4 entry daha
  • "sanat" kelimesinin kullanımı kesinlikle yanlış. yine de bir yanıyla doğru, fakat eksikleri de olan bir şey bu. şöyle ki, sanat kısıtlayıcı hiçbir şey kabul etmez. evli bir oyuncu musun, yüzüğüne çok mu önem veriyorsun, ne tuvalette ne de banyoda çıkarmıyor musun o yüzüğü? sahnede iken, paşa paşa çıkaracaksın. rol insanısın çünkü sahnede.
    resim eğitimi mi alıyorsun? vazo, çiçek, böcük ve nü çizme ihtimalin var. nü çizmeyen bir ressam olur mu, olur tabi. ama yeri gelince, paşa paşa alacaksın o dersi. eğitimi böyle.
    kısacası, sanat hiçbir kısıtlamayı kabul etmez. özgür birini ister sanat. o özgürlük içinde inançlarınızın, tabularınızın yeri yoktur.

    ----

    aynı şekilde, dini düşünün. din de hiçbir kısıtlamayı kabul etmez. namaz mı kılınacak? kılacaksın. su mu yok? toprakla abdest alacaksın. ayakta duramıyor musun? oturarak kılarsın. olmadı, ima ile. ama kılacaksın işte. kendisi üzerinde başka bir güç tanımaz din. inanıyorsan, kurallarına uyacaksın. ahmet'in mehmet'in sözünü ondan üstün tutarsan küfre girersin. şirk deniyor buna.

    ----

    dolayısıyla, iki taraf da keskin. iki taraf da, birey üzerinde başka bir hakimiyeti, kısıtlamayı istemiyorlar. kendi içinde kuralları var fakat zorlamayı da kabul etmiyorlar. bu iki otoritenin bir yerde uyuşmaması, sanatın dini, dinin de sanatı kuma gibi görmesi kadar doğal bir şey var mı? tabiki yok. sanat, dinin kurallarını hiçe saymak ister (başörtülü bir kadın oyuncu düşünün, buna müsade etmez sanat) ve elbetteki din de sanatın kurallarını pek tutmaz (nü'ye hangi din onay vermiş, biz görmedik)

    sanat, islamın, hristiyanlığın, yahudiliğin olduğu her yerde vardır. insanın olduğu her yerde vardır çünkü. lakin, kısıtlanmıştır. islam süsleme sanatlarına, hitabete çok önem vermiştir örneğin. birçok sanatın başlangıcı da olmuştur. fakat bazı sanatları engellemiştir elbetteki.

    işbu hükümdeki hata, olayın bütün sanatları olumsuz etkilediğini zannetmesi ve durumu "din" hakimiyetine değil de, islamın özel anlayışına bağlamaya çalışmasıdır. kedinin arkasını görüp de yarası olduğunu sanması gibi afedersiniz. yahudi olsa, o kadar kısıtlamaya ne tanımlar yapardı söz sahibi kimbilir..
125 entry daha
hesabın var mı? giriş yap