4 entry daha
  • ders çalışacaktım sözlük için de veri oluşturmak istedim. aslında şahsen hastası olduğum konudur kendileri. okul notları ile birlikte bazı kaynaklar yardımı ile oluşturulmuş bu entrynin tamamen bana ait olduğunu ileri sürmüyorum baştan söylemek isterim.

    kısaca bahsetmek gerekirse bu konuya bakıldığında karşımıza (bkz: sürdürülebilir mimari) (bkz: yeşil bina) (bkz: enerji mimarlığı) (bkz: güneş mimarisi) (bkz: enerji etkin ev) (bkz: enerji edilgin ev) gibi kelimeler çıkıyor.

    temel hedef enerji tüketimini azaltmak !!! "peki bunu hangi yollar vasıtası ile yapıyoruz ?" sorusu için işte bazı cevaplar

    tasarımsal olarak belli temellere dayanan bazı konut projeleri
    (bkz: düşük enerji evi)
    (bkz: sıfır enerji binası)
    (bkz: artı enerji evi)
    (bkz: x litre evi)

    bunlar haricinde bazı yöntemler (aslında amaç yada niyet demek daha doğru olabilir) var ki üretim esasına ve sürecine ayrıca insan oğlunun yapığı bu yapıların ekolojik ayak izini küçültmesine dayanıyor.

    yapım süresinin kısaltılması
    gün ve gün enerji harcanan şantiyelerde üretim planlaması ve yöntem tercihleri ile sürenin dolayısı ile enerji sarfiyatının azaltılması.

    kolay kurulabilirlik ve sökülebilirlik
    (bkz: prefabrik yapım) , (bkz: modüler yapım) ile yapının olacağı alana olabildiğince az zarar vermenin yanında kaldırılması için de az enerji ve zaman gerekmektedir. amaç ekolojik ayak izini silinebilir kılmaktır. modüller söküldüklerinde geride yapısal artık bırakmazlar. ayrıca prefabrik üretim seri üretime elverişli olduğu için az enerji ile hata payı düşük ürünler elde edilebilir. bu teknikler inşaatta fire ve artıkların azaltılmasını sağlar . hata payının düşük oluşu şantiye çalışmalarını direk olarak etkiler ve kısa vadede işin tamamlanmasına kolaylık sağlar.

    ekolojik ayak izinden bahsetmişken bu amaç doğrultusunda (bkz: yeşil çatı) ayak izimizi küçültürken ve enerji bakımından bizlere pek çok fayda sağlar. unutmamak gerekir ki yeşil dokunun arttığı bir şehir dokusunda kanalizasyon sisteminin yağmur yük de azaltılmış olur.

    kullanılan malzemenin doğallık seviyeside çok ama çok önemli bir husustur ki bana kalırsa ekolojik mimarinin amacını ve felsefesini en açık şekilde bizlere sunan kısımdır. işleme için kullanılacak enerjiden tasarrufu sağlamaya çalışılır. burada (bkz: gömülü enerji)nin en az olduğu ürünler tercih edilir. örnek olarak ahşap 5kwh/m3 gömülü enerji seviyesindeyken plastik 120-150 kwh/m3 gömülü enerji barındırır.

    malzemede azaltma ise inşaatta kullanılacak yapı malzemesini olabildiğine azaltmayı amaçlar. yapının küçük ebatlara sahip olması amacı doğrudan etkileyen bir faktördür. bunlara ek olarak. bahsettiğimiz prefabrik üretim teknikleri ve modüler mimari burada da etkisini gösterir. malzeme için ham madde ihtiyacını minimum kayıpla sağlayan fabrikalar yerinde üretime nazaran çok daha verimlidir. yapım sırasında oluşacak artıklar en aza indirilmiş olur. eğer imkan var ise geri dönüşüm işlemleri içinde daha elverişlidir ki geri dönüştürülmüş malzemelerin inşaatlarda kullanılması tadından yenmez bir olaydır.

    ekolojik mimari yaklaşım parayı değil, maddi tasarrufu değil. enerji ve dünya gücünden tasarruf etmeyi amaçlar. ancak bu ütopik gelebilecek amaçlar mal sahibinin çıkarları ile ekolojik mimarinin yararlarını kesiştirmeyi bilen mimar abi ablalarımızın çabaları sonucu hayat bulur.

    konunun devamı olarak bir başka alan (bkz: restorasyon) çalışmalarının sürdürülebilirlik bağlamına dayalı incelemelerine bakabilirsiniz. ( #68775663 )

    edit: anlatım bozuklukları
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap