3 entry daha
  • defined benefit (db) ve defined contribution (dc) emeklilik çeşitlerinden ikincisi ile alakalı hesaptır. defined benefit sistemini öldüren sistemde denebilir. db de işveren emekli olan işçisine aylık spesifik bi ücret (çalıştıgı sürece aldıgı maaşın bi avaraj değeri) öder ya da tazminatı (lump-sum, cash-out) bi defada öder.

    dc sisteminde yani 401k da daha karmaşık ve belirsiz bi durum vardır. dc de çalışan uygun ya da kadrolu (eligible) ücretlilerin vergilenmeden önce (pre-tax contributions) maaşlarından çalışanın belirlediği miktarda 401k katkı payı kesilir. bu kesilen ücret çalışanın isteği doğrultusunda fonlara yatırılır, genelde yapılan yatırım işveren sponsorlugu ile işverenle aynı fona olur (yani employer matching contribution)

    bu yatırımların geliri çalışanın 401(k) hesabında birikir (kar amacı gütmeyen ve egitim kurumlarında 403b hesabında...). işveren de vergiden düşer. emekliliğinde alacağı para da yatırımın performansına bağlı relatiftir. uzun vadeli yatırımlar kategorisine girdiğinden pek risk içermemektedir.

    enron hadisesinde olan terminolojik olarak yine 401(k) kapsamında bulunan stock bonus plan, veya ksop olmuştur sanırım. yani 401k hesaplarını esop ile beslemişlerdir.

    kısaca 401k plan uygulaması ile şirket çalışanı kendi emeklilik yatırımlarını çalıştığı şirket ve yatırım kurumları aracılığıyla kontrol eder ve yönetir.
    401k planına aracılık yapan yatırım şirketinin de anlaştığı bpo bi şirketi olabilir. bunlar genelde recordkeeping görevini üzerlerine alırlar. fonda değerlenmiş hesaplar katılımcı bazında bu bpo'da tutulur.

    genelde bu recordkeeping şirketlerinin bugı olur, 60 developerları vardır 4 yıllık sybase eğitiminden geçmişlerdir, 2 yıl uğraşsalar bile çözemezler, biz de çözeriz. sistemleri biz turk milletine emanettir.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap