8 entry daha
  • valla ataturk 1920'lerde soylemis, ''türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil, şuurla işlen­sin. ''

    biraz abartmis tabii ki reform surecindeki topluma seslenirken abartmak gerekir. gercekteyse turk dili o zaman dillerin en zenginlerinden degildi. bugun hic degil suurla islenmediginden daha da geriye dustu.

    cok onemli birsey degil, bir dilin zengin olmasi icin yeterince dilbilimcisi yetismesi, onlarin ozgur arastirma yapabilmesi, aydinlarin bu arastirmalarla ilgilenip sonuclarini kullanmasi, yayin organlarinin bu dil gelismelerini ve yeni kelimeleri halkin hayatina sokmasi, halkin da bunlari anlayip gunluk hayatta kullanabilecek durumda olmasi lazim.

    bizde dilbilimci yetismemesi hatta en dandik mesleklerden olarak gorulmesi, ozgur arastirma yapilamamasi, aydinlarin hayatinin 20-30 yilini hapiste veya yargiyla savasarak gecirmekten arastirmaya zaman bulamamasi, yayin organlarinin dile de yi ayri yazmayi bile dogru beceremeyecek kadar vurdumduymaz yaklasmasi, halkin ise egitim seviyesinde egitilen yil sayisi disinda hicbir artis olmamasindan dolayi dil, ataturk 1920'lerde bunu soyledigi gunkune gore dunyada daha da gerilemistir.

    bir neden sonuc iliskisi sasirmaya gerek yok.

    edit: imla*.
71 entry daha
hesabın var mı? giriş yap