34 entry daha
  • serinin ilk filmi (1968) sinema tarihinin en buyuk yapimlarindan biridir. taylor ve iki astronot arkada$i 25 kasim 3978 yilinda dunyaya inerler, lakin dunyaya indiklerini bilmemektedirler. kendilerini buyuk bir surpriz beklemektedir, lakin bu surpriz taylor'in filmin sonunda yuzle$ecegi gercek kar$isinda onemsiz kalmaktadir. bu filmin insanoglu'na (ozellikle geri kalmi$ ulkelere) verdigi ders $udur; "ara$tirma, geli$tirme ve merak, yasaklar ve korku duzeni ile sondurulmeye cali$ilirsa, uygarlik gereken mesafede yolu katedemez.". filmde bu fikri destekleyen en onemli olgu, dr. zaius'un genc maymunlari kendi sinirlarinin di$ina cikmalarina izin vermemesi, forbidden zone'un asirlar boyu bir tabu olarak kalmasidir. bu yuzdendir ki maymun uygarligi da geli$imini son derece yava$ gercekle$tirmi$tir. filmin gulumseten sahnelerinden biri taylor'in sakal tra$i olduktan sonra maymunlardan birinin "now, you look less intelligent" demesi ve yine bir ba$ka sahnede kendilerine yardim eden zira'ya taylor'in bir opucuk ile te$ekkur etmeyi teklif etmesi, zira'nin ise bu teklife "ok. but you are so damned ugly" lafidir. film, imdb top 250 listesinde 16,823 ki$inin oylari ile 7.8 puan ile 231. sirada bulunuyor. .

    artik insanligin, filmin sonunda taylor'in kumsalda yere cokup yakari$ini duymasi gerekli, yarin cok gec olabilir. sava$lar, nukleer silahlar, cevre kirliligi... 3978 yilinda da insanoglunun maymunlari besleyen, hayvanat bahcesinde sergileyen konumda olmasini diliyorum.

    bu $aheserden sonra arka arkaya cekilen ve seriyi rezil kepaze eden dandirik filmler sirasiyla $oyledir:

    beneath the planet of the apes - 1970
    escape from the planet of the apes - 1971
    conquest of the planet of the apes - 1972
    battle for the planet of the apes - 1973

    ekim 2001'de sinemalarimizda gosterime giren planet of the apes ise ozel efeklerinin di$inda maalesef serinin ilk filminin $anina yakla$amami$tir. ozgunlukten yoksun bir konunun/senaryonun sirf teknolojinin yardimi ile kurtulamayacaginin en onemli kanitlarindan biridir bu film.
137 entry daha
hesabın var mı? giriş yap