• hint yazılımcıların süper, über, zeki, pratik oldukları ile ilgili kısma bilenler yorum yapsın ancak bugün debe'ye giren türk yazılımcının çakal olduğu kısmı ben size yazayım. olay doğrudur veya değildir elbette bilemiyoruz ama kendi yorumu aynen şu şekilde “nerden baksan 40-50 bin liralık bir iş” için hintli fukarayı 1 hafta eşşek gibi çalıştırıp sonunda 100 dolar ödedik demesi yurdum insanının ne kadar hakkaniyetsiz, vicdansız ve çakal olduğunun kanıtıdır. sonunu da güzel bağlamış “şu an kendisiyle iş yapmaya devam ediyoruz. lokantadan kazandığının kat be kat fazlasını kazanıyor.” deme yahu allah razı olsun senden ne yüce gönüllüymüşsün.

    türk toplumunda normal yaşamdaki ahlak ve etik değerler sanılanın aksine diplerdedir. konu iş ahlakı ve etiğine geldiğinde ise bizden daha ölücüsünü bulmak ise neredeyse imkansız.

    ölü sikicilikte son nokta

    sonrasında vay efendim, türk yazılımcı bulamıyoruz diye ağlarlar böyle tipler ve bunların çalıştığı firmalar. iyi de kardeşim siz çalışacak insan değil bedavaya sikeceğiniz ve bir de üstüne iş yaptıracağınız eşşek arıyorsunuz. inanmayan yazılımcı ilanlarına baksın bakalım veya yazılımcıyı da siktir edin çaycı, temizlikçi ilanlarına bakın öyle özellikler/nitelikler yazıyorlar ki nasada astronot olabilecek yeterlilikte eleman arıyorlar çaycı için.

    debit: ölücü arkadaşımız bir de edit yapıp hakettiği ücretin çok çok altında çalıştırmayı etik bulmayan bizleri anladığını ama karnı doyuyor mu doyuyor, mutlu mu mutlu, lokantadan kazandığının kat be kat fazlasını kazandı mı kazandı diyerek ahlaksızlığı süslemiş. bu tavırlar çok tanıdık geliyor, akp zihniyetinin tıpatıp aynısı hatta.

    görsel
  • zamanın birinde ülkemizdeki çoook ünlü bir bankanın -ki bu banka daha sonra fona devredildi- ana bilgisayar sisteminde (sanırım böyle deniyor) bir problem ortaya çıkar.hani şu bankacıların "sistemiz gitti.bilgilerinize ulaşımıyorum" diye bahaneler ürettikleri o "sistemde" açık vardır.banka panik halinde çareler aramaya başlar.milyon tane değişik yol denemesine rağmen sistemdeki açık bir türlü giderilemez..artık sabrı tükenen bankanın sahibi son bir çareye daha başvurmak üzere masasındaki telefona uzanır.telefon görüşmesi bittiğinde yeni delhi'den istanbul'a doğru içerisinde 4 tane hintli yazılımcıyı taşıyan uçak havalanmıştır bile.

    görenlerin, sokakta görsen acır sadaka verirsin diye tanımladıkları bu 4 tane hintli yazılımcı gelirgelmez işe koyulurlar.gece gündüz it gibi çalışırlar.bankanın tüm sistem yazılımını çalıştıkları ofisin "duvarına" satır satır yazarlar.kılık kıyafetlerine,yemek yeme şekillerine alaycı alaycı bakanlar için bu şekil "duvara" yazı yazarak çalışmak dünyanın en komik ve garip olayıdır."adamlara bak lan duvara yazarak çalışıyorlar..mal olum bunlar." diyerek koltuktan düşene kadar gülerler.

    1 hafta dolmadan hintli yazılımcılar sistemdeki açığı bulurlar.özenle tamir ederler..sistem eskisinden daha hızlı şekilde tıkır tıkır çalışmaya başlar.4 hintli yazılımcı geldikleri gibi aniden ayrılırlar istanbul'dan.uçak biletlerini bile kendileri alırlar bu kez..bankanın sahibi kendilerine çok cömert davranıp kelle başı 800 dolar ödemiştir çünkü..
  • 40-50 bin dolarlık işi 100 dolara yaptırıp sömürge düzenine yaptıkları katkıyı anlatanların olduğu başlık. `(#137889390)`
  • hindistanın en zeki %10'u bile türkiye'nin nüfusundan fazla ediyor. hali ile elini sallasan zeki hintli yazılımcıya çarpıyor.
  • debeye giren entaride de görüldüğü gibi, kendilerinin sevilmeme nedeni kötü iş yapmaları değil, fiyat düşürmeleridir.

    yanlış okumadıysam, debedeki yurttaş 50 bin liralık işi 100 dolara kitlemiş. bu hem net bir şekilde emek sömürüsüdür hem de emeğin fiyatını düşürmedir, rekabetin ölümüdür. bunun öteki kutbu monopoly'leşmedir.

    bunun aynısını neo-liberal düzende batılılar yapıyor, üretimi ucuzlatmak için, işçiliği gelişmemiş ve gelişmekte olan asya, afrika ve güney amerika ülkelerine yıkıyor. saatte 1 dolardan az kazanan çinli, arjantinli üretiyor, sosyal patlama riskini başka ülkeye atmış patronu karını yiyor.
    en basitinden pazarda 10 liraya satılan hakiki marka çorapları avrupada 10 euroya satılması olayı.

    hintlilere genel olarak antipatik yaklaşırım, çünkü günümüzde aşırı ırkçı ve aşırı toksik bir kültürleri var. fakat bir yazılımcı olarak bana çok şey kattıkları için de severim.
    kısacası sorun etnik kökenleri değil, sorun sömürü aracı olmaları ve bunun sonuçlarının dünya geneline yayılması.
  • 27 yıldır yazılım sektöründeyim. hem yurt içi hem de yurt dışı pek çok projede çeşitli milletlerden meslektaşlarım ile çalışma fırsatım oldu.

    tecrübelerim doğrultusunda şunu diyebilirim:

    hitli yazılımcılar, ikiye ayrılıyor:

    hindistan, abd ve avrupa'nın saygın üniversitelerinden mezun olanlar;

    ve hindistan'daki dandik üniversite, kolej veya kurs mezunları.

    ilk gruptakileri büyük kurumsallarda görürsünüz ancak. son derece nitelikli, bilgili ve konularında uzman meslektaşlarımdan bahsediyorum. çoğu sektörün veya uzmanlaştığı dalın en iyileri aralarındadır.

    ikinci gruptakiler ise hindistan ve asya'daki kapitalist düzenin köleleri haline dönüşmüş durumdalar.

    öncelikle şunu diyeyim:

    ikinci gruptaki hintli yazılımcılar veya sistemciler/operasyoncular ile yaşadığınız olumsuz deneyimler, bu insanların ırksal ve kültürel kökeninden değil, hindistan'daki bilişim teknolojileri sektörünün nesnelliğinden kaynaklanmakta.

    örnek olsun;

    sizi linkedin üzerinden hintli bir firma buluyor. konuşuyor, anlaşıyorsunuz. verdiğiniz projeyi analiz edip efor veriyorlar. ancak, aynı firma, aynı anda sizden başka müşteriler ile de çalıştığı ve sınırlı kaynağa sahip olduğu için, ne "deadline"ları tutturabiliyorlar, ne de yapılan işin kalitesi iyi oluyor.

    bu tür hintli yazılım evleri, genellikle, 2-3 "senior" seviyede mühendis ve 10-20 adet "junior" ile çalışıyorlar. "senior" seviyedeki mühendislerin işi başlarından aşkın olduğu için, "junior"lar da pek verimli çalışamıyor ve hiçbir iş proje planına uygun ilerlemiyor.

    aynı problemi ukraynalı, polonyalı, sırp ve bulgar firmaları ile de yaşadık. ukraynalı, bulgar, sırp ve rusların iyi olanları, ya batı avrupa'da, ya da abd'de. en iyilerini üniversiteden kırmızı diploma ile mezun olunca kapıyorlar, zaten. geri kalanı da, yerel firmalarda çalışıyor... onlar ile de benzer sorunları --hâttâ daha kötülerini-- yaşayabiliyorsunuz.

    gariptir, bu konuda en iyi olanlar, makedonlar... bunu ayrıca anlatacağım.

    size bir deneyimimi anlatayım. 2000'li yılların başı. ukraynalı bir firma ile fax driver üzerinde çalışıyoruz. amacımız; intel voice processor üzerinden belli formatlarfa fax göndermek ve almak. bunun yapılmışı çok pahalı. ukraynalı bir firma, biz bu işe talibiz, dedi. onlar da hintli firmalar gibi ucuza çalışıyorlar. bazı durumlarda, rus ve ukraynalı yazılım evleri, hintli ve çinli firmalardan çok daha agresif davranıp neredeyse bedavaya işi yapıyorlar (kuzey kıbrıs'ta, ruslar, bir gsm operatörünün işini ederinin %30'una yaptılar. inanılacak gibi değil. huawei de türkiye'deki bir gsm operatörüne benzer taktikle girdi ve kuzeyli bir telco firmasını oradan çıkarttı). neyse, ukraynalılar ile çalışmaya başladık. "deadline"larını kaçırdılar tabii ki. sonradan gönderdikleri her driver hatalı çıktı. en sonunda, biz kalkıp ukrayna'ya gidip, orada bir hafta boyunca gece-gündüz bizzat çalışarak sorunu çözdük. bunu yapmak zorundaydık; zira, proje yaptığımız firma ile aramızdaki sözleşmeden dolayı cezaya düşmek istemedik. bu durum bizi çok zarara uğrattı.

    sonuç olarak;

    yazılımcının milliyeti değil, niteliği ve yazılım evinin müşteri odaklılığı önemli.
  • oldukca parlak , basarili ve son derece zeki ornekleri ile calistim. cogunlugu olusturan streotype'in farkindayim, onun aksine ornekler de var, bilinsin diye yaziyorum.
  • her firsatta çakal esnaf, o* çocuğu taksici, anadolu irfanı bik bik öten ahlak timsali tiplerin debeye soktuğu entry e bak. bi farkınız var sanki.

    ahlaksız tipler tarafından 3-5 kuruşa iş yaptırılan yazılımcılar.
  • hintli yazılımcılar için bilgi almak için girdiğimiz ama bunun yerine ölücü bir firmanın sömürü macerasını okuduğumuz başlıktır. 40-50 bin liralık işe 100 dolar vermeye ben utanırım, vatandaş gelip burada gerine gerine yazmış, yetmemiş birde debe'ye girmiş. bunu yazana mı, şükelaya boğan okurlara mı, kendimize mi üzülsem bilemedim.

    kardeş firmanın ismini veya en azından bulunduğu lokasyonu yaz da yanlışlıkla önünden geçmeyelim. neme lazım kendimizi sağlama alalım.
  • 3ds max piyasasini bok ettikten sonra yazilima da el atan meslek grubuna ait bireyler.

    su program yeni yeni yayginlasmaya basladigi zaman mimari cizimler yapan ve cok kaliteli olmasa da ortalama render alabilen birisi cok iyi ucretler kazanabiliyorken, sene 2013-2015 arasi piyasa hintli ve pakistanli cizimciler ile oyle sismisti ki fiyatlar dibe vurmustu, avrupa ve turkiye piyasasinda 300 dolara yapilacak ise 40 dolar 50 dolar fiyat veriyorlardi. simdi de remote calisan yazilimcilarin gelirini dusurup o piyasayi kurutacaklar anlasilan ve remote yapilabilen her is sektorunde var bu adamlar. yaka silktim artik.
hesabın var mı? giriş yap