3 entry daha
  • moskova'nin pere lachaise'i konumundaki unluler mezarligi. sehir merkezinin guneybatisinda moskova nehri kiyisindaki bir gölet kenarinda yer alir. esasen novodeviciy manastiri'na dahildir. icinde nazim hikmet ran'in ve esi vera tulyakova'nin yani sira anton çehov'dan nikolay gogol'e mayakovsky'den sergei eisenstein'e rus tarihinin bircok unlu ismi burada yatmaktadir. komunist parti'nin aykiri genel sekreteri nikita kruscev de kremlin'in duvar dibine gomulmeye layik gorulmeyip buraya defnedilmistir, hem de kavgali oldugu heykeltras ernst neizvestny'nin yaptigi mezar tasiyla !

    mezar taslari gercekten gorulmeye degerdir : en sevdigi kopegiyle birlikte heykeli yapilan komedyenlerden, dansederken heykeli yapilan balerinalara kadar. metro istasyonlarini saray yavrusu gibi yapan ruslarin mezarliklari da nasil acik hava heykel muzesi haline getirdiklerini gorur hayret edersiniz.

    mezara giris parayladir, zaten turist gruplari da pek eksik olmaz. bilet kesen gorevli babuskalar icerde fotograf cekmenize pek karismazlar ama "bilmemkimin mezarini bulamadim ben, bi zahmet gosterir misiniz" diye sorunca da umursamazlar. bilet gisesini gecince ilerde soldadir nazim'in mezari, abidin dino'nun eseri mezar tasiyla birlikte. bir de cinar dikilidir basinda, basucunda vera yatmaktadir. yeni birakildigi belli taze cicekler gorur sevinirsiniz.

    sonra bir rus arkadasiniz size fisildar: bu mezarligin simdi rusya'daki en pahali gayri menkul olmak disinda pek bir ozelligi kalmamistir. yeltsin donemi ozellestirme furyasinin yarattigi nouveau-riche'lerin** birkacyuz bin dolar karsiligi burada bir mezar yeri satin alip gogol ile cehov arasinda ebediyen uyumalari gayet mumkundur. rahmetli dedesinin istiklal madalyalarini votka parasi icin harac mezat satan haylaz bir oglana benzetirsiniz rusya'yi ister istemez.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap