20 entry daha
  • iş kazalarıyla en çok gündeme gelen sahalar, madenler ve tersaneler. bir de ölümcül rahatsızlıklara yol açan meslekler bir işçi ölürse medyaya yansıyor. sadece bu iş sahaları değil aslında... inşaat alanlarında, gemi inşaatlarından daha çok işçinin hayatını kaybettiği biliniyor.

    ancak, bu iş sahalarında demokrasi, iktisadi adalet, bilimsel standart ve sosyal değerler gibi ölçütlerin dışlandığı açıkken, ihmaller gün gibi ortadayken -otoriteye bir güven duygusuyla- patronların/sorumluların beyanlarına güvenilebiliyor.

    iş kazalarında dünyada üçüncü, avrupa'da birinci sıradayız. sanki mesele işçilerin hoyratlığından ya da doğal felaketlerden değil de başka bir şeyden kaynaklanıyor.

    tersaneleri uzun süre inceleyen aslı odman tersanelerdeki kazaları ve sebeplerini bir bir sıralamıştı: "mesele 'baret takmaya üsenen egitimsiz isçiler' degil"

    http://www.limteris.com/…haber_detay.asp?haberid=92

    "tuzla'daki isçiler "baret, gözlük takmadiklari için" ölmüyorlar. tuzla'da isçiler, tersanesinde gemi yapilan, üretim zincirinde en büyük kâr marjina sahip tersane sahibi isyerinin güvenligini -is baslamadan önce ve üretim sirasinda- almazsa ölüyorlar.
    mesele "baret takmaya üsenen egitimsiz isçiler" meselesi degil:

    **gemi insa sektöründe agirliklar tonla degil, grosston ile verilir. isçilerin üzerine düsen saç parçalari 3, 5 tonluk parçalardir. bu parçalar, "kostura kostura" büyüyen bu "basarili" sektörde, olmasi gerektigi gibi vinç yerine, forkliftlerle, daracik tersane mekaninda, acele acele bir yerden bir yere tasinirsa, forkliftten isçinin üstüne düsüp isçiyi, teknikeri, mühendisi ikiye bölebilirler.

    **böyle ölen isçiler vardir. isçilerin yüksekte çalisacagi iskeleler, geminin dis yüzeyi bozulmasin, ikinci kere taslama gerektirmesin, is "çabuk çabuk" yetissin diye kaynakla uygun bir sekilde sabitlenmezse, düsen isçi baretli, gözlüklü de olsa ölme ihtimali büyüktür.

    **is çabuk çabuk siparis sözü verilen tarihte yetissin, tersane sahibi gecikme tazminati ödemesin diye, bir yardimci esliginde yapilmasi gereken isler tek kaynakçi, tek montajciyla yapilirsa, isçi ambara veya denize düsse, düstügünden haberdar olunmasi saatler, bazen bir gün bile sürebilir.

    **is çabuk çabuk bitsin diye, oksijen hortumlari ve elektrik kablolari birbirinden düzgünce ayrilmazsa, isçinin kaynak yapacagi gemi dehlizleri fanlarla gazlardan arindirilmazsa, isçi patlamada ölür.

    bütün bu tedbirler, is kanunu'na göre ve her akliselim insanin tahmin edebilecegi gibi, isyerinde üretim yaptirtan, isçi, mühendis istihdam eden, bu isten kâr eden isverenin yükümlülügündedir."

    madenlerde de benzer ihmallerin olduğu açık.

    özetle:

    "ocağa her türlü gaz ölçümü yapılarak, önlem alınarak girildi." diyen işverenlerin/sorumluların senaryolarını pek dinlememek gerekiyor.
125 entry daha
hesabın var mı? giriş yap