385 entry daha
  • zaten her alanda var olan toplumsal adaletsizliğin en uç noktasıdır bu. insanların ülkelerine, devletlerine olan inançlarını kökünden yok eder. eşitlik ilkesinin ayaklar altına alınmasıdır.

    " bedel ödeyebilenler zorunlu askerlik kapsamı dışında kalırken, bedel ödeyemeyenlerin zorunlu olarak savaşmalarını ve ölümü göze almalarını beklemek çok hem de çok yanlış olur *. "

    güngör uras da olaya çok ilginç bir bakış açısıyla yaklaşmış. diyor ki; askerlik yapmayacaklar 20 bin tl ödeyecekse, o zaman yapanlara da 20 bin tl ödensin!

    ***

    eğer 20 bin tl ödeyecek olan 18 ay askerlik yapmaktan kurtulacaksa, 18 ay askerlik yapana da 20 bin tl ödemek gerekir.

    devlet askerlik yapmayacak olandan alınan paralarla bütçe açığını kapatırken, bedel ödedikleri için askerlik yapmayanlar yerine bedel ödeme imkânı olmayanların parasız askerlik
    yapması yanlış olur.

    günümüzde ülkelerde iki farklı uygulama bulunuyor. (1) bazı ülkelerde erkekler için mecburi askerlik hizmeti var. mecburi askerlik hizmeti yapanlara sembolik bir ödeme yapılıyor. (2) bazı ülkelerde gönüllü askerlik hizmeti var. askere gidene yüksek bir ödeme yapılıyor.

    ülkeler zaman içinde bir uygulamadan diğerine geçebiliyor. örnek: amerika’da vietnam harbi sırasında “mecburi askerlik” uygulaması vardı. zengin-fakir, okumuş-cahil her genç askere çağırılıyordu. uygulama değişti. şimdilerde irak’ta, afganistan’da dövüşenler, ölenler gönüllü askerler. yüksek maaşın cazibesinde gönüllü olarak savaşıyorlar, ölümü göze alıyorlar.

    bir yanda zorunlu askerlik uygulaması sürerken, bedel ödeyebilenler zorunlu askerlik kapsamı dışında kalırken, bedel ödeyemeyenlerin zorunlu olarak savaşmalarını ve ölümü göze almalarını beklemek çok hem de çok yanlış olur.

    bir yanda bedel ödeyebilecekleri mutlu etmek, öte yanda bütçe açığını kapatacak para bulmak arayışında, askerlik sistemini bütünüyle yeni
    baştan yapılandırmadan bedel ödeyebilecekleri mecburi hizmet kapsamı dışında bırakmak vicdani ve ahlaki sorunlara kapı açar.

    hapishanede garibanlar yatar

    konunun bütününü değerlendirmeden, sadece devlete gelir sağlamak düşüncesiyle, açık ifadeyle“para için” bedelli askerlik uygulaması başlarsa, ardından “bedelli mahkûmiyet” uygulaması da gelir. madem ki devletin paraya ihtiyacı var, o halde bedelini ödeyen “kader mahkûmları” hapse girmesin denilir. hapishanelerde onlar yerine “garibanlar” yatar.

    her neyse... ben sadece kendi görüşümü yazdım. uzun süredir bedelli askerlik bekleyenleri üzmek istemem. başbakan yeşil ışık yaktığına göre, ”bedelli askerlik” ile ilgili düzenleme yakında yapılacak demektir. *
28397 entry daha
hesabın var mı? giriş yap