt dışında okumak üzere sınavlara girmiş, başvurularda bulunmuş ve bu başarısıyla gazete manşetlerine çıkmıştır.

    rabbime sordum harvard dedi.
    bu tabloyu ironik bulan sadece ben miyim?
  • yerinde olsam ben de sorardım "nedir o endişe ve korkular?" diye.

    babam cumhurbaşkanı olacak, onbeş yaşında şirket kurmaya kalkacağım, en ufak bir sermaye sıkıntım olmayacak, bir yere yetişmem gerekirse atlayacağım polis motoruna, polis amca yetiştirecek, yılda onbinden fazla kişinin aldığı puanı aldığım için gazetelerde "rekortmen" olarak adım çıkacak, babam ve çevresi sayesinde harvard'a kabul edileceğim, orada da muhtemelen birilerinin bursuyla okuyacağım, ihtiyacım olunca "yirmi-yirmibeşbin gibi" gelecek, işsizlik, yoksulluk, hiçbirimi umurumda olmayacak, anayasa değişikliği babamın ve recep amcamın dokunulmazlık sonrasında da dokunulmazlığını sağlayacak..

    babamdan ve tombul yanaklarımdan başka hiçbir vasfım olmadan krallar gibi yaşayacağım, ne endişesi, ne korkusu? bırakın allahaşkına.
  • bir anlam kargasasi olmus cagirdilar geldim hemen.

    sat'den tam puan almasi konusunda -inanir misiniz- hicbir sikinti yok, calismis. hafizaya atmis. gerekeni yapmis. aferin kendisine. olayin mide bulandiran kismi yikamaci yaglamaci basinin bu olayi yuzyilda yasanan bir doga olayi gibi paketleyip onunuze koymasi.

    yoksa bir dolu cocuk mehmet emre gul gibi calisip cabalayip yuksek puanlar aliyor bu sinavdan, ama nedense bir tek kendisi ulasilmasi zor bir rekora imza atip harvard universitesi'nden kabul aliyor. bakalim sizde asil sorunun ne oldugunu anlamamakta direnip baska bir ulasilmasi zor rekora imza atacak misiniz?
  • cumhurbaşkanın suudi arabistan gezisine katılan en genç işadamı. durmak yok yola devam.

    edit: zamanın ötesinde bu. iyi, iyi :)) he he he
  • twitter'da gülben ergen'i takip eden harvard'lı olarak tanıyorum kendisini..
  • böyle düşüncelere de neden olmuş. doğru olmuş.
    --- spoiler ---

    kemal12 diğer yorumları

    2010-06-29 10:28:13
    tebrik ederiz
    bu arada ülkemizdeki üniversite sınavlarından (2-3 sınavdan)kaç puan aldığını da öğrenip tebriklerimizi sürdürmek isteriz...

    --- spoiler ---
    (habervaktimden de alıntı yaptım ya! aferin bana)
  • bu çocuğun harvard'a alınması kötü bir haber değil. her sene arap şeyhlerinin oğulları, afrika'daki devlet büyüklerinin çoluğu çocuğu doldurup duruyor ivy league üniversitelerini. türkiye cumhurbaşkanının da en azından bir kabile reisi kadar forsu olmalı bence; aksi hepimiz için bet bir durum.

    (yalnız çocuk sayısaldan 800 alınca rekor kırdı diye haber yaptılar... zamanında sayısalından 800 alsam da verbal'ından 620 aldığım için babamdan tonla zılgıt yediğim sat aklıma geldi ve kendimi bilgisayar başında sebepsiz bir hışım içinde buldum. 180 puan nerden gitti diye sorar, anlatamazsın filan bir de. off offf.)
  • yine görüyorum ki cogunlukla bilmeden yorum yapilmis. hürriyet'in haberinde "matematik ve fen bilimlerinden ayri ayri 800 puan" dan bahsediliyor, ki bu muhtemelen bu puanlarin sat subject tests olarak gecen sat 2 de denen konu sinavlarindan alindigini gosterir. bu sinavlar ekstra sat lerdir ve cogu okul istemez. bu sinavlara girmis olan herkes çok iyi bilir ki, bu sinavlar gerçekten basittir ve sorular temel düzeydedir, ben de zamaninda girip matematik 2 ve fizikten 800 aldim, giren çogu arkadasim da girdikleri sinavlardan yine tam puan almisti (hangi sinavi almak istediginizi siz seçiyorsunuz). yine baktigimiz zaman alinan puanlarin ortalamasi, örnegin fizik gibi bir konu için, 643 ve standart sapmasi 107. bu sinavi alan bütün ögrenciler için geçerli, yani evet, cogu amerika'nin basit lise egitiminden geçen ögrencilerin ortalama ve sapma degerleri bunlar. hepsini geçtim, sat'de fen bilimleri diye bir bölüm yok, sat 1 matematik ve ingilizceden, sat 2 ise farkli derslerden (fen bilimleri degil, fizik, kimya, biyoloji gibi ayri) olusur; medyamiz yine cahilligini konusturmus.

    böyle haberlerin yapilmasi artik olagan tabi, asebebi yagciliksa yazik, ama sebebi cahillik ve gerçekten o sinavlardan 800 almanin üstün bir basari oldugunu zannetmekse daha da yazik. ben yagcilik oldugunu düsünüyorum.
  • sat isimli sınavda iki tür matematik varmış, level 1 ve level 2. birincisinden 800 tam puan alan kişi sayısı %1, ikincisinden ise %10 civarıymış. amerika'da liselerdeki matematik eğitimi türkiye'den çok daha aşağı seviyede, ama aynı olduğunu varsayalım. bu sınavı türkiye'de bir sene üniversite sınavına girenlere uygulasak sat 1'den 10 binin üstünde, sat 2'den 100 binin üstünde kişi 800 puan alabilir diye kabaca bir hesap yapabiliriz yani. merak ediyorum, bu 10 bin kişiden kaçı harvard'a alınırdı?
hesabın var mı? giriş yap