• gunumuz filozoflarindan hizla siyrilarak kendine hakli bir un edinmis feylozof, bilim adami, dusunur. 1913 valence fransa dogumludur, ailesinin olumunden sonra iki yasinda yetimhaneye yerlestirilmis, daha sonra teyzesi tarafindan yetistirilmistir. daha sonra universiteye kaydolmus ve felsefe egitimi almistir. alman felsefesinden etkilenmis ve ikinci dunya savasi siralarinda almanya'ya gelerek akademik calismalarina devam etmis ancak savas sirasinda almanya hukumeti tarafindan ajanlikla sucalanarak savas suclusu olara hapse atilmistir.
    asil onemli calismalarinin hapishanede gecirdigi yillarda yaptigini soyler. savasin bitmesiyle birlikte hapishaneden cikar ve ulkesine geri donerek cesitli universitlerin felsefe bolumlerinde egitmenlik yapmaya baslar. ayrica amerika'ya giderek yale, columbia gibi onemli universitelerde donem donem calismalar yapmis ve dersler vermistir.
    freedom and nature: the voluntary and the involuntary (1950-66), finitude and culpability(1967), fallible man, the symbolism of evil (1970), freud and philosophy: an essay on interpretation(1970), time and narrative (1985), oneself as another (1990) gibi kitaplarla ve cesitli dergilerde yayinlanmis yuzlerce makaleye sahiptir.
    genellikle felfese ile insanbilim(antropoloji) arasindaki parallelligi ve bu iki kavramin nasil es gudumlu olarak birbirini gelistiridigi(ya da geriye cektigi) konularinda kafa yorar. insanin gelisim evreleri icinde, sahip oldugu kimi yetenekleri nasil kesefidip de bunlari hayatta kalabilmek icin kullandigina dair cesitli savlar ortaya atar. ricoeur'un israrla savundugu bir diger onemli savi ise, insanin kendi bilinci olusurken, kendini tanima ve tanimlamaya calisirken objektiflikten uzak olusudur. buna gore oz bilinc, dis dunya ile ilintili butun bilinclerden bagimsizdir ve oz bilincte kullanilan filtreler, diger alanlarda olmadigi kadar kuvvetlidir.
    paul ricoeur'un bir diger aciklama getirdigi konu ise semboller ve bilincin olusmasi baglantisidir.
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap