9 entry daha
  • ikincil nezaketin, hani aman efendim yerine yaman efendim demenin sergilendiği ve deniz fenerinin duayenlerinden olduğu bu tarz programlarda ister istemez bir sorun baş gösterir. sonuçta amaç zor duruma düşmüşlere yardım etmektir ve bunun yolu da eldeki imkanları, iletişim araçlarını verimli kullamaktan geçer. halin yamanlığını ve iç parçalayıcılığını gözler önüne sermek, yayının ulaştığı iki hedef kitle** için de önemli rol oynar. yardım tedarikçilerinin vicdanları ser sefillik ve sefalet gösterilmedikçe sızlatılamaz ve gereken-sürekli yardım sağlanamaz. aynı şekilde yaşanan insanlık dramı kör gözün parmağına vurgulanmalıdır ki yardımı alan şahsın onu hak ettiğine ikna olabilelim.
    misalen yaşanan (bir) deprem felaketi sonrası karının yahut cirosunun belli bir yüzdesini felaketzedelere yönlendirmek isteyen esnaf için de aynı açmaz geçerli olacaktır**. eğer ki dükkanına-reklamına bu hayrı işaret eder-açıklar izahatı iliştirirse şüphesiz müşterisi-alış verişi de artacak ve onları bu hayra ortak edecektir. lakin bu durum ister istemez hayrın gizli yapılması gerekliliği düşüncesine-erdemine ters ve riyakarca olacaktır. hatta bu tarz bir girişimde bulunan esnafın iyi niyetinin sorgulanması işten bile değildir. elbette ki kendi güç ve imkanları nisbetinde yardımda bulunabilir ancak ifşa edişiyle ulaşacağından çok daha azıyla.
    yahut sağır ve tek gözü görmez kedisine bakıcılık yapan bir şahıs, sevimli ve aslen-yaşamında normal bir kediden farkı olmayan bu hayvancağızı gıyaben anlatırken noksanlıklarını dile getirirse, çok rahat kedinin kişilik ve kimliğiyle hakedebileceği ilginin sadece özrüne yönlendirilmesine-hasredilmesine neden olacaktır.
    bu noktada başta deniz feneri olmak üzere hayırlara vesile olmak üzere yola koyulmuş programların sorununun, modern hayatla birlikte cemaat yaşamının yerini cemiyete bırakmasından kaynaklandığı söylenebilir. eskinin köy-kasabasında yahut mahallesinde zaten kimin yardıma muhtaç olduğu, kimin ne şartlarda ve hangi gereksinimlerle hayırda bulunduğu belliyken artık bu imkan-olasılık ortadan kalkmıştır. fertler birbirlerini değil, ancak sıfatlarını* tanıyabilmekte, samimiyeti sergilenen davranışlar ötesinde yakalayamamaktadır. haliyle bu tür programlara düşen, her ne kadar akla ve erdeme sığmasa dahi, sıfat boluğunda kendisini ve destekçilerini ve talepçilerini olabildiğince-yeterince öne çıkartabilmek için insanların acziyetini son raddede dramatize ederek açığa-yayına çıkartmaktır.
486 entry daha
hesabın var mı? giriş yap