26 entry daha
  • bu hastalıkla yaşayan biri olarak belirtmek zorunda olduğumu düşündüğüm bazı şeyler var:
    1. stephen hawking ms hastası değildir.
    2. beslenmede kesin uzak durulması gerektiği ispatlanmış hiçbir şey yoktur, alkolün az tüketilmesi gereği dışında uzmanların ortak bir görüşü bulunmamaktadır.
    3. direkt olarak ölüme sebebiyet vermesi çok sık görülmemektedir, ama olmaz diye birşey yoktur. yarattığı bazı sıkıntılar ile buna sebep olabilir ama daha ziyade özürlülük bırakır.
    4. kesin ispatlanmasa da moral ve güçlü olmak elzemdir, kendimde gözlemlediğim şu ki, ne zaman çok üzülsem hemen bir atak geliyor.
    5. eğer ms teşhisi aldıysanız, sakın gaza gelip derneklerine v.s. üye olmayın; tam tersi ms'lilerin toplu halde bulunduğu yerlerden kaçın. herkesin gribi nasıl farklıysa herkesin ms'i de farklıdır ve kimsenin sizi kendisine veya yakınına benzeterek demoralize etmesine izin vermeyin.
    6. eğer haftada bir yapılan avonex'i kullanıyorsanız, biogen firmasının sağladığı üç büyük ildeki hemşire destek programını lütfen sonuna kadar kullanın.sorununuz olduğunda hemşireleri arayın
    7. kadınsanız sakın çocuğuma da geçer mi diye evhamlar yapmayın, böyle birşey yok...
    8. sadece yaşadığınız anın tadına varın, asla "neden ben" demeyin; halk arasında zeki insanlarda olduğu söyleniyor madem, zekanızla övünün:)
608 entry daha
hesabın var mı? giriş yap