1 entry daha
  • meğerse oed yani kısaca oxford english dictionary neredeyse bir asırdır siphon'u doğru dürüst çekemiyormuş da haberimiz yokmuş. gâvurların bir ali püsküllüoğlu'su yok tabi, ondan kaynaklanıyor bunlar. habere göre ingiliz dili tarihindeki en uzun süreli hatalardan biri olarak kabul edilen bu durumu açığa çıkaran brisbane'deki queensland teknoloci evrenkentinden (bunu sırf sevan nişanyan'ı çıldırtmak için yazıyorum) fizik hocası dr. stephen hughes (bu isimde 100 milyon gâvur vardır herhalde, bizdeki mehmet öztürk veya mustafa yılmaz gibi) ortaya çıkarmış. yine haberde belirtildiğince oed'de bir asırdır siphon için hatalı olarak 'a tube for drawing off liquids by means of atmospheric pressure' / hava basıncıyla sıvıları boşaltmaya yarayan tüp' tanımı yapıldığı söyleniyor.

    fizikçinin oed'in bu tanımında bulduğunu söylediği sıkıntı şu: sıvının mevcut tekneden boşaltılmasında yardımcı unsur hava basıncı değildir, zira bir söz konusu tüpün bağlı bulunduğu düzeneğin bir ucu sıvının dışında, bir ucu içindedir. insan eli siphon'a güç uyguladığında, düzenek hava basıncıyla değil, bizzat gücü uygulayan kişinin basıncıyla sıvıyı teknesinden dışarı iteler. burada bir ağırlık/çekim (gravity) sıkıntısı beliriyor. hava basıncını işe karıştırmayalım beyler, gereği yok. zaten gücü veren belli, şahıs hacedini giderdikten sonra ipi çekiyor, çekmese amenna, güç uyguluyor. neticede bu mantığı yürüten fizikçi adamımız yememiş içmemiş makale yazmış siphon'un bu yanlış tanımlanışına ilişkin. bir de utanmadan şöyle demiş, guardian'ın yalancısıyım:

    "oed'deki siphon entirisi 1911 tarihli ve bilimadamı olmayan editörler tarafından kaleme alınmış... elimizdeki dökümanlar gösteriyor ki, evvelce kimse tanımı araştırmamış. yeni baskıda düzelteceğiz, yardımınıza ihtiyacımız var, bursaspor'un şampiyonluğunu kutlarım bıdı bıdı, bence kılıçdaroğlu..."

    http://www.guardian.co.uk/…-definition-siphon-wrong

    hep diyorum aristoteles'ten beri bilimi bilim yapan temel paradigma kategorizasyon gereksinimine dayanır ve cicero'nun de officiis'in başında dediği ve ekşi'nin temel entiri mantığında olduğu gibi kategorizasyon da evvela "tanım"la başlar. sözlükteki bir asırlık entiriye adamlar "yıllar sonra gelen edit" düşüyor, sizin kılınız kıpırdamıyor.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap