8 entry daha
  • marcel duchamp'ın pisuvar'ının amacı, gündüz vassaf'ın cehenneme övgü'de bahsettiği; neden kimse banyosuna koltuk yerleştirmez sorusunda olduğu gibi, nesneleri bağlamından kopararak yeni bir algı, bakış açısı yaratmaktır. tabi bir de sanatın otoriter, fetiş yapısını ters yüz etmek amaçlanır, ki bu modern sanatın temel meselesi olan yaratıcı yıkma kavramıyla ilişkilidir. modernistler için sanat yıkıcıdır, bir yerinden etmedir ve her şey bir sanat nesnesi olabilir.

    postmodern sanat ise bir yer değiştirmedir. modern sanatta ki nesnenin (gösterilen) yerine özneyi yerleştiren postmodern sanat otoriteye dayanan, bitmiş bir sanat nesnesindense katılım, perfornmas, happening’i öne çıkarmıştır. dolayısıyla sanat zaman dışı bir sorgulama sürecinden koparılarak şimdiki ana indirgenmiş, derinliğin yerini yüzeydeki görüntüler almıştır.

    anlaşılamamasını kişiselleştirmektense toplumsal açıdan değerlendirmek gerekir. sanat kültürel bir meseledir, herkes kendi toprağında doğan, günlük hayatının içine sızmış olanla ilişkidedir. modern sanat, tıpkı modernizm gibi batı eksenli bir oluşum olarak ancak kişisel çabalarla entellektüel düzeyde anlaşılabilir ülkemizde. bunun içinde evet, oturup kitap okumak gerekir. ama tekrar etmeden duramayacağım, sanata elitist bir çerçeveden bakarak, okuyun öğrenin filan demek modernistlerin kemiklerini sızlatacak bir şey. onlar zaten tam da bunun karşısındaydı.
49 entry daha
hesabın var mı? giriş yap