8 entry daha
  • 2000 senesi sonrası rap müziğinin yüz aklarından biri olan chicago'lu rapper.

    oldukça ilginç bir geçmişi var. aynen 2pac gibi, black power hareketiyle ve black panther party ile ilişkileri olan, mücadele geçmişine sahip bir aileden geliyor. asıl ilginç kısmı ise hurt me soul şarkısında da duyulabileceği üzere, gençliğinde rap müziği "bayağı" bulduğu için sevmemesi. fakat sonradan nas gibi bir efsaneden etkilenerek rap yapmaya karar vermiş. birkaç sene süren amatörlük döneminden sonra ise önce jay-z'nin, sonra da kanye west'in dikkatini çekerek adını duyurdu.

    bu noktadan sonra, önce touch the sky single'ındaki düeti, ardından da ilk stüdyo albümü olan food and liquor geldi. bu albümde bana göre hem kendi kariyerinin, hem de rap müziğin yakın tarihinin en önemli ve ilginç eserlerinden biri olan hurt me soul şarkısı da vardı. şarkı hem yozlaşmış rapçileri eleştiriyordu, hem lupe fiasco'nun özeleştirisiydi, hem de son kısmında dünyayı "hastalaştıran" kötülükleri sıralıyordu.

    ikinci albümü olan the cool 2007'de çıktı. popüler olan şarkılarının dışında go go gadget flow, hi-definition, hip-hop saved my life, intruder alert gibi çok bilinmeyen güzel şarkıları da içeriyordu.

    fakat asıl önemli eserini 4-5 ay önce verdi: lasers. bu satırları albümün çıktığı ilk günlerde yazmak istemiştim ama nedense bir türlü denk getiremedim, zaman ayıramadım, vesaire.. albüm gerçekten de lupe fiasco'nun bugüne kadar çıkardığı en iyi kayıt. bana göre en dikkat çekici kısmı ise albümün booklet'inde bulunan manifestos kesinlikle okunması gerektiğini düşünüyorum: https://lh3.googleusercontent.com/…ers %28 copy.jpg yaklaşık 1-2 sene önce aynı manifestoyu youtube'da da yayınlamıştı: http://www.youtube.com/watch?v=io0wkjiye9o. ayrıca (bkz: lasers/#24406878)

    günümüzde her tarafı saran ve güya "rapçi" geçinen kalitesiz popçuları bu görüntülerdeki bilinçli adamla karşılaştırınca lupe fiasco'nun değeri daha iyi anlaşılıyor. o bilinci her albümünde koruması da cabası.
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap