7 entry daha
  • derslerde (pazarlama) okutulan ray kroc'u ayrıntıyla tanıtan film. iyi bir pazarlamacı olduğundan hep söz edilirdi. filmde de bu yönü işlenmiş. mc ve dick kardeşlerin kurduğu mcdonald's'ı franchise haline getiren kişidir. yani oraya buraya bayilik açarak büyüten kişi. bu arada her yerde filmin konusu yanlış yazılmış: ray, mcdonald's'ın kurucusu değil. mcdonald's'ı mc ve dick kardeşler kuruyor, ray de büyütüyor. film eğlenceli, mcdonald's'ın nasıl büyüdüğü, bu noktaya geldiği ya da nasıl kurulduğu merak edilmiyorsa dahi keyif veriyor film. michael keaton gene iyi oynamış. yukarıda dendiği gibi the social network'ün izinden gidiliyor ki birisi 2000'lerin başlarında, diğeri 50'lerde kurulan bu iki büyük şirketin arkaplanı epey benzerlik taşıyor. the social network daha iyi tabii ki.

    spoiler

    filmi izlerken mark piçini hatırlamamak zor. hatırlanırsa; ikizler (adlarını unuttum) mark'tan kendileri için bir site açmalarını istiyorlar ve facebook'un temelini oluşturacak fikri bu şerefsizle paylaşıyorlar. sonra herif bunları kazıklıyor, facebook'u kuruyor, paraya para demeyeceğini anladığında da dostunu satıyor. yani bu noktaya fikir hırsızlığı ve arkadaşlarını satarak geliyor. tabii ki bu fikri geliştiriyor, daha cazibeli hale getiriyor. ama neticede temel fikir ikizlerden çıkmıştı ve mark da onları oyalayarak fikri geliştirip facebook'u kuruyor, fikri çalmış oluyor. tabii sonra herkese para veriyor mahkeme kararıyla ama neticede fikir ondan çıkmamıştı.

    burada da aynı dümen mevcut. evet, ray kardeşlerle tanışmasaydı mcdonald's belki bu kadar büyümeyecekti, kardeşler bu denli hızlı bir şekilde bayilik açamayacaklardı. ama neticede ray ilk mcdonald's'ı açan şirketin kurucularına büyük bir kazık atıyor. iş dünyası işte. uyanık olmak lazım, herkese güvenmemek lazım, şirketin iplerini elinden kaçırmamak lazım. hep olan bir şeyin mcdonald's'ta da olduğunu görüyoruz. facebook'la bu açıdan benzerlik mevcut. ray de, mark da başkasının fikirlerini-emeklerini çalıyorlar. evet, ray'in hakkını veriyoruz tabii ki. herif pek çok yere bayilik açtı, bayiliklerle mcdonald's'ı marka haline getirdi. kardeşlere kalsa belki daha uzun bir sürede markalaşacaktı ama mark gibi o da insanları kazıkladı. işi çirkin oynayan kişilerden ray. yatacak yerin yok ray. hoş, herif 1984'te öldü, o zamandan beri mezarda yatıyor.

    spoiler
90 entry daha
hesabın var mı? giriş yap