8 entry daha
  • hakkında yalan yanlış bilgilerin dönüp dolaşıp durduğu bir oyundur:

    - "forumundaki türkçe kısmı ile rusça, fince vs. kısmı aynı boyutta, olur mu hiç": olmaz, değil de zaten. forumun geneli ingilizce olmakla beraber, "ingilizce dışı" dillerdeki en büyük forum alanı türkçe'ye aittir. rusça, fince, almanca ve iskandinav dilleri bölümlerinin hiçbirinin altforumları yokken, türkçe için öneriler / mod / konu dışı alt forumları mevcuttur.

    -"türkçe oynamak için yama indiricez": hayır, o yama değil; basit bir mod sadece. oyunun kendine ait bir "dil yaması" henüz mevcut değil, yama (patch) ile mod / modül farkını bilmeyenleri uygun başlıklara davet ediyoruz.

    bu konuları biraz daha açalım. oyunu türkiye'den az kişinin duyduğu doğru, ancak zaten hali hazırda özellikle türkiye'ye yönelik bir reklam kampanyası mevcut değil. bunun nedenini iq'su 50 üzerinde olanların anlayabileceğini ummaktayım zira ortalık "vuaaaa türkçe değil" diyenlerle, "cami ekleyin" diyenlerle dolup taşıyor. gothic alman kültürünü tanıtmaya yönelik bir oyun muydu? veya serious samdeki her bina hırvat bayrakları mı kaplıydı, ben mi kaçırdım?

    niye türkçe değil, yukarıdaki örnekle bağdaşıyor. bu oyun henüz beta aşamasında, e bilindiği gibi beta aşamasındaki yazılımlar eger open-beta statusundeyse kullanıcılardan alınan geribesleme ile geliştirilir, buglar düzeltilir vs. şu anda gamer's gate'in "all time" kategorisine daha 2. aydan 9. sıradan girmiş olan, toplamda 10.000 lisans barajını geçeli oldukça uzun bir süre olan bu oyunun bu güne gelmesini "oeyh türk oyunu lan alalım" diyenler değil, içeriğine ve kalitesine tutulup bir komünite haline gelen yabancılar (özellikle abd, kanada, finlandiya, ingiltere vediğer bir çok ülke) sağladı. türkiye'deki oyuncuların kalitesi, lisanslı satış miktarı, geribesleme gibi konulardaki başarıları ortadayken; kendi işlerini bırakıp bütün gelirlerini bu oyundan kazanmaya başlayan 2 kişilik karı - kocadan oluşan ve daha sonra aralarına katılan grafik sanatçılarla kalabalıklaşan bu ekip, oyun dünyaya açılmasaydı karınlarını bile doyuramazlardı. tekrar edeyim, türkiye'den bir ekip; ve gelirlerinin tamamını yaptıkları oyundan kazanıyorlar. her gün, her saat forumlarında yeni öneriler, bug raporları, mod tartışmaları sürüp gidiyor ve bu komünite zenginleşiyor. bizim oyuncumuz ise defalarca forumlarda nedenleri ve nasılları anlatıldığı halde bunu ilk düşünen akıllı kendileriymiş gibi "bu oyun türkçe değil" pilavını ısıtıp ısıtıp önümüze koyuyor.

    bu konudaki kişisel fikrim şudur: ürettiğiniz şey her ne olursa olsun sizin ticari malınızdır ve istediğiniz dilde piyasaya sürersiniz. ister ingilizce ile daha fazla kullanıcı hedeflersiniz, ister latinceyle vatikan'daki rahiplere yönelirsiniz; kimsenin bir şey demeye hakkı olacağını sanmıyorum.

    peki çok mu zor hem türkçe hem ingilizce yapmak? evet zor. böyle bir işin ne gibi bir emekle yapıldığını azıcık anlayabilen birileri varsa aramızda; herhalde ki sürekli diyalog eklenip çıkarılan, özellikleri geliştirilen, hatalarıyla uğraşılan ve düne kadar sadece 1 (bir, tek) kişinin programalasından sorumlu olduğu büyük sayılabilecek bir oyunu aynı anda iki dilde ilerletmenin ne anlama geldiğini tahmin edebilir. diyelim ki bu oyun beta değil, v1.0 olarak çıktı piyasaya, biraz hak vericem belki o zaman, ama halen daha beta statüsündeki bir yazılım için kopartılan bunca "türkçe değil" geyiğine anlam vermek çok zor. siz olsaydınız ne yapardınız acaba? eserinize gerçekten değer veren ve onun gelişmesine katkıda bulunacak, ürüne yönelimlerinin nedenleri arasında sizinle aynı ülkede olmak gibi duygusal bir sebebi olmayan, lisanslı oyun nedir iyi bilen 10000 kadar kullanıcıya mı yönelirdiniz; yoksa bu konuda bile hamaset edebiyatının kralını yapan, muhtemelen çatır çatır oyununuzu crackleyip sizin daha fazla bu işten para kazanamamanıza sebep olacak, geribildirimleri başarısız ve daha küçük bir topluluğa mı?

    merak edenlere bir de not, ekibe yeni bir üye; özellikle dil araçları üzerinde çalışmak ve son versiyonunda türkçe dil seçeneği olmasını sağlamak amacıyla alındı. yani gayet normal olarak, akıl ve mantık sahibi her geliştiricinin yapacağı gibi, bu oyun tek dilde geliştirildi, bir süre daha böyle devam edecek, bunun muazzam avantajlarından yararlanılacak ve son aşamada anadilimiz olan türkçe'ye de -eğer bir terslik olmazsa- çevrilecek.

    herhalde bu gelişmeden sonra "bueaeoowww türkçe değil bu" yakarışları m&b'den uzaklaşır da başka bir hedef olan culpa innata'ya yönelir, zira bu oyun üzerinde çalışan ekip de çıkış versiyonu için ingilizce'yi seçmiş. "nasıl yaparlar! bu vatanın ekmeğini yiyolar lan!"

    size bişiy derdim ama... neyse.
110 entry daha
hesabın var mı? giriş yap