• malum, 20 eylul'de okular ailacak. milyonlarca kurd cocugu, egitim hayatlarina "turkum, dogruyum, caliskanim" diyerek baslayacak. daha da onemlisi, anne, baba ve kardesleriyle kendi kisacik hayatlarinda kullandiklari dillin egitim alaninda yasak oldugunu gorecekler. kendi varliklarinin devletin egitim sistemi nezdinde hicbir karsiligi olmadigi bir tokat gibi suratlarina carpacak. asimilasyon nedir, gun be gun tadacaklar, kendi toplumsalliklarindan koparilacaklar. "sen bu halinle aslinda yoksun, degiseceksin ey cocuk" asama asama kabul ettirilecek kurd cocuklarina.

    iste bu adaletsizlige, insanin kulturel ve etnik kimligine yonelen sistematik asimilasyon politikalarina, kurdlerin siyasi temsilcisi olan baris ve demokrasi partisi dur demek istiyor, yeter artik diyor. tevgera zimanê kurdî isimli dil kampanyasi cercevesinde êdi bese diyip,

    kurd cocuklarina okulun ilk haftasinda okula gitmeme cagrisi yapiyor. yani 1 haftalik (bes gunluk) boykot.

    http://www.gazetevatan.com/…idiyor/326288/9/siyaset

    sayisiz akademik arastirma var, anadilde egitim gormeyen cocuklarin basari oranlarinin nasil dusuk kaldigina dair. bilmedigin bir dil ile -dusunme ediminin dili bambaska iken- okuma ve yazma ogrenmeye calismanin ne demek oldugunu gayet iyi biliriz. anlamlandirma, beyne giren bilgiyi isleme ve baska bir dilde kendini ifade etmek zorunda kalmanin ne demek oldugunu cok iyi biliriz. zamaninda bulgaristan'daki turk cocuklarinin zorla bulgarca ve rusca egitim gormeye zorlanmasi gibi aynen bu durum. yaptilar, yazik ettiler, ama sonra vazgectiler.

    bu eylem eger gerceklesecek olursa, manasi cok buyuktur. turk devleti'nin yuzyillik utanc verici asimilasyon politikalarindan vazgecmesi icin cok net bir cagri olacaktir.. velhasil, biz yandik kurd cocuklari yanmasin, insanlarin gozlerinin icine baka baka kurtce konusabilsinler.
130 entry daha
hesabın var mı? giriş yap