4 entry daha
  • ulusal kurtuluş savaşının denizdeki tek savaşımın kahramanı olan gemidir. seyri sefain idaresinin (deniz yolları işletmesi) tahlisiye (kurtarma) gemisi olan alemdar, işgal altındaki istanbul'dan bir avuç gemici tarafından kaçırılmıştır. danimarka'da 1898 yılında 49,475 metre uzunluğunda ve 7,95 metre genişliğinde kurtarma gemisi olarak yapılan alemdar, karadeniz'de fransız gambotuyla çarpışmış ve zonguldak açıklarında tutsak alınmıştır. istanbul'a götürülürken yeniden fransız gambotuyla savaşmış bu kez fransız gambotunu tutsak almıştır.

    ereğli limanında çifte demir ile bağlanmış tutsak beklerken 24/25 eylül 1921 gecesi, fırtına tüm şiddeti ile sürerken, gemiciler demirleri kesip gecenin karanlığında karadeniz'e açılmışlardır. trabzon limanına ulaşan alemdar, ulusal güçlere katılarak sovyet rusya'dan silah, cephane, asker taşımıştır. deniz yolundan kaçmaya çalışan rum pontus çeteleriyle savaşmıştır.

    sovyet limanlarından anadolu'ya silah ve malzeme taşıması yapan gemilerimizin korumasını gerçekleştirmiştir. novoroseski limanından getirdiği ilk malzemeler ikinci inönü savaşına yetiştirilmiştir. 7 haziran 1922 salı günü ünlü yunan savaş gemisi averof'u peşine takarak rus limanlarından 2.000 tonluk cephane yüklemiş şahin gemisine yol açmıştır. şahin gemisi samsun limanına gelerek yükünü boşaltmıştır. şahin gemisinin bu yükü de 26 ağustos 1922 "büyük taarruza" yetiştirilmiştir.

    1982 yılında hurdaya ayrılmıştır.

    (bkz: http://www.dho.edu.tr/docs/alemdar.pdf)

    (bkz: http://www.haberler.com/…etci-akini-4861678-haberi/)

    (bkz: http://etarih.com/…mustafa-nail-ercivelek-1886-1965)

    (bkz: http://www.kdzeregli.bel.tr/…ut=item&id=9&itemid=73)
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap