• kapalı ortamda içmek istiyorsanız siktirin gidin evinizde için. bu yavşaklar ev kokar diye evde bile içmez, balkona çıkıp içerler.

    kimsenin başka insanları zehirlemeye hakkı yok.
  • yakinda ama cok yakinda herkes buna oyle bir alisacak ki bir gun gelecek herkes dusunecek "nasil yasiyorduk lan biz o dumanin icinde o sekilde?!?" diye. simdi asmak kesmek normal tabi. memlekette adettendir o kisim.
  • on yıl önce kahveye giderdik arkadaşlarla. gece eve gittiğimde donumdan çorabıma kadar her yerim leş gibi sigara kokardı. kahvehanedeki sigara kokusu da öyle bildiğin sigara kokusuna benzemiyor ki; her markadan sigara içen var. yazık değil mi sigara içmeyene?
  • girdiğim hiçbir mekanda-ki göt kadar olanlarda dahil olmak üzere, rastlayamadığım yasak.

    bütün işletmeler bir yolunu bulup yasağı delmiş. kimi açılır camlı yer yapmış, kimi branda çekmiş, kimine zaten uygulama hiç uğramamış.

    ben içiyor olmama rağmen bazılarında rahatsız oluyorum.
  • şimdi ben sigaraya bayılan birisi olarak her yerde sigara içilmemesini kesinlikle destekliyorum. içmeyen insanların dumansız hava soluma hakkını kesinlikle makul ve mantıklı buluyorum. hatta rahatsız ettiğim tüm içmeyenlerden de özür diliyorum şurada. ama yasa kesinlikle bunu sağlamak adına oluşturulmuşa benzemiyor. oturup soğukkanlı düşünelim ey sigara içmeyen kişi.

    ben sigara içen biri olarak neden sigara içilen bir sosyal ortama sahip olmayayım. yani bazı mekanlar olsun. sadece sigara içenler için hizmet versin. olamz mı? bu bir haksızlık mıdır?
    sigara içmeyenler oraya illa girmek isterler mi. sanmıyorum.

    peki yasada neden böyle bir alan bırakılmamıştır?

    bu sizce gözden kaçan bir ayrıntı mıdır?

    işte burda şunu söylemenizi beklerim şahsen. evet sigara içenlerin de sigara içme özgürlüklerini uygulayabilecekleri kapalı alanlar olmaldır. altı üstü bu kadar şey istiyorum yahu. yoksa kimseye duman solutmak gibi manyakça zevklerim yok. giderim kapıda da içerim eğer şu anki durum buysa. pek çok yerde yasak olsun bana da sigara içebileceğim bir iki ufak mekan bırakılsın. %100 dumansız hava sahası sağlayan devlet bana sordu mu dumansız hava istiyor musun diye. ben uganda cumhuriyetinin bir vatandaşı mıyım. benim dumanlı hava sahası hakkım ne olacak. kadıköy'de sigara içilen bir tek kıçı kırık mekan olsa kime zarar vermiş olurum ben.

    elbette içilmeyen mekanlara zarar vermiş olurum. çünkü tüm içenler sırf sigara içiliyor diye buraya akın ederler. kalan mekanlar batmanın eşiğine gelir hatta batarlar. heaaa demek ki olayın altında bezdirme politikası yatmaktadır. "içmesin pezevenkler" yatmaktadır. yani benim bir hakkım gümbürtünün içinde kaybolup gidiyor. eğer sen buna rağmen hala yasa kesinlikle doğrudur diyorsan tartışılabilecek bir şey kalmamıştır.
  • madem ötanazi ve intihara izin veren bir hukuk sistemi yoktur o zaman sigara satışı yasağıyla beraber yürürlüğe girmelidir. çünkü hem satıp hem" içmeyin pezevenkler" demek pek tutarlı olmuyor. benim sağlığımı benden çok düşündüğünü sanıp benim yaşam alanıma müdehale etmek sorun değil de, benim sigara içilebilen kapalı alan talebim sorun ne hikmetse. benimle ne alıp veremediğin var senin ey bu yasayı savunan insan. bırak ne halim varsa göreyim. "yok sana kapalı alan sigara içiyorsan git dışarda iç götün donsun" deme hakkını hangi merciden aldın.

    devlet sigaranın satışına izin veriyor mu (evet)
    ben içmek istiyor muyum (evet)
    buna uygun sigara içilebilen kapalı alanlar kimseye zarar verir mi (hayır)

    sana ne.
  • "dini bir yasak" kisvesine büründürülmesiyle beni çıldırtmış yasaktır.

    yahu sigara alabiliyor musun? evet.

    içebiliyor musun? açık havadaysa veya (vapurda filansa) ayrılmış bölmelerde, evet.

    ee? nedir derdin? içmeyen insanlarla aynı mekanda sigara içmeye izin vermek mi dinci olmadığına ispat oluyor?

    bakınız ben senelerce günde iki paket camel tükettim. gayet de memnundum. akabinde öksür tıksır sıkıldım, bıraktım. dört aydır filan içmiyorum. sigara kokusu böyle kötü, kendimi şöyle iyi hissediyorum filan demeyeceğim. diyeceğim şudur ki:

    yahu kendi keyfim için ciğerime çekmediğim şeyi senin keyfin için mi çekeceğim?

    ha akp'nin dini birtakım uzantıları olan bir karar aldığını düşünebilirsiniz. bu bağlamda, eğer elinizde bu yönde bulgular varsa, eleştirin de. ama rica ediyorum saçmalamayın. bu yasak ilk türkiye'de uygulanmıyor. çok daha ağır yaptırımları olan daha kapsamlı uygulamalar çeşitli ülkelerde senelerdir mevcut, gidip görebilirsiniz. binaların yakınında dahi sigara içtirmeyen ülkeler var (yanlış hatırlamıyorsam en azından new york city'de böyleydi durum).

    bu yasağın iki yönü var tabi; sigaradan caydırmak ve sigara içmeyenleri korumak. sigaradan caydırmak devletin görevi midir? evet. sigarayı yasaklamak? hayır. bu çok hassas bir nokta. devlet sigarayı yasaklarsa (bilimum uyuşturucuyu/uyarıcıyı/şunu/bunu yasakladığı gibi) bunun karşısında, artık içmesem de, ilk ben dururum. zira insanların kendilerini zehirlemeye hakkı vardır. kırmızı etimi de alırım, tereyağını ısırarak da yerim, yumurtaya sigara da kırarım, kimsenin de bir şey dememesi lazım gelir. öte yandan iş, ülkenin ciddi bir sağlık sorununa dair önlem almaya gelince devlet bir şeyler yapmak durumundadır. zaten içmeyenler mevzuunun nereden çıktığı ortada, içenlere ayrı bir ortam sağlanmaması da caydırıcı bir önlemdir. tabi ki burada ayrı bir ortamın illa ki ayrıldığı esas mekana duman vereceği gerçeği de etkili olmuş olabilir ama bir caydırma amacı da yok denemez.

    şimdi tüm bunlara rağmen, gelip "sigarayı yasaklayacağına bana iş bul bik bik bik, senin ahlakına uymak zorunda mıyım cik cik cik" diye yorum yapıyorsanız oturup bir ne dediğinizi düşünmenizi salık veririm. benim de hoşuma gitmiyordu mesela staj yaparken tek bir sigara için sekiz kat inip çıkmak, öte yandan bunu yapmamanın terbiyesizlik olduğu da aşikar. ha denetlenemez, o zaman suçlayacağınız kurum yürütme organıdır tabi ki. ama "zaten uygulayamaz" diyerek gayet geçerli sebepleri olan bir yasağı "gereksiz" ilan edebildiğinizi düşünmeyin yalvarırım. öyle olmuyor o.
  • sonuna kadar desteklediğim yasaklardandır. rahatsız olmayı geçtim, solunum hastalığı olan insanlar yok mu? çevrenizde hiç mi yok anlamıyorum. çevremdekilerden biliyorum ağır bir kokuda tıkanıyorlar ve rahat nefes alamıyorlar. sağlık sorunu olmasa da kimse senin dumanını ciğerine çekmek zorunda değil ki. özgürlük kısıtlanıyormuş. senin dumanını solutarak kısıtladığın özgürlük ne olacak? ki zaten doğru dürüst uygulandığı da yok ne yazık ki yasağın.
  • sigara kullanmıyorum, doğal olarak yanımda içilmesinden de hoşlanmıyorum. bu durumda arabamda ya da evimde sigara içilmesi konusunda kendi insiyatifimi kullanıyorum. yani kendi özel alanımda kurallarımı kendim koyuyorum. bunun da en doğal hakkım olduğunu düşünüyorum. şimdi gelelim ortak yaşam alanlarına, yani kapalı mekanlara filan.. kapalı bir mekanda oturuyorsam eğer, hemen burnumun dibinde içilen sigaralardan tabii ki de rahatsız olurum. çoğu zaman bunu belli de ederim. insanların keyif için yaptığı bir şeyin, beni olumsuz bir şekilde etkilemesini kabul edemem. millet keyfi için yanı başımda sigarasını tüttürürken, dolaylı olarak o pis havayı ben de soluyacağım, üstüne üstlük leş gibi kokusu da üstüme sinecek. sigara içenler kusura bakmasın ama ben buna kişisel özgürlük olarak bakamıyorum. senin kişisel özgürlüğün benim özgürlüğümü kısıtlamıyorsa haktır. hal böyleyken kapalı alanda sigara içme yasağını sonuna kadar destekliyorum.
    diğer yandan duruma sigara içenler açısından baktığımda bu uygulamanın çok katı olduğunu düşünüyorum. yani ölçüsüz bir karar bu. özellikle bar ya da kahve gibi ortamlarda bu yasağın uygulanması çok saçma. yahu insanlar niye bara gider, bi düşünelim. temiz hava soluyup, oksijen almak içn değil herhalde! içki ya da sigara kullanmayıp da barlarda takılan kaç insan var? ya da kahveler, kimler takılır kahveye? sağlıklı yaşamak isteyenler mi? ha doğrudur yanlıştır orası tartışılır ama bunun kararını üçüncü kişiler veremez. diğer kapalı mekanlara gelince, bu yasak uygulanırken mekan sahibine ve içiciye bir alternatif sunulmalı. ayrı bir bölüm vs. gibi. şimdi birileri size kendi özel alanı olmayan bir yerde “şu şu nedenlerden ötürü burada sigara içemezsin” derken “ama burada istediğin kadar içebilirsin” diye bir yer göstermeli. üstelik bunun açık alan olma zorunluluğu olmamalı. kardeşim adam nerede içecek sigarasını, bunun yağmuru var, kışı var. kapalı bir alanda başka kapalı alanlar ayrılabilir bu iş için. ha her mekan sahibinin bu imkanı olmayabilir ama bırakın imkanı olan da kullansın. ne bileyim havaalanlarında, metroda, otogarda yer yap bu iş için. insanlar toplu olarak zehirlenmek istiyorlarsa bu onların bileceği iş. kime ne?
    sigara içmediğimi söyledim ama içen için bunun bir keyif olduğunu ve çoğu zaman bağımlılık halini aldığını da anlayabiliyorum. bu durumda sigara içen insan da -en az benim duman altında kalmama özgürlüğüm kadar- özgürdür bu konudaki seçiminde. yani bu saatten sonra kimin sigara içip kimin içmeyeceğine devlet, sen, ben karar veremeyiz. koca koca insanların sağlığını, maddiyatını sen mi düşüneceksin? isteyen, kendine de güvenen, istediği kadar içer sigarasını ama işte yer göster, yol göster. benim özgürlüğüme saygı duyarken onlarınkine de duy. bıçak gibi kesilip atılabilecek bir konu değil bu. üstünde ciddi bir şekilde düşünülmeli.
  • yasağa bir lafım yok ama, yasağın içeriğinde "eğitim kurumlarında sigara satışının yasaklanması" diye bir olay var. bunu hangi aklıevvelin yasakladığını bilemiyorum. fakat üniversite kampüslerinde konuşlanmış yurtlarda yaşayan bazı öğrenciler var. şu durumda bu adamlar sigara almak için ebesinin amına yolculuk etmek zorunda. ilgililere afferin çok doğru düşünmüşsün demek istiyorum bu vesile ile.

    hayır sigara almak için tekel bayiine kadar giden adam, oradan sadece sigarayla dönmüyor doğal olarak. sizin yüzünüzden alkolik oldum lan. ayıp.
hesabın var mı? giriş yap