9130 entry daha
  • --- spoiler koyayım da sonra başım ağrımasın ---

    görünen o ki lost'ta bir takım kuantumsal mekanikler dönüyor.. (iş bu noktada bir kaynaktan çıkan parçacıkların spinlerinin farkını, korelasyonları, dalga fonksiyonlarını vs. anlatmak yerine hem daha nitel, hem de tamamen felsefi bir anlatım kullanmaya çalışacağım.. fizikçilere peşinen duyrulur.. fırlatacağınız nötrinolardan rabbime sığınırım..)

    bunların paralel evrende karşılaştıklarında adadaki deneyimlerini hatırlamaları, ecnebilerin "entanglement" dediği dolanıklık ilkesi yüzündenmiş gibi duruyor..

    bir parçacık aynı anda bir çok yerde bulunur ve "bir an" görüntülenmeye kalkışılırsa "bir süreç" görüntülenir.. ve o süreç içinden herhangi bir "an"ı çıkarmaya kalkarsanız (ki çıkaramazsınız) o süreci de yoketmiş olursunuz.. çünkü o an aslında o sürecin tümüdür.. anlarından biri olmayan süreç de zaten artık yoktur.. parçacık, aynı anda birçok yerde duran olasılıklar bütünüdür.. biraz karışık ama kuantum hazretleri bize bunu söylemeye çalışıyor sanırım.. yani bir kaynaktan çıkan parçacık aynı anda farklı mekanlarda boy gösteriyor olabilir.. ve ayrıca bir tanesi üzerine yapılan etki diğerini anında (gerçekten anında) etkileyebilir..

    bunun yanı sıra kuantum camiası parçacıklarının mensup olduğu bir diğer kurala göre, etki-tepki prensibi ters yönde simetriktir.. yani zaman çizgisinde ileri geri gidildiğinde bir su nasıl dökülürse o şekilde geri dolacaktır.. hal böyleyken normal hayatta parçacıklar bizim mantığımıza göre bir neden-sonuç ilişkisi içinde, determinizmin köpeği olarak hareket ederler.. bir olay, belirli nedenler sonrasında gerçekleşir.. ama ya sonuç öyle olacağı için ben onu başlatmışsam?? ya neden sonuca bağlı olarak oluşursa(oluşmuşsa, oluş-muş-acak-sa)??

    o zaman bizim lost sakinleri paralel evrende karşılaştıklarında adadaki hayatlarını hatırlıyorsa; adadaki yakınlaşmalarında da paralel evrendeki karşılaşmalarını (ister istemez) referans alıyorlardır diye düşünüyorum.. adadaki karşılaşmaları da tamamen paralel evrendeki karşılaşmalarının sonucu (nedeni).. yani hem adada hem paralel evrenlerde (ki bence bir tane yok, pek çok var.. zira desmond zamanında charlie'yi türlü çeşit ölümden kurtarmıştı..) yaşananlar birbirinin nedeni ve sonucu olan saçma sapan bir döngü.. veya birkaç (hatta sonsuz) paralel evren olduğunu düşünürsek döngüler bütünü.. helis diyeyim de iyice sıçayım..

    işte böyle birşey..

    --- `spoiler koyayım da sonra vay efendim spoiler koymamış demesinler` ---
5469 entry daha
hesabın var mı? giriş yap