2 entry daha
  • turkiye sıralamasında neredeyse her buyuk universitenin bir sekilde kendini birinci cıkarabildigi bir indekstir. oyle ki, fakultesi kalabalık bir universite toplam yayın sayısında birinciyiz derken, cok daha kucuk bir departmana sahip baska bir tanesi kisi basına dusen yayın sayısında birinciyiz diyebilmektedir; ya da baska bir universite de şu dallarda birinciligi kimseye kaptırmadık diye ovunebilmektedir. elbette burada universitedeki fakulte sayısı ve cesitliligi, her fakultenin buyuklugu ve kisilerin verimliligi sonucu direk etkilemektedir.

    ornek vermek gerekirse:
    1. universitenin sciye girebilecek 3 fakultesi, herbirinde 100 ogretim uyesi varsa ve her uye senede 3 yayın cıkarırsa sonucta bu universite senede 900 yayına ev sahipligi yapar.
    2. universite sciye girebilecek 1 fakulteye sahipse, 50 ogretim uyesi varsa ve herbiri senede 15 yayın cıkarırsa, bu universite senede 750 yayına sahip olur.
    bu durumda "1. universite scide birinciligi kimseye kaptırmaz" gibi bir yorum yanlıs olur (bkz: kime gore neye gore); ancak "1. universite toplam yayın sayısında onde gitmektedir" dogru olur. zira 2.universite de cıkıp "hayır biz birinciyiz, ogretim uyesi basına dusen yayın sayısında acık ara ondeyiz" diyebilir, verimlilikte obur universitenin 5 katıdır.
    bu arada her iki universite de kendi mantıgında haklıdır.

    sonuc olarak elbette sci karsılastırma yaparken iyi bir dayanak noktasıdır; ama universiteleri ustunkoru bir sekilde karsılastırıp detayları gormezden gelmekle saglıklı bir cıkarım yapılamaz.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap