241 entry daha
  • beklentilerimi karşılamayan filmdir. zira yönetmenin daha önceki yapıtlarının aştığı söylene durdu. şimdi düşünüyorsun; the prestige, memento, dark knight... beklenti tavan. bol oksijen alıp filme başlıyorsun. memento filmindeki üslupla konuya direk dalıyor nolan amca, ilk bi kaç dakika konuya hakim olamıyorsun. bir de şu var filmin son sahnesi başlangıçta gösteriliyor ki filmin sonun da iyice boka sarsın işler. akılda sorular kalıyor, şöyle ki

    cobb bilmem kaçıncı katmanda karısı mall ile uzun yıllar yaşadığını anlatıor genç mimarımıza. daha sonra karısı üzereinde fikir ekmeyi denerken raylara yatıyorlar ve ölerek gerçekaleme geçmeyi istiyorlar, ölüm gerçekleşiyor gibi ama gerçek yaşama geçip geçmedikleri muamma. cobb başka bir diyalogda ise rüyada içerisinde öldüğümüz zaman arafa geçer ve uzun yıllar kalırız diyor. şimdi, raylardaki sahneyne bu diyaloğu aldığımız zaman cobb'a göre gerçek yaşam aslında araf mı? evet se neden eşi mall ile o binadan atlamadı haıyr ise o diyalog nedir?

    filmin son sahnesinde uzakdoğulu amca beklediğim biri var, beni öldürmeye mi geldin diye soruyor cobb'a. cobb cevabı veriyor ve sonra uzak doğulu amca tanıyor cobb'u. mekan da araf galiba. cobb çıkarmaya geldim seni diyor ve el silaha uzanıyor. ölümle araftan çıkılıyor ise neden onca yıl arafta kaldı uzakdoğulu. silah kullanılmadı ise dürtme olmadan nasıl çıkılıdı araftan.

    cobb un çocuklarını gördüğü son sahnede, çocuklar bilinçaltında olduğu yerde ve şekildeydi ve totem de düşmedi. eğer o sahne gerçek yaşamsa çocukların aynı yerde ve şekilde olması ve totemin o kadar dönmesi garip. değil ise mal haklı olacak o zaman işler daha da karmaşık duruma gelecek.

    galiba 4. katmanda fisher e buldukları mekanda cobb un mal'dan ne şekildi ayrıldığı ve ardından uzakdoğuluyu bulmak için bir üst katmana nasıl geçtiği es geçilmiş. filmin mantığına göre cobbun yardım almadan tek başına alet edevat olmaksızın bir üst katmana geçmesi imkansız.

    bunlar garip şeyler.

    filmi bir mantığa oturtmak için en kestirme yol, aslında rüyanın içinde başladığını kabul etmek gibi görünüyor.

    kısacası film kesinlikle kötü değil fakat abartılı reklam nedeniyle beklentiler yükseldi ve açıkçası beni tatmin etmedi. ikinci bir (bkz: avatar) vakası diyebiliriz. ve nihayer nolan'ın diğer yapıtları öne sürülerek en iyisi denmesi kesinlikle yanlıştır ayıptır günahtır.
    (bkz: benim yorumlamam bu ey günler)
1542 entry daha
hesabın var mı? giriş yap