38 entry daha
  • yapıların yeniden kullanımı, korunması sürdürülebilirlik bağlamında da çok önemli bir konu.

    ne diyor mies van der rohekeşke yalnız bunun için seve.... pardon karıştı. diyor ki "less is more" mimari alanda ekolojik çalışmaların babalarından biri olarak norman foster bu söylemi "az kaynakla, çok iş gerçekleştirmek" olarak tanımlıyor. yani diyor ki az iş yap az enerji harca hop ekolojik sisteme katkı sağlamış ol. (kafası karışanlar için gömülü enerjiye bir bakın derim)

    şimdi bir binayı baştan yapmak mı onu korumak mı daha çok enerji harcatır ? işte bu bağlamda günümüz ve tarihi yapıların korunması, onarımı ve gerekirse başka bir sistem ile yeniden işlev kazandırılması çok ama çok önemli bir konu.
    not: burada enerjiden kastımız insan gücü değil bildiğimiz yakıt kaynaklı yapay enerji.

    peki bu tarihi eski mi eski yapılara bir kısım eklemeler küçük güneş panelleri falan koyamaz mıyız ? işte burada da (bkz: restorasyonda modern ek) kavramı bizi rahatlatıyor. bu lafı açıyor esnetiyor zıplatıyor ve ne istersek uygun şekilde ekleyebiliyoruz.

    öncelikle tarihi yapıların ekolojik özellikleri

    1. gömülü enerji

    2. gömülü karbon

    3. yerel malzeme kullanımı taşıma esnasında gereken enerji tüketimini en aza indirmeyi amaçlar ayrıca yerel kaynaklar üzerinden sığ da olsa bir bağlam elde etmiş oluruz.

    4. tamir edilebilirlik bölge ile yine alakalı bir konu kullanılan ürünün tamir edilebilir olması yeniden yapılmasına oranla çok daha düşük bir enerji tüketimini gerektirir. örnek olarak epoxy zemin kaplaması yırtılma veya yanma durumunda kesinlikle tamir edilemez. burada epoxy malzemenin tekrar dökülmesi değil o malzemenin içerisindeki gömülü enerji iyi düşünülmelidir.

    5. kendi kendine hayatta kalma özelliği (sürdürülebilir olması) konusunda yapının işleve sahip olması çoğu zaman yapının kullanımı sonunda eskiyeceği ve yıpranacağını düşündürür oysa yapıların yaşamı kullanımı ile doğru orantılıdır, felsefe yapacak değilim ama mimari temel ögesi insan olan bir sanattır.

    6. malzemede uzun ömürlülük ve esneklik konusu adından anlaşılacağı üzere uzun vadede verimli bir özelliktir. malzemenin maliyeti maddi değil enerji kaybı olarak düşünülmelidir.

    son ve en önemli konu ki bana kalırsa hepsi ile bağlantılıdır oda yapının ulaşılabilirliği konusudur. insanların ulaşımını da düşünmek harcanacak enerjiyi hesaba katmak gerekir.
    " toplu taşıma organizasyonu emek ister maliyet getirir onun yerine otopark yap arabası olan gelsin " diyorsanız çok yanlış bir entry okudunuz zamanınızı aldım pardon.

    edit: maddelere rakam ekleme
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap