• pedro almadovar' ın aslında diğer yaptığı filmlerden hiç farkı olmayan, müzikleri ve geçiş sahnelerinin şiir gibi akışıyla insanı büyüleyen büyülediği gibi de geren filmi. bu film de beni oldukça etkileyen - tıpkı diğer filmlerinde olduğu gibi (bkz: la mala educacion) (bkz: hable con ella) - yine topluma uymayan, normalde toplum ve hatta insanın kendisinin bile uygun göremeyeceği aşka düşmüş suçlu görümündeki kurban, kurban görünümdeki suçlu üzeriden işlenişi.

    izledikten sonra fark ettim ki özlemişim almadovar'ı.

    --- spoiler ---

    lcdden vera' nın görüntüsünü izleyen robert ledgard' ın kumandayla görüntüyü büyütüp vera' nın karşısında iyiden iyiye iyice ufalışı bana hable con ella'nın içinde de geçen bukowski' nin 15 cm sessiz filmini anımsattı.

    --- spoiler ---
  • --- spoilerın kralı filmin hepsi ---

    adamın;
    karısı kardeşiyle kaçtı
    kardeşi kaza yaptı
    kardeşi kaçtı karısı yandı
    karısını iyileştirmek için uğraştı
    karısı camdan atladı
    kızı gördü hayata kapandı
    kızı iyileşirken tecavüze uğradı
    kızı kendi canına kıydı
    adam tecavüzcüyü kaçırdı
    çükünikoyu kesti kukulin taktı meme yaptı
    5 çeşit dildoyla alıştırdı
    daha tadına bakamadan kardeşi geldi
    kardeşi oyuncağına tecavüz etti
    kardeşini vurdu
    oyuncağı kadın adamı ve annesini vurdu

    breh be almadovar insan mısın?

    --- spoilerın kralı filmin hepsi ---
  • sanırım muhafazakar ülke yapımızdan dolayı olsa gerek,çok fazla kopyayla vizyona girmemiş olan film.güzel bir film,kurgu güzel tabi de
    --- spoiler ---

    banderas'ta da ne sağlam mide varmış ya
    --- spoiler ---
  • başlıkta yazılanları okudum da şöyle bir. bir almodóvar'dır almış yürümüş. filmi izlemeden önce buraları okumak gibi bir huyum olsaydı, büyük ihtimalle bu filme de sırf yönetmeninin ismi için beğenilen filmlerden birisiymiş gibi yaklaşıp filmi o psikolojiyle izleyecektim.

    neyse.

    film 8 numara film olmuş yemin ediyorum. gerek konusu, gerek işlenişi, gerek oyuncuları cuk diye oturmuş her noktaya. bir kere konu itibarıyla, başlı başına bir fenomen olmaya aday; zira en azından benim bugüne kadar izlemiş olduğum binlerce film için konuşursam, tamamen özgün bir içeriğe sahip. içerik hakkındaki fikirlerim bununla sınırlı. çünkü azıcık bile bilgi versem, her şey çözülebilir. o nedenle milletin sövmelerine maruz kalmak istemiyorum. sadece konunun çok çarpıcı, etkileyici, hayrete düşürücü ve "vay anasını" dedirtici olduğunu bilmeniz yeterli.

    ayrıca filmde sanki böyle bir 80'lerin havası mevcut. hoş ben o dönemi de filmlerden biliyorum da işte o dönemin filmlerine benzettim renk seçimlerini, kılık kıyafetleri, saç baş tiplerini... banderas etkisi midir bilemiyorum artık ama bu saydıklarım da filme daha bir başka hava katmış, hoş bir boyut kazandırmış.

    velhasılıkelam, ben şahsen çok beğendim filmi. rahatlıkla herkese önerebileceğim bir film. ama belli bir yaş sınırı içermeli bu önerilecek kişiler. malum, film biraz erotik, biraz sinir bozucu, biraz yıpratıcı, rahatsız edici...

    8/10
  • --- spoiler ---

    senaryo gerçek anlamda etkileyici lakin daha iyi işlenebilir bazı duygular seyirciye çok daha sarsıcı şekilde aksettirilebilirdi. buna en basit örnek olarak vicente'nin durumu kabullenme sürecinin yüzeysel geçilmesi verilebilir, o periyod çok daha strese sokmalıydı izleyiciyi. karnaval kostümü ile vera'nın üstüne atlayan ve üstlerinde kıyafetleri olduğu halde gidip geliyomuş gibi yapan zeca'nın psikopat performansı ise ön plana çıkan, o tuhaf duyguyu hissettiren ve otomatik portakal'ı hatırlatarak hoş anlar yaşatan sahnelerdendi. velhasıl kesinlikle özgün bir öykü ve farklı bir tecrübe yaşatan akılda kalıcı özelliğe sahip köşeli bir film, görülmeli.

    --- spoiler ---
  • pedro almodovar'in en cesur filmlerinden biri
    --- spoiler ---
    almodovar tüm kadinlarin oykusunu anlatmayi basarabilir ve bunu kadinlastirilmis bir erkegin oykusunu de anlatarak zirveye tasir. boyle bir oykuyu anlatabilecek almodovar'dan baska bir yonetmen halihazirda yoktur. dikkat, daha iyi anlatabilecek demiyorum, anlatabilecek bir yonetmen yoktur.
    --- spoiler ---
  • intikam çarpışmalarının beyaz perde hali.

    "soğuk yemek lazım. yoksa yiyemezsin." mantığıyla sürdürülen bir nevi akıl savaşı.

    http://www.beyazperde.com/…/elestiriler-beyazperde/
  • tersine işleyen bir stokholm sendromu öyküsü.

    --- spoiler ---

    aslında kurbanımızın kaçırıldığı anda ondan ne şekilde intikam alacağını söylemem, başarı haneme yazılabilir. ayrıca benim biraz hasta ruhlu olduğumun da ispatı. erkek arkadaşıma teorimi söylediğinde "yok artık lebron james" demişti ama ben haklı çıktım tabii. insanoğlunun intikam alma konusundaki sınırtanımazlığını takdir etmek lazım.

    antonio banderas filmde ruh hastası olmasına rağmen karizmasını ona katlamış. ama erkekler için son derece rahatsız edici bir film olsa gerek. castration fobileri tavan yapabilir.

    --- spoiler ---
  • son karesini izlemeden önce tamamen muhteşem olmuş diyebileceğim ama sonu ile bir bitmemişlik izlenimi yaratan ve sanki arka plandaki bazı hikayelerin - örneğin hizmetçi gibi- içi doldurulmamış hissi veren filmdir. konu enteresan, zeka süper, çekimler olağanüstü ama intikamdan ötesini istiyor filmin gidişatı..
  • ön not: henüz izlemeyenlerin ilgili yorumları okumamasında twistler adına fayda görmekteyim.

    rehineyle olan ilişkide sempati düzeyine kayma ve belki de oluşturduğu esere aşık olmayla da gelen tuhaf bir gelişim/değişim: sanki travmatik bağlanma.

    aslında tamamen tutku kokan bir birliktelik sırasında birden kızının başına gelenlerin tüm sorumlusu olan ve tam da yanında yatan kişiye tekrar sarılan bir banderas görüyoruz.

    bunun yanında, banderas’ı vurmazdan önce belki de 3 kez düşünen, tetiği çektiğinde ise aslında derinlerde bir pişmanlık duyan vera’yı görüyoruz..

    hadım yasası gibi absürt bir öneri, kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri, taciz ve tecavüzle ilgili yasa önerileri tartışılırken bu filmi de bir izleseler fikir olabilir belki. iyice çığırından çıkabilecek şeyler adına. durup düşündükçe ve iyice sindirdikçe şunu fark ettim, aslında burada da ceza yine kadına patlıyor, hatta kadın olmak başlı başına aşağılayıcı bir şeymişcesine veriliyor. tecavüz eden adama cezayı kadın olmakla veriyor almodovar. aslında subliminal değil doğrudan bir mizojenizm var filmde. bunun yanında travmatik bağlanma hususu da çok kötüye kullanılabilir ögeler barındırıyor özünde. tutsak eden, şiddet uygulayana bağlanan kişinin zafiyetleri… ucu kötüye varabilen şeyler bunlar, dikkatli işlenmesi gereken. almodovar sıçsa izlerim derken bazen böyle bazı filmlerindeki bu tür durumlar “çok da ince düşünemiyor muu acaba” dedirtiyor, ona kadın düşmanı demek dilimin ucuna gelmiyor. üzerine çok tartışılası ve hatta ona da bu düşüncelerin sorulup yanıtları alınası bir film..
hesabın var mı? giriş yap