• hindistanın en zeki %10'u bile türkiye'nin nüfusundan fazla ediyor. hali ile elini sallasan zeki hintli yazılımcıya çarpıyor.
  • zamanın birinde ülkemizdeki çoook ünlü bir bankanın -ki bu banka daha sonra fona devredildi- ana bilgisayar sisteminde (sanırım böyle deniyor) bir problem ortaya çıkar.hani şu bankacıların "sistemiz gitti.bilgilerinize ulaşımıyorum" diye bahaneler ürettikleri o "sistemde" açık vardır.banka panik halinde çareler aramaya başlar.milyon tane değişik yol denemesine rağmen sistemdeki açık bir türlü giderilemez..artık sabrı tükenen bankanın sahibi son bir çareye daha başvurmak üzere masasındaki telefona uzanır.telefon görüşmesi bittiğinde yeni delhi'den istanbul'a doğru içerisinde 4 tane hintli yazılımcıyı taşıyan uçak havalanmıştır bile.

    görenlerin, sokakta görsen acır sadaka verirsin diye tanımladıkları bu 4 tane hintli yazılımcı gelirgelmez işe koyulurlar.gece gündüz it gibi çalışırlar.bankanın tüm sistem yazılımını çalıştıkları ofisin "duvarına" satır satır yazarlar.kılık kıyafetlerine,yemek yeme şekillerine alaycı alaycı bakanlar için bu şekil "duvara" yazı yazarak çalışmak dünyanın en komik ve garip olayıdır."adamlara bak lan duvara yazarak çalışıyorlar..mal olum bunlar." diyerek koltuktan düşene kadar gülerler.

    1 hafta dolmadan hintli yazılımcılar sistemdeki açığı bulurlar.özenle tamir ederler..sistem eskisinden daha hızlı şekilde tıkır tıkır çalışmaya başlar.4 hintli yazılımcı geldikleri gibi aniden ayrılırlar istanbul'dan.uçak biletlerini bile kendileri alırlar bu kez..bankanın sahibi kendilerine çok cömert davranıp kelle başı 800 dolar ödemiştir çünkü..
  • freelancer.com adresinde sıkça karşınıza çıkabilen yazılımcılardır. şu ana kadar vimeo, last.fm, deviantart gibi siteleri yaptığını söyleyen kişilerle karşılaştım. dikkatli olunması lazım.
  • yaptigim is nedeniyle pek cok farkli uyesiyle muhatap oldugum bir grup. ulkesinde nisbeten iyi universitelerden mezun olan buyuk cogunlugu wipro, tcs, infosys, ibm vs. gibi sirketler tarafindan kapilip siki bir egitimden geciyor. genelde bilgili ve kuralcilar; yer yer eski kafali ve isi bitiricem diye kaliteden cok fazla odun verenleri de ne yazik ki mevcut. outsourcing tarzi iliskilere girerken saglam sozlesme maddeleri ve yapilan isleri kontrol ve koordine edecek farkli bir birimin kurulmasi sart, yoksa aci surprizler ile karsilasilabiliyor.
  • freelance çalışanların kabusu bunlar. 1000 liralık işi 100 liraya baştan savma yaparlar.
  • inanılmaz kalitesiz iş çıkaran versiyonlarına denk geldiğim grup.

    bu adamları çalıştırmak, kendilerinden adam akıllı iş beklemek gerçekten mucize.

    iyi örnekleri sanırım %5 gibi bir yüzdeye tekabül ediyor.
  • bu arkadaslarla calismak oldukca zordur, zorlugun sebebi ise teknik olarak yetersizlikleri degil aradaki kultur farkidir.

    bu arkadaslarla yuzyuze, video konferans, collaborative documentation* gibi pek cok farkli platform uzerinde konusur, tartisir isin nasil yapilmasi gerektigini kararlastirirsiniz ve bunu onlaylarlar. herhangi bir tartismada, cozum surecinde fikirlerini soylemezler ortaya dokmezler.

    ıs kodlama, implementasyon kismina geldiginde ise sanki gunlerce, saatlerce cozum uzerinde beraber calismamisiniz gibi kendi kafalarina gore cok farkli isler yaparlar.
    adamlari arayip sakin sakin, "guzel kardesim biz ne kararlastirmistik neden konustugumuz gibi yapmadin da daha farkli yaptin" diye sordugunuzda ise "bu sekilde daha iyi olacagini dusundum" cevabini alip kendinizi camdan atmak istersiniz.
  • 10$'a dünyanın kodunu yazma potansiyeline sahiptirler.
  • kan kanseri edecek düzeyde hintli yazılımcıyla çalışmaktayım. her servisin altından bug fışkırıyor. bi gram loglama yok. dikkat edilmezse code review den kod kaçırıyorlar. çok bilmişlik fazla. aynı şeyi sürekli bilal e anlatır gibi anlatıyorsun her gün aynı şekilde kodu yazıp karşına getiriyorlar. standartları hiç yok.

    en fenası da bilgi saklıyorlar. yöneticisinin yöneticisini araya sokacaksın ki ağzından bilgi alasın. dokuman hazırlama falan yok.

    analist - tester lar da aynı şekilde.

    db ve system adminler iyi çalışıyor. ama hiç bir şekilde dokumantasyon yapmıyorlar.
  • -kesinlikle irkcilik yapmiyorum, bu her millette olabilir bir sey.-

    h1b almalari yada elde tutmalari cok cok zorlastirildigi icin abd de hintli olmayanlari ise almamaya calistiklarini gozlemliyorum. cunku her yeni gelen yerlerini tehdit ediyor. yukselmelerini engelliyor. sirketler inanilmaz derecede sponsorluklari kisti. h1b almak abd de master yada doktora yapmadam cok cok cok zor artik.
hesabın var mı? giriş yap