2 entry daha
  • --- spoiler ---

    simdi, burada bu noktada, hz. ayse kendisini hz. muhammed'e hibe eden kadinlarin bu hareketlerini begenmiyor, ama hz. muhammed'in esleriyle bir sira uzere kalma seklinde gerceklestirdigi "kasm" eylemine gore hareket etmeyebilecegi hz. muhammed'e bildirildiginde yukaridaki ifadeleri soyluyor. peki bu durumda neden ifadeler kendilerini hibe eden kadinlarla basliyor acaba? burada bir kopukluk var. fakat, eger, ahzab 50'yi alirsak once sunu goruruz:

    "bir de peygamber kendisiyle evlenmek istediği takdirde, kendisini peygambere hibe eden mümin kadını, diğer müminlere değil, sırf sana mahsus olmak üzere (helâl kıldık)."(ahzab 50),

    buradan anlasilan, ahzab 50, 51'den bir sure once gelmis olmali ki hz. ayse'nin kendisini hz. muhammed'e hibe eden kadinlarla ilgili ilk ifadesi bir yere otursun. bir sure sonra 51'de kasm uygulamasina dair ifadeler gelince hz. ayse bu sozleri etmis olabilir. fakat 50 ve 51'in iliskisi burada onemli.

    peki, burada, bu noktada, oncelikle kendini hibe eden kadin kimdir? bunu anlamak gerek. kisaca, eger bir kadin hz. muhammed ile evlenmek isterse ve hz. muhammed de onunla evlenmek isterse, normalde bir evlilikte bakilmasi/yerine getirilmesi gereken mehir, veli ve şahit olmaksizin, hz. muhammed'in bu kadinla evlenme hakkı vardır. bu hibe eden kadindir, kendisi talep etmelidir. ahzab 50'de " sırf sana mahsus olmak üzere (helâl kıldık)" ifaleri bu noktada anlam kazanir. sartlari belirlemek acisindan. es sayisi acisindan degil.

    peki, uygulamada ne olmustur? tarihciler ibni abbas ve mücahid'in e gore, hz. muhammed kendisini hibe eden kadinlarla bir evlilik yapmamistir. boyle bir evlilik gerceklesmemistir yani. ortada boyle bir evlilik yokken, boyle bir "feveran" nereye oturacaktir acaba?

    --- spoiler ---

    (bkz: hz. ayşe'nin feveranı/#29845797)
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap