25 entry daha
  • tanrının olmadığını düşünenlerin, kendilerine deistler tarafından yöneltilen "her yere baktın mı?" sorusuyla ambale olmalarından hareketle yapılan çıkarım. asıl önemli olan ise yokluğu ispatlanamayacak sonsuz sayıda olgudan sadece biri* olan tanrının neden ciddiye alınması gerektiğidir.

    sorun ateizmin tamamen yanlış anlaşılmasından kaynaklanıyor kanımca. zira ateizm bir fikri, düşünceyi savunmaz. ateist olumlu değil "olumsuz" bir sıfattır. deist-olmayan manasına gelir. nasıl ki sokakta yakaladığımız her müslümana "mazda'nın olmadığını nereden biliyorsun, her yere baktın mı?" diye sormuyorsak, önümüze gelen her ateiste de durup dururken aynı soruyu islam dininin tanrısı için sormak anlamsız olacaktır. ateist için bir tanrının olma ihtimali ciddiye alınacak bir ihtimal değildir, nasıl ki bir müslüman için mazda'nın, thor'un, zeus'un var olma ihtimallerinin üstüne kafa yormak için fazla önemsiz olduğu gibi.

    benim en çok dikkatimi çeken ise, özellikle man at arms'ın sürekli başvurduğu boşlukların tanrısı argümanı. anladığım kadarıyla aşağı yukarı şunu diyor: orada mıydın? bilimsel olarak neler olduğunu ispatlayabildin mi? (görüldüğü kadarıyla, yaratılış veya varoluş'un nasıl olduğunu bilemezsinden yola çıkarak üretilmiş bir "her yere baktın mı?" argümanının zamana vurulmuş hali.) şu anki bilim yeterli değil her cevabı vermeye dendiğinde büyük bir tatminle "hah işte ben de onu diyorum" diyerek tartışmayı bitiriyor.

    bence bu insanın komplo teorileriyle kendi kendini eğlendirmesinden başka bir şey değildir. şöyle düşün mesela okur. sen, evet sen, bu satırları okuyan. bu dünya senin etrafında kurulmuş koskoca bir truman show. o filmi çekerken çok eğlendik ekip olarak. hele yüzündeki ifade çok komikti izlerkenki. hatta bu entryi de senle taşak geçmek için yazıyoruz ama yine de ayıkamayacaksın duruma. haha çok pis bir ikilem içindesin değil mi? sen elindeki bireysel imkanlarla bunun doğruluğunu sınayamazsın çünkü her yakaladığın ipucundan sonra beynine bir system restore atıyoruz ve hiçbir şey olmamış gibi devam ediyorsun programa. bu teorimin yanlış olduğunu is-pat-la-ya-man. o yüzden günde birkaç saat bu konu üzerinde tefekkür etmen gerek. günün geri kalanında bilimum tanrılar, marsla dünya arasında güneşin etrafını turlayan çaydanlık, ufolar, uçan spagetti canavarı veya matrix'te bir pil olman gibi ihtimaller üzerine düşünmeye devam edebilirsin. ama kayırmacılık yapma tamam? sonuçta hiçbirinin yanlışlığı ispatlanamaz.
65 entry daha
hesabın var mı? giriş yap