5 entry daha
  • cesaret ana oyun boyunca savaşa olan inancını kaybetmez, yapacağı satışların artacağını ve savaşın kendisine ekonomik refah getireceğine inancı sonsuzdur. teker teker çocuklarını verir savaşa, hepsinin ölüm haberleri gelir, lakin cesaret ananın savaşa inancı sarsılmaz. oyun sonunda, atlarını dahi kaybetmiş, arabasını kendisi çeken bir cesaret ana görürüz. hala savaştan kar edeceğini düşünmekte, ve yeni cephelere doğru yol almaktadır.

    seyirci savaşın cesaret anayı nasıl bitirdiğini görmektedir bir dış göz olarak. ama cesaret ana, aymazlığına sonuna kadar devam eder. seyirci için oyunun finali absürd bir hal alır. cesaret ananın savaşa bakışının absürdlüğü alenen ortaya serilmiştir, ama o hala aynı fikirdedir..

    brecht aslında savaşın kendilerine ekonomik refah getireceğine inanan alman orta sınıfına yazmıştır oyunu. yapmak istediği, seyircinin savaşa bakışında bir soru işareti bırakmak. yani, cesaret ananın finaldeki halini görüp onun hala savaşa inanmasına gülen ve acıyan seyircilerin, oyundan çıktıktan sonra, bilinçli/veya bilinçaltında kendi ideolojileri ile paralellik kurmaları.

    her toplumcu oyun, veya her brecht oyunu, bir şablon gibi althusserin bahsettiği asimetrik, merkezsiz, gizil yapıya uymak zorunda değildir. nitekim alenen merkezlidir, ancak bu brechtin bilinçli tercihidir. oyun episod episod ilerler, lineer akışı yoktur - cesaret ananın yaşamından çeşitli dönemleri sırayla sunar bize. bu anlamda lineer değildir, hatta aristonun üç birlik kuralının yakınından dahi geçmez. ancak üç birlik olmayan oyunların tümünü althusserin şablonu üzerinden incelemek de abesle iştigal olacaktır.
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap