76 entry daha
  • kimseye yaranamayacak bir film. ne askerde gaz olsun diye askerlere gösterilecek bir kahramanlık hikayesi, ne de türk ordusunu kötü gösteriyor diye yasaklanacak bir film... karakterler olarak ve yaşananlar olarak da ne o kadar gerceği yansıtıyor, özellikle yüzbaşı karakteri tartışılır ama zaten bu bir film. gercegi yansıtması gerekseydi belgesel olurdu... bu bir yönetmenin türkiye cumhuriyetinin en uzun süren savaşına yorumu, hollywood'tan alışık olduğumuz vietnam ve ırak savaşı eleştiri filmlerinin bir benzeri ve bence bu tarzda ilk sayılabileceği için önemli...

    sorunları var mı var? gereksiz şairhane metinler ve bazı gereksiz dialoglar (bu zaten türk sinemasının bir sorunu ya da aslında hepimizin sorunu konuştuğunu yaz deyince düşünme ihtiyacı duyuyor ve bu işin doğallığından götürüyoruz biraz.) özellikle sonda bir sahne var ki seyrederken "ya hayır yaa buraya kadar iyi gelmiştik ne gerek vardı" derken buldum kendimi.

    ama çekimleri ve oyuncu seçimiyle başarılı bir film. seyredilmeyi fazlasıyla hak ediyor ama altından büyük anlamlar aramak ve bu filmi milliyetçi, militarist, antimilitarist ya da savaşımıza karşı iyi bir eleştirel film gibisinden kalıplara sokmak hiç gerekmiyor.
713 entry daha
hesabın var mı? giriş yap