5 entry daha
  • iran'ın şeriat rejiminin bizim ülkemizden ne kadar daha hoşgörülü ve demokrat olduğunu bizlere anlatan olaylara sahip ülkedir. daha savunulan rejimin kurulumu hakkında bilgisi olmayan, ekşi sözlükte hasbel kader yazar olmuş trollerin bilmezden geldiği ise, iran şeriatının kurulum aşamasında neler yaşandığıdır. terbiyesizliği, yalan dolanı rahatlıkla gerçekmiş gibi önümüze sunan sözüm ona demokratlara kapak olması babında huzurlarınızda iran devrimi ile ilgili bir makaleden alıntıladım.

    ---
    islam karşı-devrimi, pervazsızca davranmaya başlamış, işçi sınıfı üzerinde ve sokaklarda şiddet hakim olmuştu. artık iktidar mollalardaydı. sol ve ulusal cephe durumu kavradığında, ne yazık ki geç kalmıştı. halkın mücahitleri başarısız bir ayaklanma gerçekleştirdi. mollalar ayaklanmayı bastırdılar ve emekçi yığınlara gözdağı vermek için bir günde 165 kişiyi idam ettiler.

    iran bir anda iç savaşın eşiğine gelmişti. ülke peş peşe idamlarla sarsılıyordu. bir günde 200 kişinin ismi birden yayınlanıyor ve asılarak idam edilecekleri açıklanıyordu. muhalefet ise, humeyni'nin önemli adamlarını suikast düzenleyerek ortadan kaldırıyordu.

    28 haziran 1981'de 'halkın mücahitleri'nin icp merkezine düzenledikleri bombalı saldırı sonucunda, aralarında 14 bakan ve 27 meclis üyesinin bulunduğu 74 kişi öldü. 30 ağustos 1981'de düzenlenen ikinci saldırıda ise yeni cumhurbaşkanı ve başbakan öldürüldü.

    mollaların terörü bu olaydan sonra çığrından çıktı. 'devrim muhafızları" ve hizbullah sokaklarda rastgele ateş açmaya, insanları keyfi bir şekilde kurşuna dizmeye başladı. nitekim birkaç ay içinde idam edilenlerin sayısı 10 bini aştı, kürt ulusal hareketi başta olmak üzere tüm ulusal hareketler bastırıldı, grevler yasaklandı, şuralar ve komiteler dağıtıldı ve devrim islam karşı-devrimiyle son buldu.

    islam karşı-devrimiyle ekonomik hayat burjuvazinin çıkarları temelinde yeniden yapılandırıldı ve humeyni önderliğinde kurulan rejim yine sermayeye hizmet etmeye devam etti. emekçi yığınların sorunsuz sömürüsü şah döneminden onlarca kat daha kolaylaştı. işçi sınıfı örgütlenme hakkını kaybetti. açlık ve sefalet yaşamın bir parçası olurken, sınıfsal çelişkiler alabildiğine derinleşip kökleşti.

    şeriat toplumuna doğru

    toplum şeriat tarafından hadım edildi. kitlesel katliamlara girişildi, politik mahkumlar yığınlar halinde idam edildi. kadınlara uygulanan recm cezaları ve yığınsal idamların kitlelerin önünde yapılması, toplumu ve özünde emekçi sınıfları sindirip bastırmaya yönelik bir gözdağı olarak kullanıldı.

    bugün şeriat, iran kapitalizminin gelişiminin önünde ciddi bir ayakbağı oluşturuyor. dünya sermayesiyle bütünleşmek isteyen iran kapitalistlerinin karşılaştıkları en büyük engel şeriat. toplumsal çelişkilerin yükü altında olan iran, değişime yönelik her adımında büyük çatışmalar yaşıyor. toplumsal muhalefet giderek artıyor ve bu burjuvazinin yüreğine büyük korkular salıyor.

    kaynak : cnnturk
47 entry daha
hesabın var mı? giriş yap