17 entry daha
  • evet, bu askerler kurtuluş savaşı sırasında olmuştur. fare deliğine kaçmasalar da, cepheden kaçmış veya cepheye gelmemek için elinden geleni yapmışlardır...

    üstelik, bu askerlerin sayısı fazladır. hem de çok fazladır. ki, otoritenin olmadığı bir ülkede bu insanların çok fazla sayıda olmasını yadırgayamazsınız.

    peki ne olmuştur?
    kurtuluş savaşını yürüten ankara hükümeti çıkardığı kanunlar ile orduya katılmayı reddeden veya ordudan firar eden askerleri şiddetli bir biçimde cezalandırma yoluna gitmiştir. bunu da istiklal mahkemeleri yoluyla yapmıştır ki, bildiğiniz üzere istiklal mahkemelerinden genellikle "beraat" veya "idam" dışında pek bir karar çıkmazdı...

    sonuçta?
    öyle ya da böyle bir kurtuluş savaşı gerçekleşmiş, büyük çoğunluğu yunanlılarla yapılan bu savaşlarda daha sonraları türkiye cumhuriyeti adını alacak olan ankara hükümeti galip gelmiştir.

    buna rağmen, bir savaşta bu tür kaçakların olmasını yadırgamamak gerekir. keza, çanakkale savaşı sırasında, yani osmanlı'nın hala tüm ülkeye hakim otorite olduğu günlerde dahi çanakkale cephesinde firar eden asker sayısının 60 binin üzerinde olduğu resmi kaynaklar araştırıldığında görülebilir.

    daha yakın bir örnek için: (bkz: pkk'nın bıraktığı sekiz askere ne oldu)
29 entry daha
hesabın var mı? giriş yap