5 entry daha
  • başka sinema' ya teşekkürle;

    --- spoiler ---

    cinsel kimliğin keşfi sinemada ya son yıllarda çok işlenmeye başlandı ya da ben sık denk gelmeye başladım, bilmiyorum. bu film de onlardan biri. ergenliğe yeni adım atmış iki yakın arkadaşın(thor ve kristian) bir yandan ailevi sorunlarını bir yandan da cinselliği ve cinsel kimliklerini keşif sürecini anlatıyor. tabii bunu bana göre harika bir sinema diliyle yapıyor ve arka fona da dünyanın en başka ülkelerinden olan izlanda' yı koyuyor.

    izlanda bir ada ülkesi, dolayısıyla kendine has bir kültürü olmasını beklemek garip olmaz. bir de üzerine izlanda' nın küçük bir kasabasında geçiyor film. bu iki gencin o küçük kasabada kendileriyle yaşıt 10 15 kişiden ve kendilerinden başka uğraşacak pek bir şeyleri yok. hatta bir sahnede kızlardan biri kristian' a ne yaptıklarını soruyor, o da ''sınırlı seçeneklerimiz arasından seçim yapmaya çalışıyoruz'' diyor. kapalı bir kültür var, insanlar arasında pek bir etkileşim yok zaten evler de birbirine oldukça uzak. bu yüzden de kristian ve thor' un birbirlerinden başka çok fazla da seçimleri yok aslında. her ne kadar filmin konusunu okuduğunuzda filmin kristian' ı merkeze aldığı gibi bir ön kabul oluşsa da kafanızda aslında iki karakter de filmin merkezini oluşturuyor. fakat hemen hemen hiçbir anda iki karakterin üzerinden gitmiyor film. başlarda thor ve onun hikayesi daha ön plandayken sonrasında kristian öne çıkıyor. işte bu dengeli hali çok sevdim ki filmin devamında terazinin iki kefesini de dengeliyor yönetmen(valla adını yazamayacağım şimdi, bu izlanda isimleri falan bir garip) oldukça uzun bir film olduğunu belirteyim bu noktada.

    filmde cinsellik yoğun şekilde kullanılıyor ama bunu çok sayıda sevişme sahnesi gibi düşünmeyin, hatta thor' un seks ile tanışmasının anlatımı muazzamdı benim açımdan. kadın vücudu bir iki sahne hariç hemen hemen hiç yok filmde. tamamen erkek vücudu üzerinden işleniyor cinsellik meselesi. film homofobi, toplum baskısı, cinsel özgürlük gibi konuların avrupa için çoktan halledilmiş meseleler olduğu inancına sert bir darbe indiriyor diyebilirim. filmde metaforik anlatım da mevcut. hayvanlar sık kullanılıyor film boyunca ancak çok net olarak anladığımı iddia edemeyeceğim. sadece iskorpit balığı ile verilmek sitenne mesajı aldım diyebilirim, o da kendime göre işte. burası muhtemelen filmde hiç anlatılmayan, hatta belki de yönetmenin aklına bile gelmeyen bir şey ve ben gaza gelip kendim uyduruyorum ama yine de yazacağım; benim anladığım thor da eşcinsel ancak o bununla yüzleşmek yerine bastırmak yoluna gidiyor. tıpkı açılış sahnesinde iskorpitin ezilerek öldürülmesi gibi. ne var ki son sahnede başka bir yaralı iskorpit suya döndüğünde yüzmeye devam ediyor.

    işlenen temel mesele cinsel kimliğin keşfi ancak bunun dışında ergenlik sorunları, aile ilişkileri, homofobi gibi kavramlar da karşılaşacağınız diğer başlıklar. bir de izlanda' yı unutmamak gerekiyor tabii. fantastik bir ülke, yukarıda bir yerde de yazdığım gibi dünyanın en başka ülkelerinden.

    alışık olmadığımız, pek görmediğimiz bir kültür var filmde ama aynı zamanda çok alışık olduğumuz şeyler de var. cinselliğin keşfi mevzuu çok gerçekçi ve etkileyici işlenmiş. genel olarak sağlam bir film olduğunu düşünüyorum ama uzun bir film ve pek de kolay bir film değil. repliklerden ya da olaylardan daha çok görüntülerle bir şeyler anlatıyor. hayatımda izlediğim ilk izlanda filmiydi ve umarım bir iki tane daha görme şansım olur.

    --- spoiler ---
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap