9663 entry daha
  • --- spoiler ---

    görünen o ki herkes ışık kaynağına kafayı takmış vaziyette. kimi onun bir yaşam iksiri, kimiyse her şeyin kaynağı olduğundan bahsediyor. tabi ki ışığın onlarca sembolik anlamı var ama lost'u çevrileyen doğaüstü olaylara odaklanırsak buradaki göndermenin biraz dini biraz da mitolojik olduğunu görüyoruz. bana göre ışık hayatın anlamını simgelemiyor, sadece insanı test etmek için kullanılan bir gizeme karşılık geliyor. bir boka yaradığı yok o ışığın. tıpkı adem ve havva'ya söylenen 'ağaca dokunma' öğretisi gibi. (615'de locke iskeletlere bakarken adem ve havva dedi dikkat ederseniz) elmayı yiyince hiçbir şey olmuyor, sadece insanoğlu kendisine uygulanan testi kaybetmiş oluyor ve cezalandırılıyor. bu test bir inanç vs. şüphe testi.

    kaynağın başında jacob'ın annesi var gibi görünse de daha büyük bir güç var ve buraya yaklaşılmaması tavsiyesini vermiş belli ki. ve biz muhtemelen onu görmeyeceğiz. ilahi bir güç olduğunu kabul etmek zorunda kalacağız. kaynağa yaklaşılmaması öğütünü veriyor ve bunla bir testi amaçlıyor tıpkı adem ile havva'da olduğu gibi. bu öğütü verirken de aslında insan merakının bir gün bu öğretiyi göz ardı edebileceğini biliyor.

    bu noktada mib giriyor devreye. annesinin de belirttiği, kendisinin de idrak ettiği gibi, mib özel. bir nevi prometheus. o ışığa ulaşması demek kutsal olanı, insana yapılması emredilen şeyi yıkması demek. bir inancın yıkılması, bilinmeyenin gizemliğini kaybetmesi demek. bu ancak şüpheyle gerçekleşir. burada tabi ki insanlığın en eski çatışması olan bilim vs. din teması işleniyor. çünkü anne inanç insanıydı. mib'i durdurmak istemesi adadan ayrılmaması için değil, inandığı şeyin devamını sağlamak içindi. zaten ışığı bulmuş olması mib'i adadan çıkarmayacaktı, ki çıkarmadı da. jacob onu kuyuya attıktan sonra ayrılırdı adadan ayrılmadı, tam tersine, adada sonsuza kadar kalmak üzere cezalandırıldı, tıpkı prometheus'un tanrılardan ateşi çalıp insanlara vermesinin ardından zeus tarafından cezalandırıldığı gibi.

    diziyi bağlayamayacaklar diye üzülen arkadaşlar ne yazık ki bundan sonra da tatmin olamayacaklar, belli ki dizinin temelinde bu çatışma yatıyor. tanrının öğretilerine karşı insanın merak ve şüphe duygusu ve haklı olduğunu kanıtlamak için giriştiği binlerce entrika.

    --- spoiler ---
4938 entry daha
hesabın var mı? giriş yap