• bazen düşünürüm, onların deep purple'ı varsa bizim de bunalımlarımız var! bence öylesine özgün, öylesine güzel.
  • döneminde yapılması zor şarkılara imza atmış, 60'ların sonlarında farklı bir soluk olmuş, usta gitarist aydın çakus 'un baba grubu. sert gitar riffleriyle döneminde müzik yapan sahneyi paylaştıkları gruplardan ayrılmışlardır! moğollar ve mavi işıklar 'la dönemdaştırlar. bizdeki rock müziğin gelişiminde milatlardan birisidir grup bunalım. erkin koray, cem karaca, barış manço, 3 hürel gibi büyük isimlerin dışında rock müzikteki gelişimimizi sağlayan hatta bence çığır açan 3 gruptan birisidir; bunlar sırasıyla moğollar, grup bunalım ve hardal 'dır. moğolların ilk dönemleri progressive işlerin yoğunluğuyla farklılaşmıştır ve keskin bir iz bırakmıştır. ikinci iz grup bunalım'dır; taş var köpek yok, aşk senin bildiğin gibi değil, kınalı gelin ve özellikle yeter artık kadın'da karanlık ruh hard rocktan beslenir ve dönem itibariyle tavır oldukça aykırıdır! hatta kınalı gelin'in sonundaki solo black sabbath 'a gönderme gibidir. taş var köpek yok'un punkun bizdeki ilk belirtileri olduğunu fakat asıl punk eserlerinin tünay akdeniz 'le ortaya çıktığını anımsamakta yarar var. * ` :salak `. grup bunalım'ın ilk yıllarında garage rockın sert tavrı hakimken, grubun son yıllarında anadolu rock etkilenimleri daha belirgindir. bir sentez söz konusudur tarzlar arasında. grubun en önemli yapıtı bunalım psychedelic rockın ülkemizde de sağlam icra edildiğinin kanıtıdır baştan sona müthiş bir havası vardır bu şarkının. * * üçüncü milatta hardal'dır ki, batı normlarında rock soundu denilen olgu dile yerleşmiştir. grup bunalım'ın kısa süren rock macerasında farklılığa yelken açması gibi ülkeyi terk etmesi de düşündürücüdür. bunu garage rock tavrının o dönem için hayli farklı anlaşıldığına yoruyorum. grubun tavırsal aykırılığı fotoğraflara dahi yansımıştır, farklılığıyla. aydın çakus'un yurtdışında oğluyla metal grubu kurduğunu ve albüm kaydettiğini de es geçmeyeyim.
    * *
  • ilk calismalarini ahmet güvenc in evinde yapan ve ahmet güvenc in annesi tarafindan desteklenen grup. ahmet güvenc in annesi bülent ortacgil in benimle oynar misin isimli albümünde suna ablaisimli sarkiyla ölümsüzlestirilmistir.
  • aydin cakus ve ahmet guvenc'in de icinde bulundugu cook eski, mustesna bir grubumuz..
  • grup terapi olayına yepyeni ufuklar açacak bir kavram.
  • kendilerine yazık eden grup. zamanda geriye dönüp bunlara "sizin derdiniz ne dostum? memleketin gelmiş geçmiş en iyi grubuyken niye ayrılıyorsunuz siz manyak mısınız?" demek istiyorum. ya da bu herifleri dünyanın çeşitli bölgelerinde teker teker bulup kulaklarından tutup zorla getirtip tekrar kayıt yaptırmak istiyorum. bırak doğru düzgün kaydı, düzgün fotoğrafları bile yok. uzun zamandan sonra memleketimin müziğiyle gurur duydum sayelerinde.

    sapına kadar "taş var köpek yok" ulen

    tişörtleri basılırsa alırım. 25 lirayı geçmesin ve tarz olsun lütfen :d
  • 1969 yazında gitarda aydın çakus, basta ahmet güvenç, davulda hüseyin sultanoğlu kadrosuyla cem karaca'nın prodüktör ve menajerliğinde kurulur ve ilk çalışmalarına ahmet güvenç'in evinde başlar. müzik yaşamına bunalım okulunda başlamış ve kariyerini diğer gruplarda geliştiren önemli isimler arasında; ahmet güvenç, nihat örerel, hüseyin sultanoğlu, cengiz teoman ve mehmet gözüpek vardır. underground müziğe yönelik çalışmalara girişen ve bu türde konserler veren grubun repertuarı daha çok batı ağırlıklıdır. konserleri aynı gökçen kaynatan'da olduğu gibi şova yönelik ışık oyunları ve ayrıca lsd afişleri gibi temalar içerir.

    1970 yılında taş var köpek yok/yeter artık kadın adlı plağı piyasaya sürdüler ve bu plakta garage rock'ın özellikleri görülür. milattan sonra 500'lerde yazılmış bir şiir olan taş var köpek yok'u aydın çakus bestelemiştir. 45'liğin b yüzü parçası yeter artık kadın ise söz ve müziği iron butterfly'ın "get out of my life woman" adlı parçasının sözlerinin cem karaca tarafından türkçe'ye çevrilmiş bir aranjmanıdır.
  • (bkz: nihat örerel)
  • 1962 yilinda bir filmde oynayan aydin cakus'un grubu.
  • söz konusu grubun en önemli özelliği bu grupta çalmaya başlayan müzisyenlerin çok deneyimli olmamalarına rağmen müzisyenliklerini bu grupta ilerletip daha sonra daha profesyonel çalışmaya başlamalarıdır. yani grup bunalım'ın bir tür türk rock müziği okulu olduğunu söylenebilir. söz gelimi kurtalan ekspres'in basçısı ahmet güvenç bu grupta yetişmiştir.
hesabın var mı? giriş yap